Migratia politica - o maladie a oportunismului (Opinii)

Sambata, 17 Martie 2012, ora 19:56
3908 citiri
Migratia politica - o maladie a oportunismului (Opinii)
Foto: Arhiva

Intr-o emisiune TV online organizata de Ziare.com, presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a facut urmatoarea referire la migratia politica: "Migratie politica in sens negativ este cand un politician pleaca din Opozitie in (sic!) Putere. Cand pleaca de la Putere in Opozitie, lucrurile sunt din alta perspectiva."

In ce masura are migratia politica sensuri pozitive sau negative pare sa fie o viziune pur subiectiva, conjuncturala si oportunista. Deoarece nu poti condamna acest proces dupa convenabilitati.

Migratia politica este un fenomen care nu-i specific doar scenei politice romanesti, dar care in tari cu traditie democratica si cu un solid sistem politic este extrem de rar intalnit.

Migratia politica defineste orice schimbare de afiliere la un partid politic a unui politician. De obicei, si prezentand interes direct, aceasta schimbare de afiliere priveste un politician ales deja intr-o functie de demnitate publica (deputat sau senator, presedinte de consiliu judetean, consilier judetean sau local, primar).

In democratiile consolidate, migratia politica (party switching) nu este reglementata deoarece fenomenul este periferic, primand loialitatea si onoarea membrilor de partid. Dintre statele Uniunii Europene, doar Portugalia, Bulgaria si Ungaria au prevederi in acest domeniu.

Romania impiedica partial migratia politica numai in cazul alesilor locali prin Legea nr. 249/2006 ce modifica Legea nr. 393/2004. Consilierii locali, viceprimarii si consilierii judeteni, alesi pe liste, isi pierd mandatul daca pierd statutul de membru in partidul politic pe ale carui liste au fost alesi.

In cazul presedintelui de consiliu judetean sau primar, alesi uninominal, ei isi pierd mandatul doar daca demisioneaza din partidul din care faceau parte la data scrutinului.

In cazul parlamentarilor, migratia politica nu este absolut deloc impiedicata. Si asta pentru ca se sustine ca deputatul sau senatorul, odata ales, se afla "in serviciul poporului", iar "orice mandat imperativ este nul" (Constitutia, art. 69).

Dovada sta si faptul ca, desi ales intr-un colegiu uninominal, parlamentarul nu reprezinta doar acel colegiu, ci intreg poporul, alegatorii neavand nici o modalitate de a influenta actele reprezentantului ales.

Intr-o oarecare masura este corect asa, deoarece "supararile" electoratului din colegiu sau manipularea lui politica pot genera repetate alegeri anticipate. De asemenea, reprezentand imperativ un colegiu, initiativele legislative si politice ale respectivilor parlamentari pot induce, prin diversitatea de interese particulare, instabilitate si confuzie legislativa si guvernamentala. Numitorul comun este preferabil diversitatii haotice.

Nu acelasi lucru poate fi acceptat in situatia de migratie politica, deoarece prin schimbarea postelectorala a afilierii la un partid se modifica structura parlamentara, creandu-se grupuri politice artificiale (vezi cazul UNPR) sau noi dimensiuni ale grupurilor politice rezultate din alegeri.

Altfel spus, votul popular isi pierde semnificatia si greutatea, iar acest aspect denota un grav deficit de democratie. Mergand la extrem, am putea intalni si situatia in care un partid politic parlamentar poate pur si simplu disparea prin pierderea propriilor parlamentari, fapt ce ar vicia profund optiunile electoratului.

Nulitatea mandatului imperativ in cazul parlamentarilor se poate pastra, deoarece in spiritul Constitutiei ei nu raspund fata de activitatea lor doar in colegiul in care au fost alesi, insa schimbarea de apartenenta politica denatureaza orientarea votului popular.

Un simplu amendament la Constitutie, respectiv la art. 70, referitor la mandatul senatorilor si deputatilor sau la art. 72 din Legea Administratiei Locale privind mandatul primarului, respectiv acestuia si presedintelui de consiliu judetean, ar rezolva problema: mandatul se pierde si prin schimbarea in timpul exercitarii mandatului a afilierii politice sub care a candidat. Iar in colegiul respectiv se organizeaza alegeri anticipate.

Ceea ce putem desprinde din afirmatiile liderului PC, Daniel Constantin, este ca, in majoritatea lor, politicienii nu vorbesc din punct de vedere al principiilor, ci al celui mai limpede oportunism. Si pentru asta utilizeaza cele mai diverse si bizare justificari.

Migratia politica are valente negative pentru procesul democratic indiferent in ce sens se manifesta ea, fie dinpre Opozitie catre Putere, fie invers. Si asta pentru simplul fapt ca migratia politica afecteaza deopotriva intentia si exprimarea votului cetatenesc, precum si echilibrul politic legitimat prin acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#migratia politica Romania, #politicieni migratie politica , #partid