Opinii: Politica maimutoilor

Duminica, 22 August 2010, ora 15:40
6037 citiri
Opinii: Politica maimutoilor

Ce mai freamat si ce mai zbucium pentru supravietuire si pentru putere, pe scena politica romaneasca. Exact ca-n jungla, sau poate mai rau. De-a lungul timpului am asistat la jigniri tot mai dese intre politicieni si la un comportament demn de un documentar pentru Discovery.

Caci daca va uitati la documentarele de pe Discovery cu viata sociala a animalelor, veti observa imediat similitudinile dintre gruparile politice si cele ale... maimutelor, spre exemplu.

De altfel, Traian Basescu, Crin Antonescu, Victor Ponta sau Marian Vanghelie isi vad adversarii drept... maimutoi. Si daca nu ma credeti, iata cateva din declaratiile lor, mai vechi sau mai noi.

Victor Ponta a fost categorisit drept maimutoi de catre Traian Basescu, inca din 2002, cand actualul presedinte era doar sef al Partidului Democrat, iar seful PSD de acum un simplu membru social-demcrat: "Este un tanar maimutoi care face frumos in fata sefului suprem, poate ii arunca o farama de functie".

Ani mai tarziu, tanarul Victor Ponta vorbea despre gestul premierului Boc, prin care confisca microfonul unei jurnaliste de la postul Realitatea TV: "Boc este un maimutoi bagat in fata, iar cei care fura si distrug Romania vor iesi si vor spune: Prostul asta de Boc le-a facut pe toate".

Nici liderul PNL, Crin Antonescu, ce este considerat un bun orator si facea apel la bun-simt in campania electorala pentru prezidentiale nu s-a ferit de maimutareala.

"Romania nu are nevoie de un prim-ministru care se maimutareste pe scena. Romania nu are nevoie de un presedinte care tunde oi si de un prim-ministru care sa-si tarasca palaria de pamant ca un maimutoi langa Maria Dragomiroiu", spunea Crin Antonescu anul trecut.

Primarul Sectorului 5, social-democratul Marian Vanghelie, l-a numit "maimutoi oparit" pe Adriean Videanu, pe vremea cand acesta era primarul Capitalei.

"Nu suntem de acord pentru suspendare ca alti colegi. Sa va explic de ce... Deci cetatenii trebuie sa il vada pe tot mandatul si sa il vada exact asa cum e. Chiar suntem intr-o tara unde nimeni nu intelege nimic, si in care lumea crede minciunile astea gogonate ale unui maimutoi oparit?", s-a intrebat liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.

Ei bine, asta se intampla in politica romaneasca. Maimutareala la scena deschisa, insotita chiar si de aplauze uneori si limbaj de mahala. Nimeni nu mai trateaza serios politica, nimeni nu se gandeste sa puna in practica reforma. Cat despre strategii politice...

Strategia politica a unui partid ar trebui sa reprezinte un punct de maxim si solutii pentru a ajunge la putere - caci pana la urma asta este miza. Nici macar tineri ca Victor Ponta, politician ce a castigat conducerea PSD cu un mesaj despre democratizare si deschidere, nu reuseste sa se impuna prin reforma. Ceea ce face el este exact ceea ce au facut predecesorii sai: brutalizare si disciplina de tip cazon - nimeni nu misca in fata sa.

Noul lider al PSD avea nevoie de autoritate si si-a gasit victima, Mircea Geoana, pe care o da drept exemplu. E un sacrificiu simbolic, o victima care sa-i avertizeze pe alti potentiali adversari din partid.

Unde mai pui ca PSD, pe linia lui Victor Ponta, vrea sa dea jos Guvernul in aceasta toamna, dar sa nu intre la guvernare decat dupa alegeri anticipate sau la termen si doar cu un premier PSD. Ori nu iti poti propune sa dai jos un guvern fara a spune ce vrei sa faci in loc.

Cat despre crearea unui partid de masa, fara oameni compromisi, nu cred ca vom avea sansa vreodata in Romania. La noi, partidul sustine politicianul si tot el decide cand poate vorbi si mai ales cand trebuie sa taca. Aceasta este politica maimutoilor.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#politica cenzura partide Romania, #Victor Ponta PSD , #partid