Prostii nostri sunt destepti

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 14:09
7656 citiri

Parca nu era suficient c-avem politicieni care au plagiat. Nu ne mai ajungea, se pare, nici faptul ca numerosi insi corupti au scris, in inchisoare, lucrari calificate ca stiintifice, dupa ce au primit girul unor profesori universitari. Ei bine, iata ca avem acum o combinatie a acestor profiluri!

Adica un politician uns cu toate alifiile, condamnat pentru coruptie si care a redactat in puscarie o carte, folosind procedeul copy paste. Nu-i mai dau numele, fiindca e pe buzele tuturor, de ani de zile.

Problema e ca o iau razna nu doar dinozaurii, ci si tinerii. Nu, nu-l am in vedere pe junele giurgiuvean, care a organizat o conferinta de presa, pentru a anunta ca vrea sa se insoare, ca sa-si sporeasca astfel sansele de a castiga primaria. Cred ca trebuie sa-l ignoram pe ipochimen, fiindca, in politica, inocenta mimata e o forma de kitsch.

Ma gandesc, in schimb, la cei care, mult mai seriosi, vor sa intemeieze noi formatiuni politice si care considera ca, pentru a reusi, e musai sa avem alegeri in doua tururi de scrutin. Sunt, din pacate, in eroare. Nu numai pentru ca e bine sa-ti incepi cariera altfel decat vorbind despre cum vrei sa fii ales: e mai bine sa zici de ce vrei sa-i reprezinti pe semenii tai.

Dincolo de asta, trebuie spus ca singurul mod de scrutin care poate ajuta un partid abia nascut e cel bazat pe o reprezentare proportionala, folosit la noi pentru alegerea consiliilor si a Parlamentului, nu si a primarilor. Cu cat traducerea voturilor in mandate e mai fidela, cu atat mai bine. Daca ai 15% din voturi - rezultat excelent pentru un debutant - ai 15% din mandate! Sansele de a te impune scad semnificativ, daca scrutinul e majoritar, indiferent ca e intr-un tur sau in doua. Aceleasi 15 procente nu-ti aduc nimic.

Iar atunci cand e vorba de partide care se declara anti-sistem, ideea de a cere doua tururi e sinucidere curata. E simplu de explicat de ce: avantajul unei competitii electorale in doua etape e acela ca obliga partidele sa negocieze intre tururi.

Or, o formatiune care e creata pentru a contesta legitimitatea tuturor celor existente va refuza dialogul cu oricine oricand. Altfel zis: partidul anti-sistem nu poate deveni pro-sistem inainte de runda decisiva.

S-a contaminat de febra schimbarii modului de vot si PNL. Un partid care, anul trecut, sustinea, cu voce ferma, mentinerea sistemului majoritar intr-un tur. Singura justificare prezentata acum e ca asta vrea strada. A se citi: partidele pentru care, asa cum spuneam, nu e deloc utila nicio forma de majoritar.

Cererea penelistilor e o mostra de populism. E si ceva santaj la mijloc. Fiindca PNL nu s-a dus in Parlament ca sa sustina un proiect de lege electorala. Liderii sai au preferat sa-i scrie premierului, chipurile, ca sa-l informeze ce cred cetatenii. Ciolos i-a refuzat, convins fiind ca orice schimbare facuta in preajma alegerilor e nesanatoasa. Comisia de la Venetia a statuat asta foarte clar.

O decizie a Curtii Constitutionale de la noi a preluat si ea o judecata larg raspandita: nu-i sanatos ca regulile jocului pentru putere sa se modifice, prin improvizatii de ultima ora. Asta e, de fapt, o concluzie venita din teoria politica: schimbarile dese si prost croite macina partidele si aduc instabilitate.

Suparati ca premierul nu le-a facut hachitele, penelistii au plasat in dezbatere alt "argument", pe care il refuzau cand erau in Opozitie: trecerea la doua tururi, zic ei acum, e o schimbare la care ar inchide ochii orice for, si intern, si extern.

Asta mi-a adus aminte de o explicatie auzita deseori cand eram membru de partid. Atunci cand protestam fata de acte necugetate ale colegilor mei, care repetau adesea boacanele adversarilor, mi se spunea ca trebuie sa fiu solidar cu "ai nostri".

Degeaba le explicam amicilor politici ca vom plati, mai devreme sau mai tarziu, neghiobia. La un moment dat, iritat de incapatanarea mea, un lider experimentat mi-a spus, pe un ton aproape parintesc: prostii nostri sunt, de fapt, destepti. Camarazii au dat aprobator din cap.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plagiat demnitari, #alegeri doua tururi , #partid