PSD-UNPR ar obtine 40,2% la europarlamentare, iar PNL-PC 21,3% - sondaj INSCOP

Joi, 23 Mai 2013, ora 11:12
4132 citiri
PSD-UNPR ar obtine 40,2% la europarlamentare, iar PNL-PC 21,3% - sondaj INSCOP
Foto: Arhiva

PSD-UNPR ar obtine la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European 40,2% din voturi, iar PNL-PC 21,3%, in timp ce la parlamentare USL conduce in optiunile romanilor cu 59,7%, potrivit unui sondaj INSCOP Research realizat in perioada 20-28 aprilie.

Conform cercetarii, in privinta alegerilor pentru Parlamentul European, pe primul loc se afla PSD-UNPR cu 40,2% (fata de 38,6% luna trecuta). Urmeaza PNL-PC care aduna 21,3% (22,7% luna trecuta) si PDL, care ar obtine 15% (fata de 13,8% luna trecuta).

PP-DD atrage sprijinul a 7,7% (fata de 8,1% luna trecuta), Alianta D.A. 5,2% (la fel ca si luna trecuta), UDMR 4,9% (fata de 4,8% luna trecuta), PRM 3,6% (3,8% luna trecuta), iar Noua Republica - 1,1% (0,6% luna trecuta). Alt partid au indicat 1,1% dintre intervievati.

Procentele enuntate mai sus sunt calculate din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot, a precizat INSCOP. Raportat la total populatie, 17,6% nu sunt hotarati cu cine sa voteze la alegerile europarlamentare, 14,5% declara ca nu merg la vot, iar 7% nu stiu sau nu raspund.

Potrivit sondajului, in ceea ce priveste alegerile parlamentare, USL isi conserva avansul in raport cu intentia de vot la acest scrutin, fiind cotata la 59,7% in intentiile de vot.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Romaniei, USL ar obtine 59,7% din voturi (fata de 60,1% luna trecuta). Pe locurile urmatoare se situeaza Partidul Democrat Liberal cu 15,2% (fata de 14,1% luna trecuta), Partidul Poporului - Dan Diaconescu cu 8,2% (fata de 9% luna trecuta), Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat cu 5,6% (fata de 5,4% luna trecuta), Uniunea Democrata Maghiara din Romania cu 5% (5,4% luna trecuta), Partidul Romania Mare cu 3,8% (4% luna trecuta), Noua Republica - 1,1%. Alt partid - 1,4%.

Conform INSCOP, aceste procente au fost calculate din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot. Raportat la totalul populatiei, 17% nu sunt hotarati cu cine sa voteze la alegerile parlamentare, 14,5% declara ca nu merg la vot, iar 6% nu stiu sau nu raspund.

Potrivit sondajului INSCOP transmis joi, majoritatea populatiei (54,3%) a auzit de Fundatia Miscarea Populara, care nu a fost inclusa in clasamentul partidelor in conditiile in care aceasta a fost prezentata in mod oficial drept o structura a societatii civile, cu un orizont politic nu foarte clar definit.

In ceea ce priveste impresia pe care Miscarea a creat-o printre cei care au auzit de initiativa (adica in randul celor 54,3%), 28,6% declara o impresie pozitiva, 44,6% indica o impresie negativa. De asemenea, 26,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, reprezentand un bazin important de populatie care fie nu are suficiente informatii pentru a evalua proiectul, fie pur si simplu nu doreste sa exprime o optiune, releva sondajul INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 20-28 aprilie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sondaj alegeri europarlamentare 2013, #sondaj alegeri USL , #partid
Comentarii