De ce vor partidele mai multa putere? (Opinii)

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 15:06
1364 citiri
De ce vor partidele mai multa putere? (Opinii)

Doua informatii ingrijoratoare au scapat din anchetele vamesilor, dar n-au trezit reactii nici Parlamentului, organul suprem al democratiei romanesti, nici Avocatului Poporului, nici multelor ONG-uri care cica ne apara drepturile si libertatile. Neindeplinindu-si indatoririle prevazute de lege, e firesc sa-si diminueze rolul si bruma de incredere.

Prima se refera la dimensiunile coruptiei, la generalizarea jafului asupra banului public. E clar ca din vami nu intra in vistieria statului decat ce le trece vamesilor printre degete, grosul alimentand clientela de partid si propriile buzunare. Nu degeaba un post in vama se obtine cu zeci de mii de euro.

Un partid avem si-o tara

A doua informatie este ca partidele se amesteca in toate sectoarele vietii publice, iar un secretar general in MAI promova lideri locali de partid contra mita. Trambulina de partid era necesara accederii in functii importante. Ca pe vremuri. Lantul slabiciunilor functiona de jos pana la varful puterii. Noua ni se spunea mereu ca functiile inalte se ocupa prin concurs, ca prevaleaza competenta si expertiza.

Adesea apareau stiri despre concursuri aranjate, despre posturi in care conditiile, competentele, expertiza erau prea greu de indeplinit, ca sa se mai inscrie si cineva din afara. Abia acum am inteles ca oameni de influenta si activisti camuflati, clientela partidului la putere au alte reguli decat noi, cetatenii neangajati politic.

In 21 ani de regim democratic n-am scapat de sindromul pcr - pile, cunostinte, relatii, de la Palatul Victoria pana la primarie, de la baron la seful de personal, de la comisar de politie la medicul-sef din spitale. In plus, fiecare stab de sus ori de jos nu vrea sa vada in jur decat culoarea partidului sau.

Numai politrucii sunt apti de sefie

Ca sa justifice politizarea functiilor, formatorii de opinii partizane peroreaza zi si noapte de doua decenii ideea ca doar oamenii lor se pricep sa conduca Tara spre noi culmi, doar ei merita sa tina fraiele in mana, doar ei se zbat sa ne fie noua bine. N-ar fi chiar atat de rau daca s-ar si pregati pentru asta.

Acum, activistii Puterii deplang la unison nenorocirea care ne paste daca Doamne fereste pierd alegerile. La aproape trei ani de la investire, partidul, guvernul cica inca se lupta din greu cu dezechilibre majore mostenite de la predecesori, caci in afara lor nimeni n-a mai facut nimic.

Discrepanta intre ceea ce sustin si realitate e insa prea graitoare, consecinta fireasca fiind pierderea bazinelor de votanti. Cauza nu e uzura(?) la guvernare, ci calitatea slaba a acesteia si, urmarea fireasca, saracirea populatiei.

Avem si explicatia rezultatelor sub asteptari. Mediile vorbesc de lipsa de pregatire, de inconsistenta studiilor facute nu se stie cum, de exprimarea agramata a celor numiti pe ochi frumosi si veresie sa conduca diverse sectoare.

De aceea, nicio reforma nu poate fi dusa la capat. Se insala cine-si inchipuie ca se pot face oarece reforme promovand asemenea insi in fruntea unor colective de oameni merituosi. Nimeni nu va lua in seama hotararile unor incompetenti declarati, chiar batandu-se cu pumnul de partid in piept.

Impartirea echilibrata a puterilor

Daca in Europa bunastarii si a civilizatiei asistam la reimpartirea mai echilibrata a puterilor, in Romania, din contra, noul proiect al Constitutiei concentreaza puterea in mana presedintelui, singurul care are imunitate. Apoi, prin extinderea politizarii, CCR, CSM si Ministerul Public vor trece de partea Puterii executive. Am mai trait o jumatate de secol sub un regim in care un singur om si partidul sau le faceau pe toate, iar poporenii erau obligati sa li se inchine si sa-i slaveasca prin ode.

Pentru ca se intra indata in an electoral, partidele mari si UDMR se agata de orice le-ar putea asigura castig la urne, inclusiv marsavirea legii electorale in favoarea lor, caci nu altceva inseamna alegerea primarilor intr-un singur tur si tentatia de a redesena harta colegiilor.

Or in situatiile cand partidele isi aroga drepturi mai mari decat cele constitutionale, legiuitorii ar trebui sa limpezeasca apele, sa gaseasca o cale de intarire si recredibilizare a Parlamentului, a tuturor institutiilor democratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#pile cunostinte relatii, #putere partid, #democratie guvern parlament, #hotie coruptie ban public , #partid