Nu trebuie sa fii de dreapta ca sa stii sa faci o autostrada - Interviu cu fondatorul PACT, Sebastian Burduja

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 08:21
8613 citiri
Nu trebuie sa fii de dreapta ca sa stii sa faci o autostrada - Interviu cu fondatorul PACT, Sebastian Burduja
Foto: Facebook/Sebastian Burduja

Mizam pe toti cetatenii care s-au saturat de felul in care s-a facut politica pana acum. Noi vrem sa unim oamenii in jurul solutiilor, nu sa dezbinam cu ideologiile, afirma Sebastian Burduja, presedintele noului partid Platforma Actiunea Civica a Tinerilor PACT.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sebastian Burduja a explicat ca PACT nu este nici de stanga, nici de dreapta: "Nu trebuie sa fii de dreapta ca sa stii sa faci o autostrada. (...) Nu poti avea o abordare ideologica, e limitativ. Noi credem in pragmatismul solutiilor".

Sebastian Burduja ne-a spus care sunt principiile si valorile noului partid, cum se va finanta si ce criterii de selectie a membrilor va avea.

Sebastian Burduja este licentiat in stiinte politice al Universitatii Stanford si a absolvit un program de dublu masterat in administrarea afacerilor si in politici publice la Harvard. A fondat Liga Studentilor Romani din Strainatate, a lucrat in SUA la Banca Mondiala. Este fiul fostului vicepresedinte Bancorex si apoi al Raiffeisen Bank, bancherul Marinel Burduja.

De ce un partid nou? Ce nevoie am avea de inca unul?

Noi consideram ca o tara se schimba in profunzime prin instrumente politice. Am luptat si in societatea civila, dar mereu ne blocam in decizia omului cu pixul in mana. E timpul sa intelegem ca fara un instrument politic, oricat de urat ar suna, oricat de murdara ar fi arena publica, nu vom reusi sa schimbam Romania.

Si ce anume vreti sa schimbati?

Avem patru sectoare mari prioritare: educatie, sanatate, infrastructura si administratie. In fiecare se pot face foarte multe. Nu am spus si justitie pentru ca acolo lucrurile au inceput sa mearga, trebuie doar continuate reformele.

Ce solutii aveti, de exemplu, pentru Educatie? Ce vreti sa schimbati in mod esential in acest domeniu?

Noi am vrea ca programul nostru politic, care va aparea in curand, sa fie o surpriza. In primul rand e partea de infrastructura, starea scolilor. Este inadmisibil sa ai mai putin de 10% din scoli cu aviz ISU si cred ca sub 30% au autorizatie sanitara. Sunt chestiuni simple, nu e nevoie de mari investitii, o fosa septica, apa curenta. Intr-un ciclu electoral trebuie aduse la un nivel corect toate scolile din Romania, care au suficienti elevi.

E clar ca e nevoie de o reforma curriculara a ceea ce se preda, axata pe abilitatile necesare in viata, leadership, comunicare, educatie civica, nu pe memorarea unor cunostinte.

Sunteti un partid de stanga sau de dreapta?

Suntem de centru.

Suna cam "asexuat". Centru-stanga sau centru-dreapta? Un partid trebuie sa aiba o ideologie.

Nu cred. Lumea evolueaza, e tot mai complexa, procesul tehnologic tot mai accentuat, evolutiile economice aproape impredictibile si in aceste conditii nu cred ca nu iti poti asuma o singura orientare si nu poti spune ca tu iei numai masuri de stanga sau numai masuri de dreapta. Un guvern de stanga poate fi nevoit sa ia masuri de dreapta, am vazut deja.

Din punctul nostru de vedere, in acest moment al dezvoltarii Romaniei, problemele cele mai grave nu au culoare ideologica. Starea infrastructurii, drumuri autostrazi, scoala, sanatate. Acolo sunt blocaje provocate de oameni care nu-si asuma raspunderea, proiecte, nu stiu sa gestioneze fonduri europene. Nu trebuie sa fii de dreapta ca sa stii sa faci o autostrada.

Sigur ca asfaltul nu are ideologie. Dar cum alegi, de exemplu, sa finantezi constructia infrastructurii are legatura cu ea. Cat de puternica este interventia statului in economie are cu siguranta.

In anumite domenii se impune largirea rolului statului, in altele reducerea rolului statului.

Unde? In ce fel?

Trebuie facuta o analiza atenta. O sa vedeti programul nostru politic detaliat in urmatoarele saptamani. Sunt companii de stat unde trebuie redusa implicarea statului, sunt probleme grave de management si coruptie, sunt zone unde statul trebuie sa-si asume un rol mai important sau mai destept, precum asistenta sociala. Acum e o plaja larga de oameni care beneficiaza fara sa aiba nevoie de ajutor.

In sistemul medical s-a mers pe servicii private, dar nu intotdeauna in interesul cetateanului. Uneori, spitalul de stat are in subsol aparatura medicala in tipla si pacientul e trimis intr-o clinica privata trei strazi mai incolo, iar CNAS decoteaza serviciul mai scump.

Imi descrieti ilegalitati, imi vorbiti despre acte de administrare corecta, dar nu despre viziune politica, desi dvs lansati un partid politic. De parca ati fi partid de tehnocrati, ceea ce nu prea merge.

Se poate, venind cu oameni tehnici foarte buni pe care cred ca ii avem si ii veti vedea activand in sectoarele lor, venind cu solutii tehnice, de stanga sau de dreapta, care nu fac insa partidul de stanga sau de dreapta. Noi vrem sa unim oamenii in jurul solutiilor, nu sa dezbinam cu ideologiile.

Sunteti pentru o fiscalitate mai scazuta, care sa stimuleze mediul de afaceri, initiativa, sau una mai mare care sa intareasca statul, protectia sociala?

In general, in Romania, problema nu e lipsa banilor aflati la dispozitia statului. Sunt bani europeni pe care statul nu a stiut sa-i absoarba. E vorba de competenta administratiei.

Am inteles sensul intrebarii. Nu poti avea o abordare ideologica, e limitativ. Noi credem in pragmatismul solutiilor.

Care este setul dvs de valori in politica?

Principiile PACT sunt P - profesionalismul oamenilor; A - actiunea, trebuie sa ne asumam un pas inainte; C - comunitate, ne implicam pentru altii, nu intram in politica pentru a face politica si nu trebuie sa ne creada nimeni pe cuvant, se va vedea in timp; si T - transparenta.

Valorile sunt libertate, dreptate, unitate, demnitate si responsabilitate.

Care este electoratul dvs tinta?

Mizam pe toti cetatenii care s-au saturat de felul in care s-a facut politica pana acum. S-au saturat sa nu mai fie reprezentati, sa fie in pozitii de decizie incompetenti carora nu le pasa de nevoile lor. Sigur sunt si oameni care fac lucruri bune in politica, nu sunt chiar toti la fel, dar per total se simte o nevoie. De asta am facut acest pas.

Spuneti ca vreti sa redati Romania cetatenilor. Cum?

Prin implicarea lor in procese decizionale. De exemplu, in administratia locala - bugetare participativa, ca in alte tari. Am avut si noi un proiect pilot la Cluj. Asta inseamna ca intrebi cetateanul unde sa se duca banii, macar un procent, din bugetul local. Alt exemplu e al initiativelor cetatenesti care acum au un cadru de aplicare extrem de dificil.

Cum intentionati sa va finantati partidul? Cei care au incercat sa lanseze un partid nou spun ca e vorba de vreo 2 milioane de euro la prima strigare.

Din estimarile noastre, poate chiar mai mult. Va spun cum ne-am finantat pana acum. Cei 500 de membri pe care ii are PACT acum am pus mana de la mana, oamenii care lucreaza in mediul corporatist castiga mai bine. Poate unii au inteles ca un partid nou care nu conteaza pe contributiile membrilor fie face compromisuri, fie dispare. Vom continua pe modelul acesta. Cine intra in PACT va contribui cu cat poate. Dar totul va fi in totala transparenta.

In plus, in ziua de azi, un partid se poate construi si mai destept. Nu ai nevoie de sedii peste tot, poti folosi instrumente online.

Aveti structuri in teritoriu, macar in forma embrionara?

Avem si in tara, si in diaspora. Avem acoperite localitati din cam 30 de judete.

Cum le-ati construit deja, daca de-abia acum ati aparut?

Din recomandare in recomandare.

Si cand ati inceput recomandarile?

Germenii ideii sunt de mai bine de un an. Stiam ca fara un instrument politic nu vom schimba nimic.

Un partid al corporatistilor, multi scoliti afara. Nu va e teama ca veti fi considerati elitisti?

Peste jumatate dintre cei implicati acum in PACT sunt in tara. Avem cluburi puternice in localitati mici: Bolintin Vale, comuna Tamaseni, comuna Doljesti din Neamt. Sunt oameni care isi doresc altceva. Nu au un profil elitist.

Cum ati ajuns sa aveti organizatie in Doljesti?

Prin recomandari, v-am spus. In nucleul initial sunt oameni din toata tara, ei au frati, veri, prieteni, care au considerat ca pot crede in proiectul acesta.

Exista si o fundatie cu numele PACT. Nu e o problema?

Noi am urmat calea legala. In 2012 ne-am gandit la numele proiectului, Platforma Actiunea Civica a Tinerilor. OSIM ne-a acordat marca. Nici nu stiam de existenta fundatiei. Am aflat recent cand ne-au abordat dansii, dar era prea tarziu sa schimbam ceva. Coincidenta este doar de acronim, denumirile sunt total diferite.

Aveti criterii pentru primirea in partid?

Da, le veti vedea in statut. Nu primim fosti ofiteri de securitate, fosti membri PCR, cu activitate remunerata, condamnati.

Persoane care au fost in alte partide?

Nu avem aceasta conditie, dar prin regulamentul de aplicare a statutului vom stabili ca daca ai fost membru in mai mult de doua partide trebuie sa vii in fata comisiei de etica a PACT pentru analiza cazului. Sa refuzi orice fost membru mi se pare limitativ, chiar nedrept. Sunt oameni care pot fi buni si in alte partide.

In 2008 ati lansat Liga Studentilor Romani din Strainatate, eveniment la care au fost invitati printre altii Dan Voiculescu si Sebastian Ghita. Nu e o alegere stranie daca ne gandim ca dezavuati legaturile cu Securitatea, problemele penale si in general felul in care s-a facut politica?

LSRS a incercat sa stabileasca punti de comunicare cu decidenti din societatea romaneasca in toate galele de la infiintare. Am invitat presedinti, ministri de la orice partid. Dl Voiculescu a venit in calitate de vicepresedinte al Senatului, dupa ce presedintele Senatului, Mircea Geoana, n-a putut veni. La vremea respectiva i-am considerat vectori de influenta in societatea romaneasca.

Asupra dlui Voiculescu, fie vector si vicepresedinte al Senatului, planau de atunci mari suspiciuni, cel putin in privinta colaborarii cu fosta Securitate.

Probabil ca in lumina timpului a fost o alegere nefericita. Dar a asocia niste nume cu o miscare care de 8 ani de zile a comunicat si a colaborat cu toti decidentii din tara asta mi se pare o manipulare. Acesti oameni aveau pixul in mana. De ce i-am invitat... Cum sa fi comunicat altfel cu ei? Noi avem o problema pentru ca nu separam oamenii de institutii.

PACT va participa la alegerile locale?

Vom face tot posibilul, depinde cat dureaza formalitatile de inscriere.

Dvs veti candida la Primaria Capitalei?

Voi decide in urmatoarele saptamani. Voi anunta la momentul potrivit, daca va fi cazul. Nu e importanta o functie, important e ce aducem in dezbaterea publica.

La parlamentare veti avea lista?

Categoric vom participa si suntem deschisi la orice fel de colaborari cu alte miscari noi si curate.

Doar noi?

In principiu, da.

Si care ar fi ele?

Sa le vedem.

Ca tot ati vorbit de miscare, avem Miscarea Populara, de exemplu.

Nu stiu cat e de noua.

M10?

Da, pot fi variante. Noi lansam apelul catre fortele politice care doresc sa formeze o alternativa, sa se coaguleze.

Daca nu veti candida dvs la Bucuresti, veti sprijini alt candidat?

Depinde de candidat. Daca e competent, credibil si poate contribui la un Bucuresti mai dezvoltat, demn si democratic.

Sunt deja anuntati cativa candidati. Corespunde vreunul?

Inca evaluam.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PACT Sebastian Burduja , #partid