Fost consilier al presedintelui Clinton: Romania, numai in haos si in breaking news in fiecare zi Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Februarie 2014, ora 12:32
14459 citiri
Fost consilier al presedintelui Clinton: Romania, numai in haos si in breaking news in fiecare zi Interviu

Romanii sunt pregatiti pentru o schimbare politica majora care sa puna capat unui declin accentuat, cauzat de discursul negativ si antagonizant, iar aceasta a fost principala cauza a decuplarii totale a clasei politice de electorat, afirma analistul american Nino Saviano, fost consilier al presedintelui american Bill Clinton.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Nino Saviano apreciaza ca scena politica din Romania este haotica si fluida, politicienii romani nu incearca sa inteleaga ce vrea electoratul si 80% dintre alegatori nu se simt in niciun fel implicati in politica. De aceea, sunt complet dezinteresati de ea, afirma analistul american.

"Fiecare politician vorbeste pentru baza sa, pentru nucleul sau care este, de fapt, foarte mic, in raport cu marea masa a electoratului. Miza tuturor bataliilor de pe scena politica este sa castigi ceva din nucleul altuia sau sa eviti pierderile din nucleul propriu.

Nicio alianta noua, nicio organizatie noua, nicio initiativa nu a privit in afara acestui 20%. Daca a aparut un nou partid, componenta sa a fost luata din alta organizatie, din alt partid", a aratat analistul american.

Nino Saviano a fondat o companie de consultanta politica, implicata in campanii in SUA si in mai multe tari ale lumii. Se afla in Romania pentru a lucra pentru campania prezidentiala din aceasta toamna.

Cum vede scena politica din Romania un consultant american, analist, fost consilier al lui Bill Clinton?

Dinamica, fluida si haotica. Ma uit la televizor si in fiecare zi in politica e cate un breaking news. Numai in haos si in breaking news in fiecare zi. Dar fiind un an electoral, este si semnul ca scena politica e dinamica si fluida. Pentru un consultant este semnul ca e loc de multe imbunatatiri, ca e nevoie de ajutor profesionist pentru principalii actori.

Clasa politica din Romania nu e profesionista?

Sunt cu siguranta politicieni de cariera in Romania. Daca sunt si profesionisti, asta e o alta discutie. Unii sunt, dupa cum sigur exista profesionisti in culise.

Ce lipseste in politica romaneasca si determina o astfel de imagine haotica si fluida?

In primul rand, lipseste leadership-ul. Sistemul este divizat, chiar antagonizat. E momentul pentru un nou tip de leadership care sa se adreseze nu doar minoritatii consumatoare de stiri politice si minoritatii care voteaza, ci intregului electorat.

Cei 60% care se declara nehotarati pot fi cheia viitoarelor alegeri. Poti sa castigi alegerile si daca esti votat de 20% din electorat. Dar daca vrei sa iti indeplinesti mandatul, trebuie sa treci dincolo de acest procent.

Absenteismul in Romania se explica prin dezamagiri repetate ale electoratului. Ce credeti ca ii poate remobiliza pe acesti oameni, ce le poate reda increderea?

O schimbare a discursului politic. Este prea otravit, prea negativ, prea antagonizant, si efectul pe termen lung este indepartarea electoratului. Aici suntem acum. Nu s-a intamplat peste noapte. Dar uitati-va la drumul pe care l-ati parcurs de la primele alegeri din 1990, cand au votat 90% dintre romani. Acum, la o generatie distanta, mai vor sa voteze doar 40%.

Declinul a fost constant si o cauza importanta a fost acest discurs negativ. Cred ca oamenii nu mai vor pur si simplu sa il auda si de aceea s-au retras.

Spuneti ca romanii nu mai vor sa auda un discurs negativ. Dar ce vor sa auda, ce vor sa vada?

In primul rand, cred ca vor sa vada oameni cu trecut curat, care nu au fost cumparati, fara scandaluri de coruptie la activ. Si oameni care sa ii inspire, sa fie diferiti, sa dea un sentiment de innoire pentru tara. E nevoie de un discurs pozitiv, coagulant.

Traian Basescu a fost cea mai puternica figura politica a ultimilor 10 ani, chiar mai multi daca luam in calcul intreaga perioada de la castigarea Primariei Capitalei. Tipul Traian Basescu este oarecum opus celui pe care-l creionati dvs. Sunt romanii pregatiti pentru o asemenea schimbare de paradigma?

Da. Cred ca sunt gata. Si cred ca au nevoie de ea. Chiar daca inca poate nu constientizeaza neaparat acest lucru, chiar daca poate sa ii ia prin surprindere.

Avem foarte multe sondaje de opinie. Adesea contradictorii. De unde diferentele?

Am vazut multe sondaje, intr-adevar. Dar sa stiti ca in acest stadiu importanta lor in perspectiva prezidentialelor nu este asa de mare. Dar din multele sondaje pe care le-am citit, doar intr-unul am vazut un interes pentru asteptarile reale pe care le are publicul de la candidati.

Asta e o problema larg raspandita la politicienii romani. Nu incearca sa inteleaga ce vor alegatorii, cu adevarat. Asta ar trebui schimbat.

Adica este o ruptura intre electorat si clasa politica?

Sunt complet deconectate. Uitati ce spun cifrele: 20% dintre romani sunt atenti la viata politica, 40% voteaza si 60% nu au niciun interes pentru politica. De ce se intampla asta? E o mare diferenta intre a vorbi cu alegatorii si a vorbi pentru alegatori. Cand vorbesti pentru alegatori, unii te asculta, unii nu, dar in niciun caz nu se simt implicati, pentru ca ii tratezi ca si cum tu stii sigur mai bine decat ei.

Cand vorbesti cu alegatorii inseamna ca macar te straduiesti sa ii implici. Si, indiferent daca ei chiar se implica sau nu, simt diferenta. Parerea mea este ca 80% dintre romani nu se simt implicati.

De ce credeti ca politicienii romani nu fac efortul sa implice aceasta mare masa apatica in jocul politic?

Pentru ca fiecare vorbeste pentru baza sa, pentru nucleul sau care este, de fapt, foarte mic, in raport cu marea masa a electoratului. Miza tuturor bataliilor de pe scena politica este sa castigi ceva din nucleul altuia sau sa eviti pierderile din nucleul propriu.

Nicio alianta noua, nicio organizatie noua, nicio intitiativa nu a privit in afara acestui 20%. Daca a aparut un nou partid, componenta sa a fost luata din alta organizatie din alt partid.

Nu inteleg importanta electoratului neimplicat sau nu vor sa-l implice?

20% e zona de confort. E usor sa lupti in zona aceasta sigura in care cunosti teritoriul, jucatorii, votantii. Ai mai facut-o, o faci din nou, poate cu alte instrumente, cu alte tactici, dar e in linii mari acelasi lucru. Ca sa iesi, sa faci saltul, trebuie sa ai curaj, intri pe un teritoriu necunoscut, nemarcat. De ce sa faci asta cand poti sa castigi 2.000 de membri luandu-i de la alte partide?

Care e principala diferenta intre politica din Romania si cea din SUA?

Nivelul foarte inalt de dezangajare politica din Romania. Nu e un fenomen unic, se mai intampla si in alte tari. Sigur, nici in SUA procentele de participare la vot nu sunt spectaculoase: 40% la alegerile locale, 50-55% la prezidentiale. Dar multi dintre americanii care nu voteaza sunt implicati in procesul electoral in alte feluri.

Sistemul nostru este unic, participarea la vot nu reflecta nivelul de implicare politica a electoratului. Aici cei care nu voteaza nu sunt angajati la niciun nivel, in niciun fel in procesul politic.

In Romania si nivelul de cultura politica este mai scazut. Multi nu inteleg prea bine diferenta intre dreapta si stanga, de exemplu. Sunteti amercanii mai atenti la acest aspect sau va ajuta faptul ca aveti doar doua partide?

Sigur ca acest sistem este mai facil si diferenta este cu mult mai usor de facut. In Romania scena este foarte fragmentata, iar sistemul e foarte tanar. Iar aceasta fragmentare deruteaza electoratul. Dar mai e ceva, daca nu esti implicat, daca nu te simti implicat, de ce sa te obosesti sa intelegi?

Faptul ca dreapta este atat de divizata este o problema?

Este o provocare. Este evident nevoie de o coalizare, daca nu oficiala, macar informala, intre liderii de pe dreapta, dar mai ales intre alegatorii de pe dreapta. Totul depinde de existenta unui candidat la prezidentiale potrivit.

Sunt doua teorii: ca existenta mai multor partide pe dreapta aduna voturi din mai multe zone pe care apoi le varsa, in turul al doilea, unui singur candidat sau ca existenta mai multor partide, dimpotriva, fragmenteaza prea tare votul in turul intai. Care e parerea dvs?

Ideal e sa ai de la inceput o coalitie care sa genereze un candidat, dar nu cred ca in Romania e posibil asa ceva, pentru ca dreapta e prea divizata. Asa ca o coalitie formala se poate forma doar in jurul unui candidat, in jurul candidatului potrivit.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#campanie electorala 2014, #absenteism vot, #Nino Saviano , #partid