Planul B pentru Miscarea Populara? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 16:58
7707 citiri
Planul B pentru Miscarea Populara? (Opinii)

Zor nevoie in ultima vreme cu unificarea dreptei. Adica a PDL, cu Forta Civica, cu Partidul Miscarea Populara si cu ce o mai fi pe acolo, sub pragul electoral. Sigur, ideea este generoasa, unirea este un concept atragator, de ea se leaga o multime de momente istorice cheie, o putem canta in tot felul de poezii si imnuri.

Sigur ca pana la urma trebuie sa se desprinda un candidat al dreptei care sa infrunte tot ce vine din zona sulfuroasa a actualei puteri. Mihai Razvan Ungureanu e de multa vreme la start, PDL are o competitie interna din care se va desprinde fie Catalin Predoiu, fie Gheorghe Falca. E foarte bine, zic eu! Sa lasam caii sa alerge liber, sa isi arate potentialul si sigur ca la un moment dat, dupa o perioada de rodare, dupa ce fiecare isi va fi construit un bazin electoral, putem vorbi despre o unire a eforturilor in jurul celui mai bun.

In plus, ca sa vorbim despre o constructie noua e bine sa stim cum sta fiecare, nu-i asa? A existat in istoria Romaniei un singur partid care nu si-a incercat niciodata fortele electorale pe cont propriu, dar a fost tot timpul tractat in parlament, a fost si este la guvernare, ma refer la PC. Dorim reeditarea experimentului cu Forta Civica si Miscarea Populara?

Se teme cineva de acest test electoral? E cineva care ar putea ramane fara loc? Este o mare graba pentru un mare concept politic sau pentru liste electorale comune care sa trimita in Parlamentul European si doritori care acum nu au vehicul pentru a ajunge acolo? Pentru ca daca e asa, s-ar reedita cumva povestea cu ARD din 2012?

Si apoi, despre ce fel de coagulare vorbim? Vasile Blaga a propus fuziune prin absorbtie in PDL dupa europarlamentare. Se pare ca ideea nu a entuziasmat partidele mici. Mihai Razvan Ungureanu spune ca atunci cand esti mare trebuie sa renunti la mult, cand esti mic renunti la putin. Sincera sa fiu, imi scapa logica enuntului. Eu stiu ca renunta la mai mult cel care este intr-o situatie mai proasta si are mai putin de oferit. Dar, ma rog.

Gheorghe Falca, intrat in cursa pentru desemnarea prezidentiabilului PDL, propune fuziune in urma careia sa apara o noua entitate, un partid nou, adica o rebranduire totala a dreptei. Sigur, poate sa sune interesant, dar luata la bani marunti, o asemena propunere venita din partea celui mai puternic este usor stranie, putin in afara logicii politice.

Adica tu partid mai mare, cu structuri tepene dupa cum le numeste Traian Basescu, cu un trecut solid, principala forta a opozitiei, aflata pe un usor trend ascendent in sondaje, sa accepti sa te dizolvi cu totul intr-o nou constructie impreuna cu niste partide cu mult mai mici netestate electoral. De ce ar accepta PDL asa ceva? Cand a fost facuta fuziunea cu PLD imi amintesc ca liberalii lui Stolojan abia trecusera cu mare succes si un scor surpriza prin europarlamentare.

Si apoi, cine ar fi beneficiarii politici ai unirii? Pai, exact oamenii care au infaptuit faramitarea. Si Forta Civica si Miscara Populara au aparut ca formatiuni noi, refractare fata de PDL, numultumite de PDL si au luat oameni din PDL. Ba chiar Miscarea Populara vestea in vara disparitita PDL. Multe din motivele invocate de ei atunci erau valabile. De ce vor acum unirea? Si de ce ar accepta PDL sa se dizolve intr-o formatiune alaturi de cei care i-au amenintat in vara stabilitatea?

Ma intreb asadar daca nu ne aflam in fata planului B, de salvare a Partidului Miscarea Populara care nu a performat conform asteptarilor, mai precis nu a reusit sa preia decat infim din PDL. Cu alte cuvinte daca destructurarea PDL pare sa fi esuat, nu cumva incepe al doilea asalt prin incercarea de dizolvare?

Sunt intrebari la care urmeaza sa primim raspunsuri luni dimineata in interviul pe care dl. Gheorghe Falca l-a acordat Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#unificare dreapta, #unificare PDL Forta Civica Miscarea Populara , #partid
Comentarii