PPE a adoptat rezolutia privind statul de drept: cere sa fie respectate valorile pe care se fundamenteaza UE. Romania - mentionata

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 23:15
4126 citiri
PPE a adoptat rezolutia privind statul de drept: cere sa fie respectate valorile pe care se fundamenteaza UE. Romania - mentionata

Partidul Popular European (PPE) a adoptat miercuri la Congresul sau aflat in desfasurare la Helsinki o rezolutie prin care cere sa fie respectate valorile si libertatile pe care se fundamenteaza UE, conform unor oficiali participanti la reuniune aceasta rezolutie fiind un mesaj destinat premierului ungar Viktor Orban, dar cancelarul austriac Sebastian Kurz a dat o declaratie cu o referire si la alte tari, printre care si Romania.

"Extremismul populist si nationalist, dezinformarea, discriminarea si amenintarile la adresa statului de drept reprezinta cea mai mare amenintare la adresa libertatii si democratiei in Europa dupa caderea Cortinei de Fier", se arata in textul rezolutiei, citat de agentia Reuters.

''Subliniem ca UE se bazeaza pe valorile respectului demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept (...) Cerem tuturor membrilor PPE si asociatiilor sa respecte, sa protejeze si sa promoveze aceste principii'', mai mentioneaza PPE in acelasi document.

Desi rezolutia nu mentioneaza explicit Ungaria, oficiali din PPE au declarat ca ea este de fapt un mesaj direct adresat premierului ungar Viktor Orban - prezent si el la Helsinki - si partidului sau, Fidesz.

La randul sau, cancelarul austriac Sebastian Kurz, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE, a spus ca valorile blocului comunitar sunt ''sacre (...) indiferent din ce partid face parte seful de guvern si indiferent daca este vorba despre Ungaria, Romania, Polonia, Malta, Grecia, Italia''.

Reuters aminteste ca aceste tari au fost acuzate in ultimii ani ca nu respecta anumite valori europene.

De cand a venit la putere in 2010, premierul Orban a avut conflicte succesive cu Comisia Europeana pe diverse teme, printre care se numara reformele in justitie, situatia ONG-urilor, libertatea presei si refuzul Ungariei de a prelua refugiati prin cote obligatorii stabilite la Bruxelles. In pofida protestelor venite dinspre institutiile europene, premierul Orban nu a facut concesii la aceste capitole.

Rezolutia ''nu este despre Ungaria'', a sustinut intr-o declaratie acordata agentiei Reuters europarlamentarul Jozsef Szajer, membru al Fidesz. Totusi, in text este mentionata si ''libertatea academica'', termen interpretat drept o referire la refuzul guvernului ungar de a incheia un acord cu Universitatea Central-Europeana a lui George Soros pentru ca aceasta sa-si poata continua activitatea in Ungaria.

PPE a sustinut in septembrie in Parlamentul European cererea privind activarea articolului 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei, cerere care invoca o serie de motive, printre care coruptia, situatiei statului de drept si actiunile impotriva migratiei, ceea ce ar putea conduce in final la suspendarea dreptului de vot al Ungariei in Consiliul UE, cu conditia unui vot unanim in acest sens al tuturor celorlalte state din UE.

Cu toate acestea, PPE evita sa ia o decizie privind excluderea Fidesz din acest grup politic, idee ce pare sa nu fie agreata nici de presedintele PPE, Joseph Daul. 'Asa cum am spus-o de multe ori, in fiecare familie exista un copil teribil. Dar eu prefer sa pastrez in familie copilul teribil si sa-l fac sa asculte', a afirmat Daul inaintea deschiderii congresului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezolutie stat drept PPE , #partid