Cristian Preda: Dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme"

Duminica, 17 August 2014, ora 11:20
3313 citiri
Cristian Preda: Dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme"
Foto: Ziar de Dambovita

Europarlamentarul PMP Cristian Preda a publicat pe blogul sau un material despre candidatii la alegerile prezidentiale, aratand ca opozantii PSD i-au conferit de fapt acestui partid foarte multe sanse de reusita. Motivul ar fi "faramitarea extrema" a partidelor de dreapta.

Cristian Preda incepe cu prezentarea candidatilor la prezidentiale rezultati in urma fuziunii dintre PDL si PNL: Klaus Iohannis (in numele ACL), Monica Macovei (independenta, fara a demisiona din PDL) si Calin Popescu Tariceanu (ca lider al unui nou partid).

Si Miscarea Populara este pe cale sa aduca doua candidaturi pentru Cotroceni: Cristian Diaconescu, din partea Fundatiei, si Elena Udrea, cu sprijinul PMP. In opinia lui Diaconescu, cei doi candidati reprezinta o adevarata surpriza.

Totusi, europarlamentarul PMP este de parere ca in cele doua tururi nu se poate produce o "regrupare naturala anti-PSD a unui numar masiv de voturi acordate unui numar indefinit de candidati", iar cine crede acest lucru este "naiv".

Argumentul dat de Cristian Preda pe blog este ca "exista o limita a dispersiei utile a voturilor din turul intai, iar candidatul stangii poate profita in chip decisiv de pe urma calculului prost facut de unii dintre adversarii sai".

Cum se poate produce acest lucru?

In opinia lui Preda, favirizarea PSD la alegerile prezidentiale ar putea avea loc pe doua cai:

1. Numarul mare de candidati poate produce o demobilizare si nu neaparat o aderare la un anumit candidat in cazul segmentelor distincte din electorat din cauza ca diferentele dintre candidati pot fi greu de distins. Prin urmare, dificultatea alegerii ii poate determina pe multi alegatori sa stea acasa in primul tur, in asteptarea unei alegeri mai usoare dupa eliminarea unora dintre candidati.

2. Evolutia tensionata din primul tur in cazul contracandidatilor lui Ponta poate genera o serie de piedici puternice in momentul confruntarii decisive din al doilea tur: "Altfel spus: nu e deloc sigur ca sirul efectelor surprinzatoare si dezagreabile se opreste in clipa ramanerii definitive a candidaturilor".

In acest context, Cristian Preda face apel la ratiune si moderatie in randul adversarilor socialismului, sustinand ca exista posibilitatea sa ne confruntam din nou cu "scenariul catastrofal din 2000".

Concluzia europarlamentarului este ca dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme", din cauza ca acestea sunt derutante.

D.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#alegeri prezidentiale, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #Cristian Preda alegeri prezidentiale , #partid
Comentarii
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Dreapta poate pierde alegerile din cauza "faramitarii extreme"