Mirajul micului Licurici. De ce a "tradat" Tariceanu?

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 10:37
3308 citiri
Mirajul micului Licurici. De ce a "tradat" Tariceanu?

Basescu si Tariceanu, pupat Piata Independentii? S-au certat, s-au insultat, s-au tiganit in direct pe postul national de televiziune, iar acum deodata se consulta si cad de acord? Pentru multi, este cel putin ciudata ultima intorsatura a deja plictisitorului conflict dintre palate. Premierul Tariceanu si-a tradat partidul, singurul care il mai sustinea, macar si doar pentru ca e (inca) seful lui, si a dat fuga la Cotroceni cu un nou ministru al Justitiei pe placul presedintelui?

Catalin Predoiu este un personaj neinregimentat politic, care doar a cochetat cu tineretul liberal acum vreo 15 ani. Nu este nici Norica Nicolai, nici Teodor Melescanu, nici alt dusman al sefului statului. Este, in schimb, un independent declarat, care vrea sa schimbe la fata Justitia, in an electoral si in plina efervescenta de dosare grele, multe care vizeaza chiar fosti sau actuali ministri.

Tradare, tradare, dar s-o stim si noi

Atitudinea tradatorului Tariceanu este cel putin suspecta in cadrul PNL. Seful de partid a ignorat complet decizia BPN, care ii vedea pe Melescanu la Justitie si Stroe la Aparare, si a facut o mutare ce i-a surprins pe capii liberali. Unii au si spus - destul de penibil - ca au aflat de noua nominalizare de la televizor.

Mai mult, inainte de a anunta public propunerea Predoiu, prim-ministrul s-a consultat telefonic cu "inamicul" de la Cotroceni si i-a obtinut aprobarea.

Apele s-au tulburat urgent in PNL, dar tot la fel de repede s-au potolit, cel putin la suprafata. Au scapat doar cateva replici ironice aruncate prin talk-show-uri de cei trei duri ai partidului: "Tariceanu si Basescu s-au certat vreodata?", s-a intrebat vicepresedintele Norica Nicolai. "Ramane de vazut in ce masura domnul Predoiu va reusi in aceasta misiune grea", a spus si Crin Antonescu. "Problema Ministerului Justitiei a fost o problema a premierului si a presedintelui", a precizat sec si Orban.

Mai sincer a reactionat Radu Stroe: "sunt uluit si am aflat de la televizor. Din cate stiu, premierul nu s-a consultat cu nimeni din partid pentru nominalizarea avocatului Catalin Predoiu la Ministerul Justitiei".

Scopul electoral scuza mijloacele

Premierul a procedat insa corect. Corect pentru imaginea tarii, dar mai ales pentru imaginea sa in Romania si peste hotare. A rezolvat o criza politica, care devenise deja penibila, si a recastigat capitalul electoral pierdut odata cu indepartarea Monicai Macovei, cealalta independenta de la Justitie care placuse romanilor, lui Basescu si Bruxelles-ului.

Ce-i drept, faptul ca Tariceanu l-a sunat pe Basescu si i-a cerut parerea cu privire la Predoiu nu inseamna neaparat ca cei doi s-au si impacat. Dar e un pas inainte spre normalizarea relatiilor. Poate fi considerat un gest normal din punct de vedere al colaborarii politice si institutionale. Daca se poate vorbi astfel pe o tema, pot fi abordate la fel si altele, de viitor, cum ar fi urmatoarea guvernare.

Este posibil ca actualul prim-ministru sa-si fi facut si un calcul politic. La urmatoarele alegeri parlamentare, anticipate sau nu, PD-L va obtine cel mai mare scor. Insa, potrivit ultimelor sondaje, acesta nu va fi mai mare de 40%, asa incat democrat-liberalii nu vor putea guverna singuri.

Si atunci, cu cine sa se alieze: cu eternul inamic de stanga PSD, cu UDMR, care s-ar putea sa nici nu mai intre in Parlament sau cu vechii prieteni renegati de la PNL? Ultima varianta este preferata de seful statului, desi Boc viseaza ca pedelistii vor conduce tara de capul lor.

Toata lumea stie insa ca Executivul de dupa alegeri se va face tot cum va dori Traian Basescu.

Cat despre zazania starnita in PNL, Tariceanu stie ca oricum aripa Antonescu-Nicolai-Orban il iubeste ca sarea-n ochi, asa ca nu avea mai nimic de pierdut in aceasta privinta. In consecinta, a preferat sa ii infurie de tot pe "durii" liberalilor, dar sa isi deschida o portita de comunicare cu micul Licurici, mai mare peste Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#tradat, #Tariceanu, #Basescu, #Predoiu , #partid