Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dilemele noilor partide de dreapta: bani sau integritate, fete noi sau notorietate

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 20:16
2447 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dilemele noilor partide de dreapta: bani sau integritate, fete noi sau notorietate

Si frumoasa, si desteapta si devreme acasa. Cam asa s-ar vrea noile partide de dreapta, Noua Republica, Forta Civica si Miscarea Populara.

Lucrurile sunt mult mai dificile si cu totul altfel, comparativ cu sperantele si premisele initiale.

Toata lumea accepta ca sunt cheltuieli serioase la nasterea si functionarea unui partid. Chirii pentru sedii, telefoane, internet, promovare, logistica in vederea promovarii, deplasari in tara, masini, benzina, si cate si mai cate. Eventual salarii pentru cativa angajati in aparatul tehnic.

In masura in care declari de la inceput drept principiu de baza integritatea, sponsorii nu se asteapta sa-si primeasca inzecit banii inapoi, din contracte cu statul si functii publice. Asa ca, de ce ar sponsoriza astfel de partide?

Cotizatiile si prestatia membrilor, ocupati si ei cu propriile slujbe sau afaceri si sustinerea familiilor, nu sunt suficiente. Mai ales ca e vorba de mici afaceristi, nu granguri ai mediului privat.

Ca integritatea va conta teribil in viitoarea politica rezulta din scarba generalizata, concretizata in absenteism, fata de actuala clasa politica, din respectul pe care si le-au castigat personalitati, precum Monica Macovei si din scadentele care-i ajung din urma pe unii politicieni precum Voiculescu, Fenechiu, Nastase, Dragnea, cu repercusiuni importante asupra propriilor partide.

Ce inseamna integritate in viata politica? Cel putin patru lucruri

Modul de finantare, din surse sau oameni legate de fraudarea bugetului de stat, sau din surse fara legatura cu bugetele de stat.

Traseismul doctrinar. Nu te poti muta de la stanga la dreapta sau invers, peste noapte, asa cum a facut doctorul Ion Bazac, de la Forta Civica, fost ministru PSD.

Calitatea membrilor de partid. Profesionisti, integri, dedicati binelui comun, fara bube penale sau condamnari.

Coduri proprii de integritate ale partidelor, respectate cu strictete, cu sanctiuni transparente si publice.

Cele trei partide de dreapta, aparute de curand, se feresc ca dracu de tamaie de personaje cu probleme cu integritate. Dovada ca au inteles sensibilitatea electoratului privind integritatea personajelor politice.

Proaspata Miscare Populara, aflata in plin proces de transformare in partid, nu l-a primit pana acum pe ex-PDL-istul Mircea Andrei de la Arges. Proaspatul demisionat din PDL, impreuna ce 25 de primari PDL, asteapta inca la usa Miscarii Populare.

Motivul? Cel mai probabil impresionanta avere a lui Mircea Andrei: 45 de terenuri, sapte locuinte si trei masini, dar si imprumuturi acordate de aproape 6,3 milioane de euro.

Sa fie toate aceste bunuri obtinute legal? Fara contracte cu statul? Greu de acceptat.

Un exemplu tipic il reprezinta si Dan Cristian Popescu, de la Forta Civica, ales deputat in decembrie 2012.

In afara celor doua terenuri agricole in localitatile Dascalu si Frumusani, de 2.000 de metri patrati si, respectiv, 100.000 de metri patrati, tanarul deputat de doar 38 ani are in proprietate doua case de vacanta in Statele Unite, la Hollywood, de 140 de metri patrati si, respectiv, 170 de metri patrati, cumparate in 2005 si 2008.

In plus, vicepresedintele FC are cinci apartamente in Bucuresti, cu suprafete intre 33 de metri patrati si 84 de metri patrati, dar si o casa de locuit in Capitala de 104 metri patrati. Popescu mai are un automobil Lexus si bijuterii de 150.000 de euro, obiecte de arta si cult de 25.000 de euro si ceasuri de 50.000 de euro.In conturile bancare, el cumuleaza 6.735.012 de lei, 830.700 de euro si 701.500 de dolari.

De asemenea, Popescu a acordat imprumuturi de 1.550.000 de euro lui Vladimir Marinescu, dar si unor "diverse cunostinte".Mai mult, el are actiuni la BRD, BVB, Fondul Proprietatea, Remat Maramures, SIF 1, SIF 2, SIF 3, SIF 4, SIF 5, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania si Zarea cu o valoare totala de 3.437.334 de lei.

Uluitoare avere si pentru cineva care a muncit o viata intreaga doar in afaceri, daramite pentru un politician de 38 de ani.

Fostul prim-vicepresedinte al Partidului Noua Republica, Valeriu Todirascu, a fost si el acuzat de presa pentru prea multe contracte cu unitati de stat, ale firmelor la care este asociat.

In urma unei corespondente cu ANI, Agentia Nationala de Integritate, aceasta i-a transmis ca nu se afla in conflict de interese din postura de asociat.

Apare astfel urmatoarea necesitate. Trebuie urgent clarificat mecanismul prin care o entitate, de stat sau privata, sa poata acorda un "certificat de buna purtare fiscala", pentru ca blamul sa nu cada in bloc pe toti politicienii care au strans ceva avere. Poate unii au procedat cinstit, fara a fura sau frauda statul roman. Unii chiar nu au avut si nu au contracte cu statul. Poate fi aceasta ANI sau o alta institutie, chiar privata, pe cheltuiala solicitantului.

Ce sa facem, sa construim o clasa politica doar din sarantoci? "Toti fura, inclusiv PDL. Crede cineva ca Emil Boc nu stie?"

Este declaratia soc a Monicai Macovei, prin care incrimina intrega clasa politica.

Si ex-senatorul Mihail Hardau, fost ministru al educatiei, a ramas celebru prin explicatie data fenomenului fabricilor de diplome: "Universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei".

Sunt declaratii venite din interiorul sistemului, in timp ce PDL era la guvernare, nu de la adversari politice. Asa ca trebuie sa le acordam greutatea cuvenita.

In concluzie, sensibilitatea si constientizarea electoratului la problemele legate de integritate au ajuns la cote maxime.

Este aproape sigur ca tema principala a viitoarelor alegeri va fi integritatea.

Cine va lua nota de trecere la acest capitol, va castiga si alegerile.'

"Partidul se face cu oameni politici, nu cu maicute"

Este declaratia din ultimul interviu a lui Traian Basescu. Dar de unde sa iei oameni politici, care sa nu fie invechiti in rele, fara schelete in dulap, plagiate sau dosare pe la parchete, sa aiba si notorietate, sa fie fete noi, nepatate, sa doreasca si sa aiba timp de politica, sa sacrifice si resurse materiale pentru asta, fara sa primeasca, la schimb, vreo recompensa. Doar convingerea ca se bat pentru o lume mai buna, pentru ei si urmasii lor.

Persoane care sa intruneasca simultan toate conditiile de mai sus sunt extrem de putine. Rara avis.

Trebuie sa ai in sange dorinta de a te sacrifica pentru societate, pentru binele comun. Cati inteleg acest lucru?

Concepte de acest fel, interes national, bine comun, cultul muncii ai al lucrului bine facut, au fost distruse de 45 de ani de comunism si 23 de ce-or fi fost. Asta in cazul in care vor fi existand vreodata in mentalul colectiv romanesc.

Mai important, lupta pentru supravietuire s-a mutat, in epoca moderna, de la individ la comunitati. Ne uitam cu jind la popoare precum cel german, finlandez, norvegian, japonez, care au inteles sa-si construiasca impreuna un viitor mai bun, nu calcand unii pe cadavrele altora. Au inteles ca nu poti fi bogat intr-o tara de sarantoci, fericit intr-o tara de nefericiti, pentru ca iti dau in cap cand parasesti vila cazemata.

In aceasta situatie suntem cu noile partide de dreapta. Intre lipsa de bani si integritate, intre fete noi, dar cu notorietate, intre politruci de meserie, clientele politica, si oameni curati, care sa-si daruiasca din timpul si banii lor pentru o lume mai buna.

Cum vor iesi din aceste dileme noile partide de dreapta?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#partide dreapta prezidentiabil, #partide dreapta Romania , #partid