Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa austriaca: Conflictele de interese zguduie partidele din Romania

Luni, 19 August 2013, ora 23:16
4198 citiri
Presa austriaca: Conflictele de interese zguduie partidele din Romania

Seful ANI, Horia Georgescu, a anuntat ca isi va prezenta demisia, daca institutia pe care o conduce va ajunge in subordinea Parlamentului, intr-un interviu acordat presei din Austria.

"In Romania, numerosi politicieni locali lupta in continuare impotriva legii integritatii si a Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), care este imputernicita sa le verifice averile si conflictele de interese.

In ultimele luni, ANI a predat justitiei mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene, acuzati de conflicte de interese si incompabilitate, pentru faptul ca se regaseau si in Consiile de Administratie ale unor firme de stat.

Printre acuzati se regasesc politicieni regionali importanti, precum primarul Sibiului Klaus Johannis, vicepresedintele Partidului National-Liberal", noteaza jurnalistii de la APA, citati de Tiroler Tageszeitung.

Frunda: Legea ANI, prost gandita, cu incompatibilitati inventate

"Contradictia sta in faptul ca politicienii locali aproba sume de bani catre firme locale, in care tot ei, ca membri ai Consiliului de Administratie, influenteaza strategii, bugete si incheieri de contracte", spune Horia Georgescu.

Cei vizati acuza anumite "neclaritati" ale legii intregritatii. "Legea nu este in nici un caz ambigua. Ea a fost pusa in vigoare in 2003, respectiv 2004. Nu exista argumente valabile impotriva ei. Politicienii locali au ignorat-o cu buna stiinta. Functionarii locali ar fi avut varianta sa numeasca un alt reprezentant al lor in consiliile de administratie", adauga seful ANI.

Horia Georgescu, despre decizia CCR privind Legea ANI

"Acesta este un fenomen raspandit in Romania, care permite politicienilor locali sa aloce bugete importante unor firme private conduse de prietenii si rudele lor.

Doar in judetul Constanta, ANI a gasit 22 de politicieni incompatibili. Doar firma distribuitoare de apa potabila RAJA incaseaza finantari din fonduri UE de 250 de milioane de euro. Platile au fost sistate de Bruxelles de mai multe ori din cauza deficitelor grave constatate", scriu jurnalistii austrieci.

Tunurile pe ANI

La data de 20 august, Asociatia Comunelor din Romania (ACOR) va inainta un protest oficial premierului Victor Ponta. Initiatoarea ei este vicepresedintele ACOR, Mariana Gaju, gasita incompabila de ANI, care acuza institutia condusa de Horia Georgescu ca ar fi declarat 1.200 de persoane incompatibile si ar provoca noi alegeri locale. Premierul Victor Ponta asteapta sentintele instantelor judecatoresti.

"Este vorba despre doar 58 de politicieni locali. Cifra de 1.200 nu este reala", a replicat Georgescu.

"Premierul Ponta resimte presiunea din doua parti. Pe de-o parte, Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana sa nu schimbe legile anticoruptie.

O prima initiativa de schimbare a legii ANI a apartinut vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), dar a fost respinsa de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Pe de alta partide, politicienii locali reprezinta baza partidului, care asigura finantare si voturi. Membrii importanti ai partidelor opun o rezistenta puternica, cum ar fi primarul Constantei, Radu Mazare. Acesta a declarat ca l-ar fi demis pe ministrul Justitiei, daca ar fi fost in locul lui Ponta", mai scrie APA.

Gheorghe Falca: Incompatibilitatea primarilor era evidenta. De ce i-au avizat prefectii?

"Pe masa Parlamentului se afla o initiativa legislativa extrem de periculoasa care prevede schimbarea legii integritatii. Daca acest lucru va fi realizat, iar ANI va ajunge in subordinea Parlamentului, atunci eu voi demisiona. Pana atunci vom introduce un sistem computerizat de verificare si prevenire a actelor de coruptie. Astfel vrem sa depistam alocarile de finantari pentru firmele politice", a incheiat Horia Georgescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Horia Georgescu ANI, #Agentia Nationala Integritate, #Georgescu ANI interviu , #partid
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
presa austriaca e egala cu zero ! austriecii sunt niste ......
A
anonymus
rank 1