Cosea: UNPR a conditionat ramanerea la guvernare de pensia minim garantata

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 15:25
1316 citiri
Cosea: UNPR a conditionat ramanerea la guvernare de pensia minim garantata
Foto: Evenimentul Zilei

Seful Departamentului de strategie al UNPR, Mircea Cosea, a declarat ca UNPR este formatiunea din coalitie care a conditionat ramanerea la guvernare de renuntarea la reducerea pensiei minim garantate.

In plus, Cosea a adaugat ca el personal crede ca UNPR nu ar putea accepta nici impozitarea pensiei.

Mircea Cosea a precizat, vineri, ca UNPR a pus doua conditii pentru a ramane in Coalitia de guvernare, ambele fiind insa "rezolvate". "Prima conditie a fost sa nu se reduca pensia minim garantata, iar cea de-a doua viza ca, daca pensiile ar fi fost reduse, sa se revina la valoarea lor initiala pana la sfarsitul anului 2010", a explicat reprezentantul UNPR.

El a adaugat ca, personal, nu crede ca UNPR va putea accepta nici varianta impozitarii pensiei minim garantate, avansata de seful statului joi seara. "Inca nu s-a discutat la nivelul partidului, insa parerea mea este ca nu vom putea fi de acord cu impozitarea pensiei minim garantate, pentru ca asta ar insemna aducerea ei la un nivel de saracie crunta. Conducerea UNPR va discuta probabil pana luni, cand, la nivelul Coalitiei vor fi discutate masuri de imbunatatire a mediului de afaceri", a mai spus Cosea.

El a apreciat ca afirmatia lui Traian Basescu, potrivit careia "daca pretul nesacrificarii tarii in continuare este plecarea unui partid din guvernare, acesta trebuie sa plece", este "de bun simt, pentru cazul in care cineva este preocupat de soarta partidului si nu a tarii", dar a adaugat ca nu considera ca aceasta afirmatie vizeaza UNPR. "Nu ar avea de ce, noi nu am pus conditii in defavoarea pachetului de austeritate. La nivel parlamentar, sprijinim in continuare Guvernul", a declarat liderul UNPR.

Cosea a mai spus ca, la intalnirea de luni a Coalitiei, UNPR va prezenta o serie de propuneri de imbunatatire a mediului de afaceri, printre care deducerea TVA pana la 50% pentru lucrari de reconstructie sau imbunatatire a cladirilor, scutirea de la impozitul pe profit in cazul initierii unor afaceri cu minim 25 angajati si 200.000 euro pornire, scutirea pe 2 ani de la impozitul pe profit pentru angajatorii cu minimum 10% angajati dintre cei dispoinbilizati din sectorul bugetar.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la televiziunea publica, ca a existat un partid in coalitia de guvernare care a conditionat prezenta in continuare in Guvern de renuntarea la reducerea pensiilor. "Sunt un adversar fara retinere a cresterii TVA-ului. Sigur, aici a existat si amenintarea unui partid, mi-a relatat premierul Boc: daca se umbla la pensii noi plecam din guvernare", a spus Basescu.

Intrebat daca este vorba de UNPR, seful statului nu a formulat un raspuns explicit. "De UNPR e vorba? - Nu. Nu as vrea sa nominalizez un partid, deci a fost un partid extrem de ferm care a spus: daca se umbla la pensii, noi plecam din guvernare", a reluat presedintele.

"Daca pretul nesacrificarii tarii in continuare este plecarea unui partid din guvernare punctul meu de vedere este ca trebuie sa plece. Acel partid nu intelege ca Romania nu mai poate merge la un nou imprumut, pentru ca ne expira acordul cu Fondul in martie anul viitor", a mai afirmat Basescu, precizand ca sustine varianta impozitarii pensiilor si a altor venituri pentru a fi redus TVA la nivelul initial de 19%.

De altfel, presedintele a sustinut, tot in interviu acordat televiziunii publice, ca ar trebui impozitate ajutorul de somaj si pensia minim garantata, dar si ca ar trebui anulate o serie de scutiri de la plata impozitului, precum cele pe transfer de mosteniri sau proprietati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UNPR reducere pensii, #UNPR iesire guvernare, #Basescu impozitare pensii , #partid