Editorial: Partidul evadatilor

Luni, 03 Mai 2010, ora 08:45
2420 citiri
Editorial: Partidul evadatilor

Partidele sunt ca fasolea. Cu cat e mai deasa, cu atat e mai buna zeama. Asta reiese din cugetarea lui Cristian Diaconescu, asezat de neimpliniri si conjunctura in pozitia de presedinte de onoare al celei mai bizare formatiuni politice, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.

Liderul a afirmat ca aparitia UNPR este benefica pentru tara, deoarece daca sunt mai multe partide, romanii au de unde alege.

Exista insa si un soi de fasole mica, de o culoare incerta, pe care gospodinele o ocolesc cand o zaresc prin galantare, deoarece are gust de cauciuc. Prefera un pumn de bobi cat unghia, carnosi ca niste ciuperci, care isi ating scopul.

Nu ca restul arhitecturii politice ar fi mai acatarii. Pe piata structurilor care lupta pentru a-si aduce ideile la putere nu exista fasole de calitate. A crea insa o formatiune din evadati alesi uninominal sub culori de partid - niste hoti de sentimente - in miezul anilor cand se glumeste la modul serios pe tema reformei politice reprezinta incununarea esecului gandirii publice.

Cui se adreseaza UNPR? Nimanui. Este un avorton, o firma infiintata ca acoperire pentru activitati ilegale. De aceasta data, pentru viol de constiinta. Isi imagineaza cineva ca un general de azp-uri, un marlan al platourilor tv si un ins poreclit "Spaga" de Le Monde, paznic al Cabinetelor 1 si 2, vor deveni vectori de imagine apti sa catalizeze sperantele unor electori rosi de dezamagire, drapelul sub care defileaza UNPR?

Mai grav este ca ei chiar cred in proiectul lor, si asta-mi aduce aminte de un banc. Un calator se plange unui ceferist ca nu poate folosi baia, ca sta unu acolo de o jumatate de ceas. Omul, insa, privea in oglinda. Conductorul intra la toaleta, priveste in oglinda si ridica din umeri: Da, mai, dar e unu de-ai nostri!

Revin insa la Cristian Diaconescu, care dintr-un personaj creditat la un moment dat cu sanse sa-l invinga pe Traian Basescu a devenit presedinte de onoare (un fel de momaie) intr-o structura-ac de siguranta, fara trecut, fara prezent si fara viitor. Un fel de sef peste o caricatura, peste un trup ciuruit in care nu se vor strange niciodata principii, peste un sac cu fum.

Faptul ca a acceptat aceasta pozitie denota ca ne-am inselat. Aparenta de slabiciune a lui Diaconescu ar fi putut sa reprezinte indicii asupra lipsei sale de consistenta, daca n-am fi dorit sa gasim in PSD si niste tipi spalati, pentru a sublinia antiteza, eroarea in selectarea liderilor.

Floricica de la butoniera lui Traian Basescu - trebuie sa recunosc ca a fost o miscare politica geniala - se mai poate insa sa aiba o functiune: cea de bau-bau pentru PD-L. Dar nu cred ca-si va depasi starea embrionara, si este sortit inghitirii.

La o alternativa la PSD nu pot sa ma gandesc privind aceasta galerie de lideri. Nu cred in forta lor viitoare nici daca o cantitate mare de social-democrati de buna credinta, neatinsi de filonul hrebenciuc, scarbiti, i se va alatura. Se va crea o noua antiteza, apoi o noua reforma, care nu va avea ca finalitate un partid valoros prin moralitate. Pana la urma, singura chestie care i se potriveste UNPR este lansarea de 1 Mai: Hei-rup!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#UNPR partid independenti, #UNPR partidul evadatilor, #membri UNPR , #partid