Ce arata sondajele e panica! Nu am vazut o asemenea cadere niciodata Interviu cu Vlad Moisescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 12:09
28794 citiri
Ce arata sondajele e panica! Nu am vazut o asemenea cadere niciodata Interviu cu Vlad Moisescu

Ceea ce se intampla acum in PNL frizeaza nebunia, este o autodistrugere zilnica, oameni valorosi au fost exclusi, a plecat recent o filiala intreaga. Sansa PNL sta in doua persoanje, Tariceanu si Iohannis, intre care liberalii vor avea de ales dupa europarlamentare, afirma fostul liberal, actual vicepresedinte PNTCD, Vlad Moisescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vlad Moisescu apreciaza ca dreapta este in deriva, iar sansele de unificare si de stabilire a unui candidat unic sunt mici. Aceasta situatie este o actiune programata a presedintelui Basescu, care "sa fie un fel de Iliescu al dreptei. Cresterea dlui Ponta se datoreaza si prestatiei dlui Basescu. Poate era in pactul de coabitare."

Vicepresedintele PNTCD nu este convins ca Victor Ponta va candida la prezidentiale si nu exclude posibilitatea unui candidat surpriza pe partea stanga a scenei politice, surpriza prefigurata de "taina" unei demisii la nivel inalt.

Aflati din interviu de ce a rupt Crin Antonescu USL, pe ce a mizat, care a fost capcana si ce s-a intamplat dupa: "se tot uita la telefon din cand in cand asteptand."

Cum ati caracteriza in acest moment situatia de pe scena politica?

Clovnerii, minciuni, tradari, reevaluari. De la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, s-au aliat toti cu toti. Nu cred ca mai avem vreo formula neincercata, cu exceptia PNTCD care a platit pentru ca n-a facut compromisuri. In rest, s-au aliat cu totii.

Nu mai exista chiar nicio formula viabila?

Sa se renunte la orgolii personale si oamenii politici sa se aseze la masa in jurul unui proiect politic, cum a fost cel al lui Corneliu Coposu, care a devenit proiect de tara - integrarea in UE si NATO. Am mai avut si proiectul anticoruptie al Aliantei DA, cu unele rezultate. Dar atat. Doua in 24 de ani.

Care ar trebui sa fie acum proiectul de tara?

Cel pe care il propusese in 2008, cam tarziu, e drept, premierul Tariceanu: Romania al saptelea stat european, ca putere economica. Ar trebui sa luam exemplul Poloniei. Un proiect economic si un om ca Leszek Balcerowicz.

Ar fi sustinut un om ca Balcerowicz in Romania?

Da, pentru ca in tara disperarea e foarte mare. Mai ales a romanilor autentici de dreapta care produc plusvaloare, care platesc taxe si impozite, pe care statul ii jupoaie. Ei s-ar reorienta rapid spre o asemenea speranta.

Dar sustinere politica ar avea?

Clasa politica, asa cum o cunoastem, se reseteaza la zero. Ne uitam in jur si nu vedem decat anchete DNA si fapte penale care frizeaza uneori ridicolul.

Care sa fie mecanismul resetarii?

In primul rand, presiunea externa. Nu putem fura din bani publici americani si europeni pentru ca oamenii aceia dau socoteala. Si o justitie care incepe sa functioneze.

Vedeti posibila, probabila o unificare a dreptei si in ce conditii?

Unificarea e dificila pentru ca se bazeaza pe partide prafuite care nu "vand" nimic. PDL vinde o iluzie, alianta PNL-PDL, pe care nu vad cum vor sa o faca, PNL vinde o reteta pentru o boala numita schizofrenie a conducatorului mult iubit. Rezultatele nu vor fi semnificative. Sunt doua partide, PNTCD, in reconstructie, si FC, luat de la zero, care pot sa reprezinte embrionii viitoarei drepte pentru ca incearca sa puna pe masa proiecte consistente.

Dar acesti embrioni nu au reusit sa evolueze intr-un organism viabil. Alianta dintre PNTCD si FC s-a rupt destul de repede si nu a evoluat intr-un prim pas autentic spre unificarea dreptei.

A fost blocat de incurcaturile juridice ale inregistrarii Aliantei DA. Dar si de faptul ca la un moment dat Razvan Ungureanu a avut discutii si cu Miscarea Populara, la vremea respectiva inca neinregistrat oficial.

Spuneti ca sunteti un partid in reconstructie, ati facut apel la modelul Coposu. Se inscrie presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, in modelul Coposu? Este considerat unul dintre exponentii de seama ai traseismului politic.

Marele merit al lui Aurelian Pavelescu este mentinerea brandului PNTCD intre 2010 si 2013, intr-o perioada dificila. L-am sustinut la congresul din noiembrie, avand certitudinea ca vrea sa faca o echipa pentru reconstructia PNTCD. Pe viitor, pentru dezvoltarea sanatoasa a partidului, cea mai buna optiune e un congres in care sa se voteze liber si care sa deschida partidul catre competitie si performanta.

Initiativa Romania Liberala s-ar putea desparti de PNTCD, daca s-ar nega traseul proccidental al Romaniei, daca s-ar merge pe o linie populista si nationalist-desantata care ar condamna PNTCD la un statut marginal in societatea romaneasca. Putem face mai mult si astazi pentru a evita o asemenea situatie. Spre exemplu, cred ca trebuie sa afirmam, fara echivoc, asa cum au facut-o deja si alte partide de dreapta, sprijinul nostru ferm pentru exploatarea gazelor de sist de care depinde independenta energetica a Romaniei.

Ce asteptati sa aduca aceste alegeri europarlamentare?

Sa reseteze scena politica. Dar deocamdata sunt multe necunoscute. Un singur lucru e clar, ca PSD isi depaseste bazinul de favorabilitate si va ajunge la un scor foarte mare, probabil in jur de 40%. In PNL, situatia este foarte complicata. Antonescu e terminat politic si nu cred ca isi mai pune cineva speranta in el. Sansa PNL sta in doua persoanje, Tariceanu si Iohannis.

Dl Tariceanu nu mai e in PNL. Se va intoarce? Ca presedinte eventual?

Depinde de scor. PNL e cunoscut prin congresele dezastru, cu doze mari de dramatism. Si un scor mult sub 20% inseamna un dezastru. Sa fie presedinte e greu, pentru ca acum e in afara partidului. Dar Klaus Iohannis e acolo. Cert este ca Antonescu va pleca de la sefia PNL.

Ar putea renunta si la candidatura la presedintie?

Stiti cati candideaza in America la presedintie? Unii doar ca sa scrie pe cartea de vizita "candidat la presedintie". Antonescu a pierdut deja 100%.

A pierdut si partidul?

Nu pe moment, nu pana in 25 mai. Dar ceea ce se intampla acum in PNL frizeaza nebunia. Persoane necunoscute conduc partidul. Plecarea lui Ovidiu Silaghi vorbeste de la sine. Inteleg ca a plecat o intreaga filiala. Umbland prin tara vad cati oameni de valoare au fost dati afara din PNL, ultimul caz - viceprimarita Craiovei. Acolo se produce o autodistrugere zilnica. Si simte si Antonescu asta.

Teama mea e sa nu existe o scindare pe linia proBasescu - antiBasescu. Asta chiar ar fi sfarsitul PNL. Daca vom continua impotriva unuia sau cu el asta nu e proiect. Lui Basescu ii convine situatia pentru ca asa s-a reactivat. Si daca PNL merge in directia asta, atunci viitorul e dramatic.

In PNL avem o tabara proPSD, una proPDL, care e mai puternica?

Mi-e greu sa spun cine va castiga batalia congresului. Va fi un congres bizar. Dar e clar ca acestea vor fi optiunile. Cu Tariceanu in USL, sau cu Iohannis intr-o alianta cu PDL. Dar nu stim ce va fi nici cu PDL. In ianuarie, avea 20,1%. Atunci trebuia sa faca o alianta, ca sa izoleze PMP inca nenascut.

Dupa ce a aparut oficial PMP, acesta a inceput sa absoarba exact partea proBasescu, cam jumatate din partid. La ei problema nu e ca le pleaca electoratul, ci ca le pleaca jumatate din partid. Pot sa fac scenarii de orice tip, dar sa zicem ca se imparte scorul 10%-10% si atunci va fi panica. Si PNL va fi in panica, cu 10-15%. Asta nu ar fi alianta de senzatie.

Descrieti o deriva totala pe dreapta.

Pai, nu asta isi doreste dl. Basescu?

Este o actiune organizata, programata a presedintelui?

Da.

De ce?

Ca sa devina liderul Opozitiei din 1 ianuarie 2015. Sa fie un fel de Iliescu al dreptei. Un personaj care conduce de facto dreapta si care, atunci cand iese si spune ceva, da trendul politic al dreptei.

Are nevoie de un presedinte de stanga pentru asta?

Foarte posibil. Cresterea dlui Ponta se datoreaza si prestatiei dlui Basescu.

O crestere urmarita si ea de Traian Basescu?

Poate era in pactul de coabitare. N-avem de unde sa stim.

Vedeti posibila candidatura la presedintie a Elenei Udrea?

Sa se ia de mana cu Crin Antonescu si sa candideze amandoi. Eu v-am spus cum e in America cu cartile de vizita.

Vedeti posibil sa apara candidatul unic al dreptei?

Resurse ar fi, dar orice candidat spune un lucru simplu: eu candidez, dar sustinut de cine? Daca dreapta continua sa se sparga e greu de crezut ca se poate armoniza totul pentru un candidat. Orice om de calitate, nu va avea fundamentul pe care sa candideze, dreapta fiind praf. In acest moment cel mai bine plasat e Mihai Ungureanu, iar el ar putea accesa si din zona nehotaratilor daca va sti sa isi spuna povestea.

Dar pe partea PSD, pe cine vedeti candidat?

Premierul e presat de propriul partid sa mearga la Presedintie. E evident ca nu isi doreste. Nu ii este indiferent cine ajunge presedinte pentru ca si un presedinte de aceeasi culoare poate fi incomod, daca ne amintim relatia Iliescu - Nastase. De aici si povestea cu "USL n-a murit". E interesanta reaparitia dlui Geoana in tot felul de talk-show-uri, Facebook, cu un limbaj de candidat. Si mai avem de deslusit o taina: ce e cu demisia lui Cristian Diaconescu de la Cotroceni?

Il vedeti candidat la prezidentiale al PSD? Direct de la sefia cancelariei presedintelui?

A condus si UNPR, nu uitati!

PNL s-a hotarat sa ceara la tribunal desfiintarea oficiala a USL. Nu e tarziu? Nu ar fi trebuit sa se intample asta inca din februarie?

Pentru asta trebuie sa-l cunoasteti mai bine pe Crin Antonescu. El se tot uita la telefon din cand in cand, asteptand sa-l sune Ponta sa il cheme inapoi in USL.

Si atunci de ce a mai plecat?

El a vrut sa rupa USL, bazandu-se pe povestile lui Basescu, ca o sa-i transfere electoratul lui. A cazut intr-o capcana. S-a vazut cu ochiul liber ca ruperea USL a fost fortata de Antonescu. Iar ce arata sondajele e panica. Nu am vazut o asemenea cadere niciodata. Cei care il favorizau pe Crin au disparut, iar dezaprobarea a crescut. Gestul lui nu a fost aprobat de nimeni.

Si la cei ii foloseste atunci miscarea de acum? Nu realimenteaza acuzatiile de tradare?

Face parte tot din boala dlui Antonescu. Face greseli dupa greseli. Era evident ca dupa ruperea USL propaganda PSD va merge pe tradare, iar acum nu face decat sa o reactiveze. Dar omul este atat de obsesiv in ceea ce face, incat nu se gandeste la consecinte. Ura lui pe faptul ca nu a sunat telefonul e atat de mare incat nu se mai gandeste ca valideaza acum discursul PSD. Cand l-a dat afara pe Chiliman s-a gandit vreo clipa ca se duce de rapa PNL in Bucuresti, de la 35% la 11%?

Descrieti un monstru politic. Regretati ca ati facut parte din echipa care l-a creat?

Nu regret anul 2009. PNL a adunat atunci 2 milioane de voturi, ceea ce nu s-a intamplat din perioada interbelica. Ce regret e congresul din 2010, cand ne-a luat Dumnezeu mintile si am acceptat sa facem un congres ca sa omoare politic Antonescu un om, pe Ludovic Orban.

Am abdicat de la orice principii liberale, am acceptat un statut facut cu picioarele care pana sa ajunga la tribunal a mai fost inrautatit. Acolo e punctul de cotitura si inceputul involutiei PNL. Daca Antonescu nu avea acel statut in mana, nu putea ajunge unde a ajuns.

Dar crearea USL o regretati?

Povestea incepe la doua saptamani dupa realegerea lui Traian Basescu, la alegerile partiale din sectorul 1. Veneam dupa o infrangere si atunci am facut un lucru simplu, i-am convins pe cei de la PSD sa nu-si puna candidat. A castigat Radu Stroe cu 70% in fata lui Honorius Prigoana de la PDL. Lui Antonescu nu i-a venit sa creada ce scor am avut. Astia au fost germenii facerii USL, nici macar nu a gandit-o el. USL a aparut ca o contrareactie la ce se intampla in tara, la actiunile PDL si ale lui Traian Basescu. Am ales intre doua rele.

Daca dupa 25 mai se va schimba ceva radical in PNL, grupul Moisescu- Chiliman-Tusa s-ar putea intoarce in partid?

Ar trebui sa fie cu mult prea idilica schimbarea, ceea ce nu cred ca e posibil la cat de tare a distrus Antonescu acest partid. Ceea ce cred ca poate functiona e o platforma comuna crestin democrata si liberal conservatoare care sa includa si un PNL schimbat.

Acesta sa fie nucleul unificarii dreptei?

Va amintesc modelul francez, de pe vremea lui Chirac, cand erau tot vreo 7-8 partide de dreapta. Chirac a spus candidez, dar imi faceti o platforma si semnati toti ca daca voi castiga deveniti un singur partid. Ceea ce s-a intamplat. Uniunea pentru Miscare Prezidentiala s-a transformat in UMP-ul actual.

Imi sugerati o posibilitate de unificare a PNL cu PNTCD?

Sub aceasta forma, da. Ei si-au pastrat platformele si in UMP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Vlad Moisescu PNTCD, #PNL PSD USL, #Basescu Ponta Udrea , #partid