Opinie politica: PACT - Noi nu suntem politicieni, ci niste entuziasti!

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Luni, 01 Februarie 2016, ora 11:46
6228 citiri
Opinie politica: PACT - Noi nu suntem politicieni, ci niste entuziasti!

Duminica s-a lansat la Bucuresti partidul PACT sau Platforma Actiunea Civica a Tinerilor. Evenimentul de lansare a fost diferit, prin energia pe care a degajat-o si suflul tineresc al participantilor de toate varstele.

Fara siruri de barbati in negru, imbracati la patru ace, care bat ritmic si plictisit din palme sau navigheaza pe ascuns pe iPhone, fara autocare pline de oameni din provincie, platite cu bani grei ca sa il sustina pe liderul de la centru, fara tineri care indura umilinta de a fi platiti cu 10 de lei si un sandvis pentru a bate din palme. Ci cu lume cu bun simt, care munceste din greu si careia ii pasa de viitorul tarii.

Asadar, cine suntem noi? Suntem un grup de tineri care a inteles ca Romania este la rascruce. Am observat ca miza unei tari aliniate parametrilor de dezvoltare a Uniunii Europene in urmatorii 25 de ani presupune implicarea politica masiva a tinerilor. In plus, a devenit cool sa te avanti cu optimism intr-un viitor presarat cu multe voci pesimiste, dar si cu sansa de a fi generatia care va face diferenta.

De ce acum? Cu siguranta nu numai pentru ca ne-a ajuns cutitul la os. Asta am simtit-o in fiecare zi din ultimii 26 de ani: mai intai, copii fiind la gradinite, cand nu aveam unde sa ne spalam pe maini in conditii decente. Apoi la scoli, cu toaleta in curte si igienizare o data pe saptamana, facand sport in sali de gimnastica prafuite si neincalzite. Iar acum cu o clasa politica incompetenta, aroganta si demodata, ce ne face obrazul de rusine cand ne asteptam mai putin.

Acum este momentul de implicare a celor care spun ca nu mai merge asa, dar si sansa generatiei post decembriste, care a ajuns la maturitate. Nu mai putem accepta pozitia de spectatori ai unui teatru care trebuie sa joace ultimul act si nici pozitia de simpli locuitori de orase si sate sau fii si fiice plecati prin lume, pe care-i mistuie dorul de casa.

Ne luam inima-n dinti si enuntam un mesaj simplu: "Implicati-va, indiferent unde sau cum!" - acestea trebuie sa fie cuvintele cheie pe buzele fiecarui roman care isi doreste schimbarea.

De ce noi? Acest Pact pentru Romania este produsul unor persoane cu principii si valori care s-au dezvoltat in timp si care au avut rezultate cuantificabile. Acest proiect nu se naste din vorbe in vant sau din interesele unor grupuri de nisa, cum ar fi cel al oamenilor de afaceri, al ultranatinoalistilor sau al nemultumitilor din partidele existente.

Unii dintre noi au fost activi in Liga Studentilor Romani din Strainatate, ajutand de exemplu cu Caravana LSRS, care ofera elevilor din Romania informatii despre studiile in strainatate.

Altii provin din randurile Fundatiei CAESAR (Centrul de Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani), oameni care in ultimii ani au gandit politici publice pana la cele mai mici detalii.

Iar cei mai multi dintre noi sunt profesionisti din mediul privat si asociativ, care inteleg cat de cruciala este solidarizarea eforturilor, pentru a inlocui treptat actuala clasa politica.

Insa ceva este comun la noi toti: noi nu suntem politicieni, ci niste entuziasti, care isi doresc cu adevarat o schimbare in bine a Romaniei. Care renunta la visul strainatatii pentru a construi visul Romaniei.

Ce avem de oferit? Experienta, profesionalism si dedicare. Dorinta de a ne dedica Romaniei si problemelor care o macina: lipsa de transparenta in procesul de achizitii publice, in ocupari de functii publice sau acordari de contracte, lipsurile din educatie, sanatate si justitie.

Ambitia de a reda conotatii pozitive functiei de politician si de a raspunde tuturor intrebarilor pe care cetatenii le-ar avea fata de cei care le cer un vot de incredere.

Cea mai mare valoare a noastra consta in sutele de oameni care au format acest grup, in miile de oameni care sustin aceasta initiativa si in sutele de mii de oameni care s-ar simti reprezentati de oameni cu ambitii atat de demne.

Puterea noastra nu consta in sedii de sute de mii de euro, cand zeci de mii de copii simt gustul saraciei in Romania.

Puterea noastra nu consta nici in privilegiul escortelor pe care politicienii si le aproba unii altora, cand noi nu avem salarii demne pentru medici si invatatori.

Puterea noastra nu consta nici in imunitati in spatele carora se ascund cele mai mari pradari si jafuri pe care un om de rand din Romania nu si le poate imagina.

Ci puterea noastra este data de cei neprivilegiati, cei care sufera intr-o Romanie a privilegiatilor, acea categorie care a stopat dezvoltarea fireasca a tarii noastre. Si pentru ei suntem aici.

Timpul nu are rabdare. Acest lucru ar trebui sa il inteleaga fiecare dintre noi. Ori te implici, ori stai pe margine. Insa, daca alegi sa te implici, macar ai o sansa sa schimbi ceva, cat de mica ar fi acea sansa.

Ajungand la varsta cand si noi am devenit parinti, ne punem intrebarea fireasca: ce fel de tara vreau sa las eu baiatului si fiicei mele? Raspunsul la aceasta intrebare trebuie elaborat in asa fel incat peste alti 25 de ani, cand vom vedea roadele implicarii noastre, vom putea sta cu demnitate in fata nepotilor nostri si vom privi cu mandrie in trecut.

Daca in 1989 sistemul administrativ din Romania se putea asemana birocratiei statelor din Vest la nivel de procedura si la nivel de lipsa a informatizarii, acum diferentele sunt uriase.

Fara o implicare totala a tuturor celor care au o alta viziune pentru Romania, riscam ca in urmatoarele decenii sa se creeze o diferenta de doua ori mai mare intre noi si Occident.

Acesta este inceputul unui sir de pacte pe care ni le asumam la nivel individual si la nivel de grup. Da, cititi bine, noi nu facem pariuri de azi pe maine, ci facem un pact care sa dureze in timp. Un pact pentru care ne asumam orice critici. Un pact care poate sa fie pus in discutie, dezbatut si cuantificat.

Facem un pact, in care fiecare roman este ascultat si in care poate sa intervina. Apropo, voi ce fel de intrebari aveti pe inima si voi ce fel pact ati vrea sa faceti?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#partidul PACT, #Platforma Actiunea Civica a Tinerilor , #partid