Ce spune Dan Masca, liderul oamenilor liberi, despre relatia cu Nicusor Dan si o tara ca afara: Mi-am luat libertatea de a spune NU Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Iunie 2016, ora 07:50
22565 citiri
Ce spune Dan Masca, liderul oamenilor liberi, despre relatia cu Nicusor Dan si o tara ca afara: Mi-am luat libertatea de a spune NU Interviu
Foto: Facebook/Dan Masca

Transparenta, reducerea birocratiei, descentralizarea, reforma fiscala, acestea trebuie sa fie punctele comune ale unei viitoare aliante a miscarilor noi, locale, pentru alegerile parlamentare. Trebuie folosit leadeship-ul valoros din Bucuresti, din Tg Mures, Cluj si Iasi, afirma fondatorul si liderul Partidului Oamenilor Liberi (POL) din Targu Mures, Dan Masca.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Masca ne-a spus ca nu se pune problema unei fuziuni cu Uniunea Salvati Romania, ci doar a unei aliante: "Noi nu intram sub umbrela nimanui. Noi am schimbat legea pentru ca USB si alte partide sa se infiinteze usor. Daca discutam, o facem de la egal la egal. Nu doresc in mod deosebit sa intru in 2016 in Parlament. Visul meu e ca in 2020 sa avem legi electorale ca in Occident."

Dan Masca este un om de afaceri in domeniul IT, recunoscut pentru finantarea multor proiecte locale si artizan al modificarii legii partidelor politice. POL a obtinut 10% in alegerile locale din Targu Mures.

Cine sunteti dvs, dle Dan Masca?

Sunt un om care a preferat sa ramana liber acasa. Am 45 de ani si de la 20 de ani lucrez in IT, am refuzat sa ma implic in tot felul de afaceri, contractari, subcontractari cu statul si firme cu probleme, iar pentru a ramane liber acasa am ales sa lucrez via Internet pentru piata occidentala.

Liber?

Da. Mi-am luat libertatea de a spune "nu" la orice forma de presiune venita din partea oricui in comunitatea noastra.

Sunt un om care vrea sa schimbe comunitatea pentru copilul lui. Nestiind ce se intampla prin Bucuresti, acum 12-14 ani am ajuns in partidul APR. A fost o "teapa". Nu intelegeam de ce oamenii isi bat joc de alti colegi de partid. Cand nu cunosti, iei decizii gresite. In fine, bula s-a spart, APR a fuzionat cu PNL si am fost singurul "apr-ist" din Tg Mures care a intrat in PNL, ceilalti s-au mutat la PSD.

In PNL, propunerile mele de modernizare s-au lovit de un refuz permanent. Daca va uitati pe altguv.ro, veti vedea ca inca din 2004 niste membri PNL si simpatizanti, din tara si din strainatate, am incercat o reforma interna. Ne-am lovit de batjocura conducerii centrale si locale si am plecat din partid. Nu se poate schimba nimic din interior!

Si ce ati facut in toti acesti 11 ani, v-ati vazut de afaceri?

Da. Din banii facuti din afaceri, inca de cand eram 5-6 oameni in firma - acum suntem 250 - am finantat tot timpul, nu doar dupa iesirea din PNL, proiecte educationale, culturale, sociale si proiecte privind comunitatea.

De exemplu, proiectele privind educatia se pot vedea pe educatie.inmures.ro. Ele arata ca in comunitatile noastre sunt oameni creativi, sunt profesori care pot genera lectii video pentru copii si putem sa facem manuale digitale.

Din pacate, abia dupa 12 ani am inteles ca din cauza legii electorale proaste este imposibil sa faci o miscare a comunitatii. Puteam sa cumpar 25 de mii de semnaturi din 18 judete pentru a face o miscare a comunitatii din Targu Mures. Dar era ilogic si imoral.

Si atunci mi-am propus sa schimb legea partidelor. Impreuna cu Claudiu Marginean de la Partidul Pirat am condus campania care a determinat declararea neconstitutionala a articolului care impunea 25 de mii de semnaturi pentru crearea unui partid. Din pacate, legile electorale sunt inca antidemocratice si mult diferite de cele vest-europene.

Ati fondat Partidul Oamenilor Liberi (POL). Ce inseamna oameni liberi?

Dupa schimbarea legii, am facut partidul ca o prima miscare de la firul ierbii, fara sefi la Bucuresti sau la Budapesta. L-am numit asa, pentru ca in comunitatile mici e o mare problema sa-ti asumi libertatea de a vorbi, de a propune proiecte, de a dezbate.

Este prima miscare a comunitatii ardelenesti care are romani, maghiari, sasi, tigani. Voturile primite de noi (10%) au fost acordate de toate aceste etnii din comunitate.

Nu i-am dat un nume particularizat pe un oras, cum este USB sau Pentru Iasi al lui Postolache. Ne-am gandit ca gruparile partidului din alte comunitati mici sa poata avea candidatii proprii la alegerile locale. Si acest lucru s-a si intamplat, am pus liste in 4 comunitati unde oamenii au venit sa ceara sa candideze.

Deci ati gandit POL ca pe o miscare care sa se extinda?

Desigur, ne-am gandit la o extindere organica, de la sine. Nu am vrut sa impunem nicio structura in teritoriu. Asta tocmai pentru ca eu am fost cel care a luptat ca oricare om din orice comunitate sa poata depune liste civice, usor, fara bariere birocratice.

Nu am iesit deloc in piata, nu am dat nimic alegatorilor, promisiunile noastre au vizat comunitatea in ansamblu (nimic personal) si, totusi, POL a obtinut 10% in Targu Mures. Mai mult decat PMP, ALDE, UNPR. Si sa nu uitam ca acest procent s-a obtinut in conditiile mentinerii cu preponderenta a unui vot etnic la Targu Mures!

Care e proiectul in continuare? Va avantati spre national?

Suntem singura miscare care are un proiect national pus in piata de la alegerile locale. Dupa ce am finantat studiul privind legea partidelor, am decis sa finantam studii referitoare la descentralizarea fiscala si administrativa.

Si care este esenta propunerii?

In 220 de pagini, studiul arata comparativ care sunt conditiile actuale din Romania si Elvetia, in ceea ce priveste gestionarea fondurilor locale. De asemenea, studiul prezinta propuneri concrete de ameliorare a legislatiei nationale. Eu cred in exemplul Elvetiei.

Acolo sunt 24 de cantoane cu 8 milioane de locuitori, iar in Romania sunt 41 de judete cu 19 milioane. In Ardeal sunt multi oameni sensibili la subiectul regionalizare. Ca sa evitam aceste aspecte si sa rezolvam problema descentralizarii fiscale si administrative, propunem sa pastram judetele pe modelul functional al cantoanelor si sa vedem cum s-ar putea adapta legislatia.

Pentru a face pasul spre politica nationala ar trebui sa aveti o viziune pentru toate domeniile, sanatate, educatie, chiar politica externa. V-ati gandit la asta?

Eu lucrez cu clienti din UE si SUA de 16 ani, sunt un pro-american si pro-occidental. Ce am facut pana acum voi face in continuare. Credem ca esentiale sunt libertatea politica si economica.

Privind educatia, de exemplu, avem un proiect de digitalizare in scoli. Avem o propunere legislativa prin care in urma digitalizarii cel putin 3 milioane de ore de munca pe an rispite pe birocratie sa fie dedicate educatiei.

Infiintarea si rezultatele POL confirma toate eforturile noastre din ultimii 16 ani: la alegerile locale, daca oamenii sunt liberi sa se asocieze, pot influenta partidele mari. USB-ul insusi, ca partid, este rezultatul schimbarii legii partidelor.

Deci USB e rezultatul muncii dvs?

Indirect. Lui Andrei Postolache i-am dat in august 2015 toate actele necesare sa-si faca partidul la Iasi. Am dat consultanta la Azuga, la Bistrita.

Va considerati un om politic?

Din pacate, astazi "om politic" are nuante peiorative. Eu ma consider om politic in masura in care ma intereseaza comunitatea. Politica pentru mine inseamna bunastarea comunitatii.

Sunteti de stanga sau de dreapta?

Eu ma consider crestin-libertarian, deci centru-dreapta.

Si POL?

Nu are doctrina. Eu spun ca in Romania partidele mari (PSD, PNL si UDMR) au format de mult timp o alianta, practic s-a format un monopol politic. Iar acest monopol politic a fost aparat de sistemul legislativ care nu permitea aparitia partidelor noi. Acest monopol politic nu a permis practic niciun fel de clarificare doctrinara.

Politicienii din ultimii 26 de ani au fost alesi din 5% cetateni, iar astazi se vede clar calitatea morala a acestora.

Intre atatea dosare DNA nu se poate vorbi de doctrine, asa cum nu se poate vorbi de lideri reali. Din punctul meu de vedere, putem discuta doar despre niste puncte comune care nu tin de o doctrina anume.

Sa o luam altfel. De exemplu, cum vedeti dvs fiscalitatea?

Nu suntem de acord cu facilitatile fiscale.

Sunteti pentru cota unica de impozitare?

Suntem de acord cu cota unica, dar observam ca acum ea coexista cu facilitati fiscale. Procentul se poate discuta. Dar din pacate in Romania legea genereaza dubla masura.

Sunteti un partid creat de 8 luni, cu intentia de a se dezvolta organic dincolo de Targu Mures, ati fi dispusi sa intrati sub umbrela USR?

Noi nu intram sub umbrela nimanui, dar putem intra intr-o alianta. Noi am schimbat legea, pentru ca USB si alte partide sa se infiinteze usor. Daca discutam, o facem de la egal la egal. POL nu va fuziona cu USB. Este insa adevarat ca POL se manifesta acum intr-un oras cu 140 de mii de locuitori, iar toata presa si centralismul Romaniei fac ca Bucurestiul sa ia cam totul din punct de vedere al vizibilitatii. POL nu exista in Bucuresti, pentru ca nu ne-am dus acolo.

Dar puteti incerca.

Indiscutabil. Discutiile vor fi puse in piata, iar notoritatea noastra va creste. Vom veni cu proiecte si veti putea sa le comparati cu cele propuse de USR sau de alte partide. Noi avem deja o viziune proprie privind reforma descentralizarii si regionalizarii. Viziunea noastra este o contrapondere la cea propusa de Guvernul Ciolos.

Impresia a fost ca USR ar urma sa inghita miscarile locale intr-un partid nou, unic, care sa ia cu asalt sistemul si parlamentarele.

Dan Masca si POL nu vor fi inghititi de nimeni. Mai am niste zeci de ani de trait, nu doresc in mod deosebit sa intru in 2016 in Parlament. Nicusor Dan poate are aceasta sansa data de faptul ca el se manifesta in Bucuresti. Visul meu e ca in 2020 sa avem legi electorale ca in Occident.

Si cum o sa le aveti fara sa fiti in Parlament?

Vorbiti cu un om care fara sa fie in Parlament a reusit sa finalizeze proiectul sau de schimbare a unei legi si nu a oricarei legi. Dupa 3 ani si jumatate de gherila, de eforturi, de timp si bani cheltuiti, am realizat o bresa in legea fundamentala a unei democratii in materie de reprezentativitate.

In februarie 2015, Partidul Pirat a castigat la CCR cu ajutorul nostru, cu ideile noastre, fara sa fim in Parlament. Vom continua, pentru ca am invatat cum se face comunicare transparenta, lobby transparent si cum sa obtinem efectul potrivit la momentul potrivit.

In urma cu 3 ani, Nicusor Dan declara ca isi va face partidul bucurestenilor, cu 25 de mii de semnaturi de la oameni din diverse judete care stau in Bucuresti cu viza de flotant. L-am intrebat atunci: locuitorii din Rosia Montana, de exemplu, cum vor aduna cele 25 de mii de semnaturi pentru o miscare locala? A inteles, s-a oprit si a incercat sa ne sustina in efortul nostru de a schimba legea. Numai un sistem legislativ ca in tarile din vest poate genera o tara "ca afara". Nu ne grabim.

Ati discutat cu Nicusor Dan despre o eventuala alianta?

Cu 10 minute inainte de emisiunea de la TVR1 de saptamana trecuta, m-a sunat sa ma intrebe ce am facut noi la Targu Mures. I-am spus si i-am mai spus ca nu fuzionam. Dar suntem de acord cu o alianta bazata pe puncte comune.

Care sa fie punctele comune?

Transparenta, reducerea birocratiei, descentralizarea, reforma fiscala. Nu se va gasi in Ardeal leadership mai bun decat avem in POL. Trebuie folosit leadeship-ul valoros din Bucuresti, din Tg Mures, din Cluj, Iasi etc.

Cu intelepciune, gasim punctele comune, iar apoi putem intra in Parlament unde se vor forma grupuri diverse in functie de doctrine. Important e ca oamenii sa aiba de ales intre miscari pornite de la firul ierbii.

In general, in politica romaneasca scandalul incepe de la desemnarea sefului. Si fara un sef nu poate exista organizare.

Daca suntem mai multe personalitati care au calitati, se va sta jos si se va discuta. Nu inventam noi acum variantele de leadership. Cu o minima educatie, cu respect si inteligenta suntem in stare sa gasim o modalitate de a conduce un start-up politic care sa arate cetatenilor ca exista oameni care stiu sa se respecte si vor sa construiasca.

Pana la 45 de ani nu am facut nimic de care sa-mi fie rusine si nu vad de ce m-as schimba de acum inainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dan Masca Targu Mures, #Partidul Oamenilor Liberi, #Dan Masca POL , #partid