Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

AEP spune ca la iarna termina controlul finantarii partidelor: Nu exista niciun document din care sa reiasa probleme

Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 14:53
2856 citiri
AEP spune ca la iarna termina controlul finantarii partidelor: Nu exista niciun document din care sa reiasa probleme
Foto: Arhiva Facebook/ AEP

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituletu-Buica, afirma ca pana la sfarsitul lunii noiembrie va fi finalizat controlul la partidele politice privind subventiile primite de la bugetul statului in anii 2017 si 2018, adaugand ca in acest moment la nivelul Departamentului de control al finantarii partidelor din cadrul AEP nu exista niciun document din care sa reiasa ca s-ar fi efectuat un control si ar fi fost constatate probleme.

"La momentul acesta, la nivelul departamentului (Departamentul de control al finantarii partidelor - n.r.) nu exista niciun document din care sa reiasa ca s-ar fi efectuat un control si ar fi constatate probleme. Pana nu va exista un document prin care Departamentul de control sa propuna presedintelui AEP masuri si sa dispuna anumite sesizari cu privire la incalcarea dispozitiilor legale, nu pot sa dispun nicio masura si nu pot sa constat ca au fost incalcari cu privire la aceste dispozitii.

Parchetul si organele competente pot desfasura in paralel controale. Noi am pus la dispozitie documente pe care le-am detinut cu privire la demararea, suspendarea, exercitarea acelui control. (...) Vom finaliza controlul asa cum s-a planificat si de catre Curtea de Conturi, in luna august-noiembrie a acestui an", a declarat presedintele AEP, Florin Mituletu-Buica, intr-o conferinta de presa, intrebat ce s-a intamplat cu banii proveniti din subventii.

Vezi si Subventia partidelor politice este mai mare decat bugetul Academiei Romane

El a precizat ca in momentul preluarii functiei de presedinte al AEP exista un dosar la Parchetul General si ulterior la DNA privind controlul finantarii partidelor.

"La momentul preluarii ca presedinte AEP exista un dosar la Parchetul General si ulterior la DNA (privind finantarea partidelor-n.r.) . Ca presedinte, am luat act de documentele prezentate la momentul decembrie 2018 - ianuarie 2019. Am constatat ca presedintele AEP a suspendat (controlul - n.r.), ca nu exista un temei de suspendare a acestui control, ci de prelungire a controlului pana la continuarea acestuia cu Curtea de Conturi.

Controlul se efectueaza simultan de AEP si Curtea de Conturi in ce priveste subventiile de la bugetul de stat. Am analizat documentele din acel dosar comunicat de AEP, din punctul meu de vedere si al specialistilor, solutia a fost legala ca presedintele AEP sa dispuna prelungirea controlului si continuarea impreuna cu colegii de la Curtea de Conturi. (...) In luna ianuarie a fost o plangere a PSD ca controlul s-ar desfasura in mod nelegal si el ar trebui desfasurat cu Curtea de Conturi.

Ulterior a venit raspunsul Curtii, pe baza caruia presedintele AEP si la propunerea Departamentului de control al finantarii partidelor, la momentul respectiv domnul director Costreie, au notificat PSD si au dispus prin presedinte suspendarea controlului si reluarea acestuia impreuna cu Curtea de Conturi in 26 august. Toate demersurile au venit la propunerea Departamentului de control pentru suspendarea acestor controale", a explicat presedintele AEP.

Verificarile efectuate de Autoritatea Electorala Permanenta la partidele politice privind subventiile primite de la bugetul statului in anii 2017 si 2018 au fost suspendate din cauza nerespectarii prevederilor legale si vor fi reluate, impreuna si simultan cu Curtea de Conturi, conform unui calendar de control agreat de ambele parti, informa AEP in luna martie.

"Controalele la toate formatiunile politice privind subventiile de la bugetul statului primite de acestea in anul 2017 au fost demarate in luna noiembrie a anului trecut. Niciunul dintre aceste controale nu a fost finalizat, acestea urmand sa se materializeze dupa realizarea controalelor conform prevederilor legale, impreuna si simultan cu Curtea de Conturi a Romaniei", se preciza intr-un comunicat al AEP.

Potrivit AEP, in data de 16 ianuarie, Curtea de Conturi a transmis Autoritatii Electorale ca plenul sau a aprobat planul de control al subventiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice in anii 2017 si 2018, si anume in perioada 26 august - 12 noiembrie 2019.

Citeste si Fostul presedinte al AEP, urmarit penal in dosarul trezorierului PSD: A oprit un control al AEP la social-democrati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#AEP control subventii partide , #partid