Seful campaniei "Oameni noi in politica" cere CCR sa arate cum a calculat numarul semnaturilor

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 11:53
6218 citiri
Seful campaniei "Oameni noi in politica" cere CCR sa arate cum a calculat numarul semnaturilor
Foto: Facebook/Oameni noi in politica

Mihai Politeanu, presedintele Comitetului de initiativa al campaniei "Oameni noi in politica", a cerut Curtii Constitutionale sa ii trimita toate actele primite de la Senat privind dosarele de semnaturi atestate de primarii.

Totodata, el solicita CCR sa ii comunice calculul facut in legatura cu numarul de semnaturi pentru fiecare judet, precum si la nivel national.

"Am scris in aceasta dimineata catre Curtea Constitutionala in legatura cu initiativa cetateneasca Oameni noi in politica si am solicitat:

1) Sa imi trimita in copie PDF (scan) toate opisurile primite de CCR de la Senatul Romaniei privind dosarele de semnaturi atestate de primarii.

2) Sa imi comunice calculul exact facut de Curtea Constitutionala, pe baza opisurilor primite de la Senat, in legatura cu:

a) Numarul de semnaturi atestate de catre primarii primite de CCR de la Senat pentru fiecare judet;

b) Numarul total de semnaturi la nivel national primite de CCR de la Senat", anunta Mihai Politeanu, miercuri, pe Facebook.

El aminteste ca Senatul a semnat opisurile dupa verificarea fiecarui dosar in parte privind numarul de file si numarul de semnaturi atestate de catre primarii.

Curtea Constitutionala a decis, marti, in unanimitate, ca initiativa cetateneasca de reforma electorala "Oameni noi in politica" "nu indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin. (1) din Constitutie, respectiv numarul de sustinatori (de cel putin 100.000) si dispersia teritoriala (sa provina din cel putin un sfert de din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi) ".

Mihai Politeanu spune insa ca cele doua criterii impuse de lege pentru o initiativa cetateneasca au fost respectate.

"Am renumarat in aceasta seara semnaturile validate de primarii, conform proceselor verbale de predare-primire incheiate intre Presedintele Comitetului de initiativa, Mihai Politeanu, si Senatul Romaniei.

Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de catre primarii si primite de catre Senat un numar de 109.874 de semnaturi, fiind indeplinit criteriul numarului de cel putin 100.000 de sustinatori. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este indeplinit: au fost inregistrate cate cel putin 5000 de semnaturi din 11 judete", a scris marti seara, tarziu, Mihai Politeanu pe Facebook.

El a prezentat si numarul de semnaturi pe judete:

1. Bucuresti: 19.095 de semnaturi

2. Cluj: 7256 de semnaturi

3. Bihor: 6232 de semnaturi

4. Timis: 6231 de semnaturi

5. Brasov: 5846 de semnaturi

6. Arad: 5840 de semnaturi

7. Prahova: 5506 de semnaturi

8. Arges: 5363 de semnaturi

9. Iasi: 5318 de semnaturi

10. Maramures: 5076 de semnaturi

11. Sibiu: 5027 de semnaturi

Vezi cele 7 schimbari pe care le propune aceasta initiativa cetateneasca pe site-ul oameni-noi.ro.

Proiectul "Oameni noi in politica" este initiat de 27 de organizatii civice si 4 partide politice:

Actiunea Civica Galati, #activAG Pitesti, Aradul Civic, VeDem Just, Brasovul Civic, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul pentru Resurse Civice, Coruptia Ucide, Curatam Galatiul, Declic, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Initiativa Craiova, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Muresul Civic, Oradea Civica, Platforma Romania 100, Radautiul Civic, Reactiv Brasov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENTA, Umbrela Anticoruptie Cluj, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Va Vedem din Sibiu

si

Miscarea Romania Impreuna, PACT pentru Romania, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvati Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#semnaturi oameni noi politica, #CCR oameni noi politica , #partid