Ziare.com

Ce spune Dan Masca, liderul oamenilor liberi, despre relatia cu Nicusor Dan si o tara ca afara: Mi-am luat libertatea de a spune NU Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 14 Iunie 2016, ora 07:50

   

Ce spune Dan Masca, liderul oamenilor liberi, despre relatia cu Nicusor Dan si o tara ca afara: Mi-am luat libertatea de a spune NU Interviu
Transparenta, reducerea birocratiei, descentralizarea, reforma fiscala, acestea trebuie sa fie punctele comune ale unei viitoare aliante a miscarilor noi, locale, pentru alegerile parlamentare. Trebuie folosit leadeship-ul valoros din Bucuresti, din Tg Mures, Cluj si Iasi, afirma fondatorul si liderul Partidului Oamenilor Liberi (POL) din Targu Mures, Dan Masca.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Masca ne-a spus ca nu se pune problema unei fuziuni cu Uniunea Salvati Romania, ci doar a unei aliante: "Noi nu intram sub umbrela nimanui. Noi am schimbat legea pentru ca USB si alte partide sa se infiinteze usor. Daca discutam, o facem de la egal la egal. Nu doresc in mod deosebit sa intru in 2016 in Parlament. Visul meu e ca in 2020 sa avem legi electorale ca in Occident."

Dan Masca este un om de afaceri in domeniul IT, recunoscut pentru finantarea multor proiecte locale si artizan al modificarii legii partidelor politice. POL a obtinut 10% in alegerile locale din Targu Mures.

Cine sunteti dvs, dle Dan Masca?

Sunt un om care a preferat sa ramana liber acasa. Am 45 de ani si de la 20 de ani lucrez in IT, am refuzat sa ma implic in tot felul de afaceri, contractari, subcontractari cu statul si firme cu probleme, iar pentru a ramane liber acasa am ales sa lucrez via Internet pentru piata occidentala.

Liber?

Da. Mi-am luat libertatea de a spune "nu" la orice forma de presiune venita din partea oricui in comunitatea noastra.

Sunt un om care vrea sa schimbe comunitatea pentru copilul lui. Nestiind ce se intampla prin Bucuresti, acum 12-14 ani am ajuns in partidul APR. A fost o "teapa". Nu intelegeam de ce oamenii isi bat joc de alti colegi de partid. Cand nu cunosti, iei decizii gresite. In fine, bula s-a spart, APR a fuzionat cu PNL si am fost singurul "apr-ist" din Tg Mures care a intrat in PNL, ceilalti s-au mutat la PSD.

In PNL, propunerile mele de modernizare s-au lovit de un refuz permanent. Daca va uitati pe altguv.ro, veti vedea ca inca din 2004 niste membri PNL si simpatizanti, din tara si din strainatate, am incercat o reforma interna. Ne-am lovit de batjocura conducerii centrale si locale si am plecat din partid. Nu se poate schimba nimic din interior!

Si ce ati facut in toti acesti 11 ani, v-ati vazut de afaceri?

Da. Din banii facuti din afaceri, inca de cand eram 5-6 oameni in firma - acum suntem 250 - am finantat tot timpul, nu doar dupa iesirea din PNL, proiecte educationale, culturale, sociale si proiecte privind comunitatea.

De exemplu, proiectele privind educatia se pot vedea pe educatie.inmures.ro. Ele arata ca in comunitatile noastre sunt oameni creativi, sunt profesori care pot genera lectii video pentru copii si putem sa facem manuale digitale.

Din pacate, abia dupa 12 ani am inteles ca din cauza legii electorale proaste este imposibil sa faci o miscare a comunitatii. Puteam sa cumpar 25 de mii de semnaturi din 18 judete pentru a face o miscare a comunitatii din Targu Mures. Dar era ilogic si imoral.

Si atunci mi-am propus sa schimb legea partidelor. Impreuna cu Claudiu Marginean de la Partidul Pirat am condus campania care a determinat declararea neconstitutionala a articolului care impunea 25 de mii de semnaturi pentru crearea unui partid. Din pacate, legile electorale sunt inca antidemocratice si mult diferite de cele vest-europene.

Ati fondat Partidul Oamenilor Liberi (POL). Ce inseamna oameni liberi?

Dupa schimbarea legii, am facut partidul ca o prima miscare de la firul ierbii, fara sefi la Bucuresti sau la Budapesta. L-am numit asa, pentru ca in comunitatile mici e o mare problema sa-ti asumi libertatea de a vorbi, de a propune proiecte, de a dezbate.

Este prima miscare a comunitatii ardelenesti care are romani, maghiari, sasi, tigani. Voturile primite de noi (10%) au fost acordate de toate aceste etnii din comunitate.

Nu i-am dat un nume particularizat pe un oras, cum este USB sau Pentru Iasi al lui Postolache. Ne-am gandit ca gruparile partidului din alte comunitati mici sa poata avea candidatii proprii la alegerile locale. Si acest lucru s-a si intamplat, am pus liste in 4 comunitati unde oamenii au venit sa ceara sa candideze.

Deci ati gandit POL ca pe o miscare care sa se extinda?

Desigur, ne-am gandit la o extindere organica, de la sine. Nu am vrut sa impunem nicio structura in teritoriu. Asta tocmai pentru ca eu am fost cel care a luptat ca oricare om din orice comunitate sa poata depune liste civice, usor, fara bariere birocratice.

Nu am iesit deloc in piata, nu am dat nimic alegatorilor, promisiunile noastre au vizat comunitatea in ansamblu (nimic personal) si, totusi, POL a obtinut 10% in Targu Mures. Mai mult decat PMP, ALDE, UNPR. Si sa nu uitam ca acest procent s-a obtinut in conditiile mentinerii cu preponderenta a unui vot etnic la Targu Mures!

Care e proiectul in continuare? Va avantati spre national?

Suntem singura miscare care are un proiect national pus in piata de la alegerile locale. Dupa ce am finantat studiul privind legea partidelor, am decis sa finantam studii referitoare la descentralizarea fiscala si administrativa.

Si care este esenta propunerii?

In 220 de pagini, studiul arata comparativ care sunt conditiile actuale din Romania si Elvetia, in ceea ce priveste gestionarea fondurilor locale. De asemenea, studiul prezinta propuneri concrete de ameliorare a legislatiei nationale. Eu cred in exemplul Elvetiei.

Acolo sunt 24 de cantoane cu 8 milioane de locuitori, iar in Romania sunt 41 de judete cu 19 milioane. In Ardeal sunt multi oameni sensibili la subiectul regionalizare. Ca sa evitam aceste aspecte si sa rezolvam problema descentralizarii fiscale si administrative, propunem sa pastram judetele pe modelul functional al cantoanelor si sa vedem cum s-ar putea adapta legislatia.

Pentru a face pasul spre politica nationala ar trebui sa aveti o viziune pentru toate domeniile, sanatate, educatie, chiar politica externa. V-ati gandit la asta?

Eu lucrez cu clienti din UE si SUA de 16 ani, sunt un pro-american si pro-occidental. Ce am facut pana acum voi face in continuare. Credem ca esentiale sunt libertatea politica si economica.

Privind educatia, de exemplu, avem un proiect de digitalizare in scoli. Avem o propunere legislativa prin care in urma digitalizarii cel putin 3 milioane de ore de munca pe an rispite pe birocratie sa fie dedicate educatiei.

Infiintarea si rezultatele POL confirma toate eforturile noastre din ultimii 16 ani: la alegerile locale, daca oamenii sunt liberi sa se asocieze, pot influenta partidele mari. USB-ul insusi, ca partid, este rezultatul schimbarii legii partidelor.

Deci USB e rezultatul muncii dvs?

Indirect. Lui Andrei Postolache i-am dat in august 2015 toate actele necesare sa-si faca partidul la Iasi. Am dat consultanta la Azuga, la Bistrita.

Va considerati un om politic?

Din pacate, astazi "om politic" are nuante peiorative. Eu ma consider om politic in masura in care ma intereseaza comunitatea. Politica pentru mine inseamna bunastarea comunitatii.

Sunteti de stanga sau de dreapta?

Eu ma consider crestin-libertarian, deci centru-dreapta.

Si POL?

Nu are doctrina. Eu spun ca in Romania partidele mari (PSD, PNL si UDMR) au format de mult timp o alianta, practic s-a format un monopol politic. Iar acest monopol politic a fost aparat de sistemul legislativ care nu permitea aparitia partidelor noi. Acest monopol politic nu a permis practic niciun fel de clarificare doctrinara.

Politicienii din ultimii 26 de ani au fost alesi din 5% cetateni, iar astazi se vede clar calitatea morala a acestora.

Intre atatea dosare DNA nu se poate vorbi de doctrine, asa cum nu se poate vorbi de lideri reali. Din punctul meu de vedere, putem discuta doar despre niste puncte comune care nu tin de o doctrina anume.

Sa o luam altfel. De exemplu, cum vedeti dvs fiscalitatea?

Nu suntem de acord cu facilitatile fiscale.

Sunteti pentru cota unica de impozitare?

Suntem de acord cu cota unica, dar observam ca acum ea coexista cu facilitati fiscale. Procentul se poate discuta. Dar din pacate in Romania legea genereaza dubla masura.

Sunteti un partid creat de 8 luni, cu intentia de a se dezvolta organic dincolo de Targu Mures, ati fi dispusi sa intrati sub umbrela USR?

Noi nu intram sub umbrela nimanui, dar putem intra intr-o alianta. Noi am schimbat legea, pentru ca USB si alte partide sa se infiinteze usor. Daca discutam, o facem de la egal la egal. POL nu va fuziona cu USB. Este insa adevarat ca POL se manifesta acum intr-un oras cu 140 de mii de locuitori, iar toata presa si centralismul Romaniei fac ca Bucurestiul sa ia cam totul din punct de vedere al vizibilitatii. POL nu exista in Bucuresti, pentru ca nu ne-am dus acolo.

Dar puteti incerca.

Indiscutabil. Discutiile vor fi puse in piata, iar notoritatea noastra va creste. Vom veni cu proiecte si veti putea sa le comparati cu cele propuse de USR sau de alte partide. Noi avem deja o viziune proprie privind reforma descentralizarii si regionalizarii. Viziunea noastra este o contrapondere la cea propusa de Guvernul Ciolos.

Impresia a fost ca USR ar urma sa inghita miscarile locale intr-un partid nou, unic, care sa ia cu asalt sistemul si parlamentarele.

Dan Masca si POL nu vor fi inghititi de nimeni. Mai am niste zeci de ani de trait, nu doresc in mod deosebit sa intru in 2016 in Parlament. Nicusor Dan poate are aceasta sansa data de faptul ca el se manifesta in Bucuresti. Visul meu e ca in 2020 sa avem legi electorale ca in Occident.

Si cum o sa le aveti fara sa fiti in Parlament?

Vorbiti cu un om care fara sa fie in Parlament a reusit sa finalizeze proiectul sau de schimbare a unei legi si nu a oricarei legi. Dupa 3 ani si jumatate de gherila, de eforturi, de timp si bani cheltuiti, am realizat o bresa in legea fundamentala a unei democratii in materie de reprezentativitate.

In februarie 2015, Partidul Pirat a castigat la CCR cu ajutorul nostru, cu ideile noastre, fara sa fim in Parlament. Vom continua, pentru ca am invatat cum se face comunicare transparenta, lobby transparent si cum sa obtinem efectul potrivit la momentul potrivit.

In urma cu 3 ani, Nicusor Dan declara ca isi va face partidul bucurestenilor, cu 25 de mii de semnaturi de la oameni din diverse judete care stau in Bucuresti cu viza de flotant. L-am intrebat atunci: locuitorii din Rosia Montana, de exemplu, cum vor aduna cele 25 de mii de semnaturi pentru o miscare locala? A inteles, s-a oprit si a incercat sa ne sustina in efortul nostru de a schimba legea. Numai un sistem legislativ ca in tarile din vest poate genera o tara "ca afara". Nu ne grabim.

Ati discutat cu Nicusor Dan despre o eventuala alianta?

Cu 10 minute inainte de emisiunea de la TVR1 de saptamana trecuta, m-a sunat sa ma intrebe ce am facut noi la Targu Mures. I-am spus si i-am mai spus ca nu fuzionam. Dar suntem de acord cu o alianta bazata pe puncte comune.

Care sa fie punctele comune?

Transparenta, reducerea birocratiei, descentralizarea, reforma fiscala. Nu se va gasi in Ardeal leadership mai bun decat avem in POL. Trebuie folosit leadeship-ul valoros din Bucuresti, din Tg Mures, din Cluj, Iasi etc.

Cu intelepciune, gasim punctele comune, iar apoi putem intra in Parlament unde se vor forma grupuri diverse in functie de doctrine. Important e ca oamenii sa aiba de ales intre miscari pornite de la firul ierbii.

In general, in politica romaneasca scandalul incepe de la desemnarea sefului. Si fara un sef nu poate exista organizare.

Daca suntem mai multe personalitati care au calitati, se va sta jos si se va discuta. Nu inventam noi acum variantele de leadership. Cu o minima educatie, cu respect si inteligenta suntem in stare sa gasim o modalitate de a conduce un start-up politic care sa arate cetatenilor ca exista oameni care stiu sa se respecte si vor sa construiasca.

Pana la 45 de ani nu am facut nimic de care sa-mi fie rusine si nu vad de ce m-as schimba de acum inainte.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9386 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asa au spus toti, ca ne-am luat tara inapoi si alte frectii

Apoi au inceput sa vanda mai vartos. Adevarul este foarte simplu ca in urmatorul catren...

Infectia a urcat la cer,
E mare balci in cartier,
Cad pe sub plopii fara sot,
Alegatorii prinsi de bot.

Zorii de zi zambind clipesc,
E soare iar, dar e tot rosu,
Ca l-a-inghitit aseara mosul,
Pe cand halea tot caltabosul.

Betivii de prin santuri pline,
De votca si carnati de soi,
Voteaza tot ce sug mai bine,
Cantand la crasme din cimpoi.

Pe cer sfioasa rade luna,
Caci in final totul a fost,
Tragic si trist ca-ntotdeauna,
O purcelada fara rost.

Gustand din seva tarii sange,
Intr-un final putind a sloi,
Politicianul plin de bube,
Arata, ca un hoit de soi.

 

 

ai uitat de sova dan

a condus danut sova marile proiecte de nu mai avem si noi pe unde sa circulam ca imediat dam de o autostrada facuta de el pe hartie

 

 

Intrebare

"Ne-am lovit de batjocura conducerii centrale", iar "propunerile de reforma s-au lovit de refuz permanent". Sa presupunem ca o persoana, om liber, adica persoana care se descurca in ce priveste veniturile, pe cont propriu, se incrie in p.o.l. Aceasta persoana doreste sa "modernizeze", sa "reformeze" p.o.l. din interior. Intrebare pentru dl lider de partid: s-ar lovi acest proiect de reforma (si persoana promotoare) de vreun refuz, sau i s-ar permite acelei persoane sa opereze schimbari, in statut, in doctrina... Pardon, am gresit. P.o.l n-are doctrina! Dar este partid! Partidul este o parte a societatii, un grup de persoane cu aceleasi convingeri politice, economice... Suma acestor convingeri = doctrina! Dar partidu' n-are doctrina.
In fine, i s-ar permite acelei persoane ipotetice sa reformeze, sa modernizeze partidul, fara sa se izbeasca de "batjocura" conducerii centrale? Stati, iar am gresit. E "partid" de oameni liberi, n-ar trebui sa aiba conducere centrala. Cum s-ar spune, nu-l poti reforma, neavand conducere sau doctrina, dar, cel putin, nici n-are cine te "batjocori".

 

 

cea mai transparenta activitatea in Ro este service-ul celor 7

servicii! Service-urile dau rateuri :))! Daca Masca a reusit este garantia ca a fost agreat de "prietenii" poporului....

 

 

Matematica ne omoara

E de inteles ca dl. Masca nu vrea sa fie inghitit de alt partid dupa ce a muncit atita pentru POL, asa ca o alianta i se pare singura solutie corecta. Doar ca pentru aliante politice sau electorale, pragul creste de la 5% cu cite 3 procente pentru fiecare partid nou in alianta. Asa ca dl. Masca ar trebui sa vina cu cel putin 3% la nivel national ca sa nu traga eventuala alianta in jos. Or, e cam greu sa scoti 3% in toata tara cind tu de-abia ai scos 10% intr-un oras mic.

 

 

Am citit articolul care imi da sperante de schimbare a clasei

politice din Romania desi nu indraznesc sa ma bucur inca!

 

 

Seful oamenilor liberi

Transparenta, reforma fiscala, descentralizare... Reforma reformei si schimbarea schimbarii... Dar democratia, o imbunatatire in ce priveste respectul pentru drepturile civile, pentru dreptul la opinie?
Seful oamenilor liberi s-a inscris prin diverse partide: "a fost o teapa", "nu se poate schimba nimic din interior" etc. Cand te inscrii intr-un partid politic (partid = parte a societatii!), inseamna ca ai convingeri politice si economice asemanatoare cu cele prevazute de doctrina acelui partid. Dl lider s-a inscris intr-un partid incercand sa-i schimbe doctrina? Nu e mai simplu sa te inscrii intr-o formatiune ce corespunde pretentiilor tale, sau, daca nu exista, s-o creezi, mai ales daca esti "om liber"?
Nu sunt un fan al liberalilor, insa nu pot avea pretentia ca acest partid sa-si schimbe doctrina pentru ca m-am inscris eu in el. Liberalii au o doctrina bine definita, socialistii (apr, psd, nu conteaza) de asemenea. Asta e democratia. Societatea e impartita in grupuri de oameni adepti ai unor anumite convingeri. Astia sunt de fapt oamenii liberi, aceia care isi exercita dreptul la opinie. Dar, in absurdistan, "egalitatea omului de catre om" functioneaza bine, la fel ca reforma statului.

 

 

Faceți

deocamdată un partid regional, există și in Germania, cu posibilitatea ulterioară a extinderii la nivel național. Alegătorii din Transilvania și Banat (romani, maghiari, sași, etc) ar ințelege mai ușor, inclusiv regionalizarea și descentralizarea.

 

 

Cine o fi sub masca ?

Cateva extrase :
fara sefi la Bucuresti sau la Budapesta ( ce are budapesta de a face aici?)
Este prima miscare a comunitatii ardelenesti
am finantat studiul privind legea partidelor
judetele pe modelul functional al cantoanelor (udmr...)
centralismul Romaniei face ca Bucurestiul sa ia cam totul

Si acum :
3 ani si jumatate de gherila, de eforturi, de timp si bani cheltuiti.

Ma intreb de unde are un om de afaceri cu o firma de 250 de oameni , timp si bani ca sa faca gherila 3 ani ?Ca afacerile cu SUA si cu UE cer timp si multa munca.
Sabine , astia ti-au tras presul de sub picioare !

 

 

@coolsnow 08.39

- corect! cand zici partid s-a dus libertatea ! :o)))

"Ce spune Dan Masca, liderul oamenilor liberi, despre relatia cu Nicusor Dan si o tara ca afara: Mi-am luat libertatea de a spune NU Interviu"

 

 

oamenii liberi nu au lideri

prin urmare dan masca este cel mult doar liderul sau

 

 

Succes, Dan Masca!

Il salut pe Dan Masca si il felicit pentru perseverenta cu care lupta pentru o politica curata in Romania. Il stiu de cand, impreuna cu un mic grup, au creat Initiativa Liberala, incercand sa introduca un aer proaspat in PNL-ul care deja o luase pe calea unui pragmatism cinic, unde se afla si astazi.
Sefii PNL au avut grija sa-i dclare romantici sau neseriosi, sa-i marginalizeze..
Constat cu bucurie ca nu s-a lasat, se afla pe baricade in pofida mediocritatii sau blazarii electoratului. A creat un partid si a obtinut un procent important. Merita sa invinga.

 

 

Media SRI ...baieti destepti ...dezbina si stapaneste

...exclusa colaborare usr ...:)
spalati creiere
...

 

 

Traseist?

APR--->PNL--->POL
Ma rog si in partide exista un procent foarte mic(2-3%) de oameni corecti care stau in umbra si liniste.A vazut ca actualele partide nu corespund standardelor lui morale si a plecat infiintand un nou partid.
Cati politruci pur-sange insa au infiitat noi partide?basescu,tariceanu,macovei,scl.Beneficiaza de naivitatea unor alegatori.
Dan Masca beneficiaza de prezumtia ca a fost naiv si a incercat din interior sa reformeze partidele si nereusind a infiintat un nou partid.OK
Nu inteleg de ce se lauda ca a pus germenii infiintarii altor partide.
Sunt un om liber.
Sunt un alegator liber.
Iau in calcul su USR si POL pentru alegerile parlamenare.

 

 

Putin cam prea radical

Ok, omul e onest si sincer. Dar faptul ca declara atat de radical ca nu doreste fuzionarea cu USB ci doar o alianta, face destul de greu o comunicare. In primul rand pentru ca o alianta are un prag de intrare in parlament de 5% + 3% pentru fiecare partid. Deci sanse minime. Iar faptul ca spune transant ca nu-si doreste sa intre in Parlament acum, face ca orice discutie sa fie inutila.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor