Comunicarea de criza: Cum si ce ar trebui sa transmita Puterea macar in al 12-lea ceas

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 08:43
5220 citiri

*Articolul de fata este o propunere de model de comunicare, inspirat din faptele politico-institutionale ale anului 2017, aplicabile pentru partidele de la putere si din opozitie, totodata.

Context:

Desi ai castigat ultimele alegeri locale si parlamentare en fanfare, cu scoruri stampilate de catre media si liderii de opinie ca fiind "istorice", ai avut posibilitatea constituirii unei coalitii de guvernamant stabile, sudate, fara crize politico-institutionale la orizont, dupa aproximativ 12 de luni (din cele teoretic 48) de mandat, lucrurile nu par a merge intr-o directie de "liniste" si "calm" in acest sens.

Intriga (1):

Tapetand, in plus, la aceasta reteta faptul ca Opozitia da semne de organizare (chiar daca la nivel episodic), ajungi in momentul in care te vei lupta sa pastrezi agenda publica in avantajul tau. Cu alte cuvinte, intra in scena Comunicarea de criza ca formula comunicationala, la nivel largit.

Intriga (2):

Nici opinia publica nu da semne ca ar fi dispusa sa se alieze (sau cel putin ralieze) cu propunerile tale legislative. Luna de miere institutionala pare ca incepe sa ia sfarsit si risti sa pierzi din punct de vedere electoral (la nivel de cristalizare ulterioara a votului - sa nu uitam ca miza unui partid nu trebuie sa fie niciodata electoratul hotarat - acei oameni care cred in tine si te voteaza, indiferent de ceea ce promovezi, ci electorii care nu au formata o decizie in acest sens - cu alte cuvinte, marea masa de persoane cu drept de vot).

Comunicarea de criza - ce trebuie sa faci:

Ei bine, nu exista o reteta standard, insa exista o Diagrama Gauss de care te poti folosi cu succes. Concret:

1. Creeaza o celula de criza - evident ca presiunea va fi deasupra ta ca partid politic. Cu toti ochii atintiti asupra-ti, ai o singura sansa sa nu o dai in bara: adopta o serie de comunicatori de incredere, credibili, ce te pot ajuta sa te mentii pe linia de plutire, pana se calmeaza apele.

In niciun caz, nu lasa mesaje contradictorii sa "transpire" in mediul public.

2. Nu te inchide/ascunde in spatele usilor - fii onest, transparent, sincer, deschis. Vei avea mult mai multe sanse de succes (indiferent cum il contabilizezi) decat daca astepti sa treaca un numar de ore in care adversarii tai pot (si vor) prelua agenda publica si iti vor stampila criza cum stiu ei mai bine.

3. Fii clar, concis si raspicat - evita teoriile conspiratiei, evita pozitionarea de "cetate asediata" si spune lucrurilor pe nume. Vei vedea ca publicul tau tinta va incepe sa te asculte si, daca reusesti sa fii eficient, va incepe sa rezoneze cu mesajele tale.

4. Nu supra-centraliza comunicarea, pe termen lung - invata sa fii "rotativ" in expunere. O supra-centralizare va atrage cu sine o serie de neajunsuri: orice problema, criza, chestiune inflamata se va sparge in acelasi loc, de fiecare data.

5. Invata din istorie, nu o repeta: exista cel putin doua cazuri de personalitati politice romanesti care au ajuns de la 65%+ incredere electorala (si intentie de vot, deopotriva), la sub 25%.

6. Integreaza: creeaza-ti o serie de parteneriate strategice care sa te ajute sa depasesti momentele de criza. Indiferent de tematica despre care opinia publica se inflameaza, este bine sa reusesti sa integrezi o serie de experti/purtatori specifici de mesaj care sa iti ofere un azimut real al problemei sau al campaniei comunicationale.

Altfel, perceptia de miscare browniana va fi mai aproape decat crezi. Iar aceasta stampilare se va traduce printr-o nota de plata la nivel de incredere electorala.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#comunicare partide putere, #comunicare Opozitie , #partid