Cu sau fara USL? (Opinii)

Luni, 17 Februarie 2014, ora 07:33
3276 citiri
Cu sau fara USL? (Opinii)
Foto: reporterul.ro

Doua realitati, doua destine: ca roman, cand pleci in Occident si deschizi televizorul ori ziarele de informatii, ai senzatia ca acolo nu se intampla nimic spectaculos.

Guvernul si ministrii isi vad de treaba lor, aparand la televizor doar atunci cand sunt consultati intr-o chestiune importanta sau au de transmis un mesaj populatiei, iar politicienii nu vin sa se incontreze in studiouri, nici sa participe la suete pe la colturi, ci se dueleaza in Parlament si consilii pana cad de acord.

Cum te intorci in Romania, mai ales intr-o perioada de (pre) campanie electorala ca asta, spectacolul e in toi. Astfel ca in loc de buna guvernare si politica in favoarea cetateanului, in loc de corecta informare a publicului, avem reprize nesfarsite de dezbateri despre zvonuri bine chitite si acuzatii socante. De demonstrat.

Un popor prea rabdator

De ce e mereu inflamata prima scena politica? De ce nu e posibil sa se construiasca nimic de durata? Desi suntem etichetati ca un popor rabdator, poate chiar rabduriu, intelegerile politice si regulile n-au viata lunga, fiind indata contestate. O analiza atenta a ultimelor evenimente ne va ajuta sa intelegem.

Sa ne amintim, de pilda, cum s-au destramat coalitiile de guvernare: CDR a disparut la alegerile din 2000 macinata de orgolii interne si concurenta intre partide, mai ales intre lideri: ca sa-si faca loc si sa creasca in sondaje, PD pune contre guvernului Ciorbea si batranilor taranisti pe motiv de incompetenta si incetineala, iar acuzatia ca PNL negociaza pe la spate cu PSD dinamiteaza CDR, obligandu-l pe Emil Constantinescu sa nu candideze pentru al doilea mandat. Asa a esuat prima guvernare postrevolutionara de dreapta.

Partidele se maturizeaza greu

A doua alianta de dreapta, D.A., isi pierde liantul si obiectivele imediat ce ajunge la guvernare in 2005 din aceleasi considerente: partidele care alcatuiau majoritatea intra in concurenta, iar caruselul zvonurilor si al acuzatiilor reciproce, de fapt procese de intentie abil orchestrate, duce la spargerea ei si la guvern minoritar, dar performant, sustinut de PSD pana la sfarsitul lui 2008.

In conditiile in care aliantele de dreapta nu s-au dovedit viabile, electoratul romanesc a creditat coalitia Iohannis compusa din PSD (stanga) si PNL (dreapta) la parlamentarele din 2008. Dar, surpriza! Desi castigase majoritatea, coalitia nu reuseste sa-si impuna prim-ministrul, de aceea viata ei a fost si mai scurta ca a Aliantei D.A.: PSD a cedat insistentelor lui Traian Basescu si ale oportunistilor social democrati, intrand la guvernare, doar pentru 9 luni, alaturi de PDL.

Modele avem, dar la altii

Numai ca ideea unei aliante intre stanga social democrata si dreapta liberala, idee functionala in Germania Angelei Merkel, si amintirea reusitelor guvernului Tariceanu au reaprins sperantele celor doua formatiuni. In consecinta, s-au pus bazele USL in februarie 2011, ca in anul urmator sa ajunga la guvernare dupa demiterea guvernelor Boc - Ungureanu si sa castige o puternica majoritate la alegerile locale si generale.

Daca pana in 2014, USL se tot intarea in urma loviturilor primite, acum intre partide componente si lideri au aparut concurenta si suspiciunile. Zvonuri dupa zvonuri si procese de intentie au reusit sa slabeasca legaturile intre formatiunile componente, regasindu-se cu mare greutate punctele care ii unesc: dorinta de a face fata opozitiei lui Traian Basescu si de a duce guvernarea la bun sfarsit.

O batalie care nu foloseste nimanui

Insa loviturile nu le vin doar din afara, ci si din interior: trei partide din USL au alcatuit USD, lasandu-i pe liberali pe dinafara, iar zvonurile lovesc din plin: Crin negociaza cica la Bruxelles cu Traian Basescu, Ponta vrea fotoliul de presedinte, Sorin Oprescu pare si el pregatit sa-i ia locul lui Crin, acesta la randul sau nemaifiind sigur de sustinerea PSD la prezidentiale.

Fireste, vor urma negocieri. Responsabilitatea e uriasa. Cei ce vor rupe alianta vor pierde, s-ar putea definitiv, tot ce au castigat pana acum. Numai ca lehamitea si stresul electoral e posibil sa-si spuna cuvantul la alegerile europarlamentare, iar referendumul asupra Constitutiei revizuite ar putea fi ratat.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#USL neintelegeri interne guvernare, #zvonuri procese de intentie , #partid