Romanii au de 4 ori mai multa incredere in Comisia Europeana decat in Parlamentul de la Bucuresti - Sondaj INSCOP

Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:56
5112 citiri
Romanii au de 4 ori mai multa incredere in Comisia Europeana decat in Parlamentul de la Bucuresti - Sondaj INSCOP
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Armata Romaniei si NATO ocupa primele locuri in topul increderii in institutiile interne si internationale, in timp ce Parlamentul este la coada clasamentului, cu un nivel al increderii sub 10%, arata cel mai recent sondaj realizat de INSCOP.

Sondajul a fost realizat in perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer si releva faptul ca nivelul increderii romanilor in UE, Parlamentul European si Comisia Europeana trece de 43%.

"Armata continua sa fie institutia interna in care romanii au cel mai ridicat nivel de incredere, 64,1% declarand ca au incredere mare si foarte mare (66,7% declarau acelasi lucru in sondajul de opinie din luna noiembrie 2018).

Urmeaza Biserica cu 54,5% (in crestere usoara de la 52,8% in noiembrie 2018), Jandarmeria cu 43,5% (in scadere de la 49,3% in noiembrie 2018) si Politia cu 41,2%", se arata in comunicatul INSCOP remis joi Ziare.com.

In clasament urmeaza:

  • DNA - 39,7%
  • Presedintie - 39,1% (in crestere, de la 33,7% in noiembrie 2018)
  • Primaria si BNR - 34,7%
  • SRI si SIE - 31,4%
  • Presa - 27,7%
  • Consiliul Judetean - 20,1%
  • Curtea Constitutionala - 18,4% (in scadere de la 19,9%)
  • Guvernul cu 12,8% (in scadere de la 13,7%)

"La coada clasamentului increderii in institutiile interne se situeaza partidele politice, cu 11,8% incredere multa si foarte multa (9,1% in noiembrie 2018) si Parlamentul, cu 9,8% incredere multa si foarte multa", se mai arata in comunicatul INSCOP.

Citeste mai multe despre: Topul increderii in politicieni: Iohannis creste, Firea scade, Dragnea ramane sub Tariceanu - sondaj INSCOP.

In topul increderii in institutiile internationale, pe primele locuri se situeaza NATO, cu un capital de incredere multa si foarte multa de 49,9%, urmata de UE cu 47,8%, Parlamentul European, care beneficiaza de un capital de incredere de 44,7%, si de Comisia Europeana, cotata cu 43,8% incredere multa si foarte multa.

Prezentarea grafica a datelor poate fi descarcata accesand urmatorul LINK.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat realizat in perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Volumul esantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1.080 persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#sondaj incredere institutii DNA Parlament , #partid