Intai Decembrie a mirosit a 23 august (Opinii)

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 23:23
2329 citiri
Intai Decembrie a mirosit a 23 august (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Au lipsit doar coloanele de oameni ai muncii, carele alegorice cu infaptuirile marete, utecistii, soimii patriei si hora nationala de partid. Nu si copiile fidele ale fostului prezentator ceausist, George Marinescu. Mereu la datorie.

Citind ditirambii oficinelor de presa, parca mai ipocrite ca Scanteia anilor 1945-1950, cand erai obligat sa-ti manifesti "totala adeziune", am avut impresia ca neamul meu retraieste acelasi cosmar. Cosmar intarit de declaratiile sfidelnic-sforaitoare ale tuturor vedetelor de doua parale.

Nu e de mirare ca patriotismul nostru trece printr-o drama: "Vremea frumoasa i-a scos pe romani din casa. Le-a dat chef de petrecere..." (Evz.ro) La televizor nu s-au vazut nici romani fericiti, nici chef de petrecere. Din contra, mohoreala, plictis si festivism desuet, deprimant. Revoltatii n-au avut loc in prim-plan.

23 august n-a pierit

Verificand acuratetea informatiilor, am aflat ca militarilor participanti la demonstratia de forta pedestra, motorizata si aeriana li s-a cerut sa vina cu familiile, cunoscutii si prietenii, fiecare unitate avand datoria sa "acopere" o anumita zona.

La fel se intampla si pe vremea comunismului victorios. De acolo au invatat-o organizatorii actuali: ca militari TR si ai unitatilor arondate municipiului Bucuresti, eram imbracati civil, apoi asezati in dispozitiv si-l ovationam ori aplaudam la comanda pe Ceausescu, impreuna cu eroica noastra clasa muncitoare, pana raguseam si ni se inroseau palmele. Fie iarna, fie vara, fie frig, fie vipie. Vrei, nu vrei, aplauzi "mester carmaciul, mandra corabia!"

"Copii, multi copii. Unii, mici cat un stegulet. In carca sau de mana. Dar si parinti, bunici, indragostiti, gasti de pusti rebeli. Cu totii, parca teleghidati spre Sosea. Cu totii, foarte veseli". E clar, jurnalistul Evz.ro a vazut alt film.

Presa libera a relatat pe larg cum au ajuns copiii si tinerii cu steaguri acolo. Mici, mici, dar ghidati la tinta, fericitii pustani! Cu banii aceia nu mai bine se cumparau creta si detergenti la scoli? Caci micutii rebeli le aduc adesea de acasa. Daca nu stiati.

Garzi civice?

Ceea ce nu pot intelege e prezenta "garzilor civice". Astea de unde au mai aparut? E noua USLA, cum se aude? Acolo sus nu e recesiune? Numai la scoala, spital, cultura? Dl ghinarar primar Ontanu si-a facut datoria. Cu tot cu fasolea de rigoare si ciolanul ori carnatul de post. Dl Oprea, ministrul nostru de razboiu, asijderea: Sa traiti!

La fel si "printul" Paul de Lambrino, nu se stie in ce calitate, de os domnesc ori de mare luptator pentru Unire. El a fost cel intai chemat langa presedintele in functie, sigur ca nu i se va aseza alaturi "fostul" rege Mihai I, si el invitat, dar "printre altii". Asa ca, in loc de zi nationala, de bucuria reintregirii si a adunarii impreuna, ni s-a servit aceeasi arie a dezbinarii, cu fandoseala acra si batoasa.

Baia de multime la 7-8%

Ochiului atent al presei libere nu i-a scapat un lucru: presedintele si-a facut pohta, adica baia de multime, chiar in zonele cu "verificati" si, ca sa mai uite de huiduieli, i s-a dat fericita ocazie sa-si arate bucuria la vederea copiilor. Coincidenta, tocmai in fata primariei lui Ontanu. Asadar, Domnia Sa stia ce se pregateste, a acceptat tarasenia si s-a dus tinta unde trebuia. Asa se ajunge la 7-8% in sondaje.

In consecinta, reactiile unor personalitati de prestigiu n-au intarziat, scotand in evidenta deceptia: "poporul roman a pierdut batalia...", spune Observatorul cultural. Colaborationismul cu un regim opresiv continua intr-o "maree de minciuna si de perversitate duplicitara".

Regia si rusinea

La fel ca inainte, regizorii unor astfel de evenimente provoaca spatiul public, fara a se chinui sa gaseasca macar ceva nou: se scot multimile in strada, se focalizeaza imaginea pe grupuri dinainte pregatite si actori docili, ca apoi mediile oficioase si ofiterii de presa sa insiste tocmai asupra acestora, forjand o alta realitate, una edulcorata, rozaliu-portocalie: "Un grup de fete, frumusele foc, imbracate in uniforme cambrate, tocmai isi termina numarul de jonglerie cu pustile. Lume multa pe margine. Trotuarele sunt pline. Baloane, stegulete, cocarde, esarfe".

Dintre cei marginalizati, participanti veniti in nume propriu, si la Arcul de triumf si la Catedrala Unirii din Alba Iulia, s-a strigat mai tare ca nicicand cuvantul "rusine!". El exprima cel mai bine zodia sub care actuala Putere politica isi va incheia mandatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Unire ziua nationala, #1 decembrie regizat, #parada decembrie, #ziua nationala regizata , #partid