Partidele care promoveaza femei sa primeasca mai multi bani de la stat - proiect

Vineri, 05 Mai 2017, ora 12:16
1879 citiri
Partidele care promoveaza femei sa primeasca mai multi bani de la stat - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PSD Mircea Draghici a depus, la Senat, o propunere legislativa pentru modificarea Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Proiectul sau prevede ca suma alocata anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% si mai mica de 0,02% din veniturile prevazute in bugetul de stat, in timp ce fondurile alocate formatiunilor care promoveaza femei pe locuri eligibile vor fi majorate proportional cu numarul mandatelor obtinute de acestea.

Conform proiectului, alineatul 2 al articolului 18 din lege se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% si mai mica de 0,02% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei".

Potrivit expunerii de motive, Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale stabileste criteriile in baza carora partidele politice primesc subventie de la bugetul de stat. Formula ia in calcul numarul de voturi obtinut la alegerile parlamentare (75%) si la alegerile pentru consiliile judetene (25%).

Pe baza acestor performante, se face o distribuire proportionala a sumei alocate de Autoritatea Electorala Permanenta.

Social-democratul mai precizeaza ca legea stabileste un prag maxim ce nu poate fi depasit in ceea ce priveste alocarea bugetara pentru subventiile acordate partidelor politice de 0,04% din veniturile bugetare, prag ce nu a fost atins niciodata.

"Consideram ca, asa cum este stabilit un prag maxim, este oportun sa se stabileasca si un prag minim, de 0,02%, din veniturile prevazute in bugetul de stat, in acest fel putandu-se asigura un tratament egal pentru toate partidele politice", a conchis Mircea Draghici.

Iata cum se face in prezent finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#suma alocata partide, #finantare activitate partide politice , #partid