Opinii: Romania are nevoie de un nou partid

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 August 2010, ora 11:19
6343 citiri
Opinii: Romania are nevoie de un nou partid

Daca analizam datele de acum ale sondajelor de opinie, vom observa ca toate cele date publicitatii indica o masa imensa de nehotarati, care oscileaza intre 42% si 60%. Asta inseamna ca, fara schimbari radicale, vom ajunge ca viitoarea putere sa fie aleasa, de fapt, de o minoritate.

PSD, spre exemplu, se poate bucura de un un procent de 40%, dar din cei care intentioneaza sa se duca la vot. Daca il raportam la totalul populatiei, procentul social-democratilor scade spre un deloc vesel 18%.

Cifrele ne arata, asadar, ca aproximativ jumatate din electoratul Romaniei nu se regaseste in niciunul dintre partidele actuale si nu are cu adevarat incredere in niciunul dintre liderii actuali.

Acesti oameni sunt imensa masa critica in asteptarea unei oferte noi, credibile si solide, in care sa se regaseasca si spre care sa se indrepte. Asa s-a intamplat si in alte tari foste comuniste, de exemplu Cehia si Slovacia, in care partide nou intrate in scena cu lideri puternici si proiecte viabile au ajuns rapid la putere.

Este oare posibil asa ceva si in Romania?

Teoretic, da. Mai precis, Romania are nevoie de o forta autentica si noua de centru dreapta, nemanjita de coabitari imorale, oficiale sau nu, cu PSD si de practici stangiste. De fapt, daca vom aseza cifrele de acum peste rezultatele ultimelor alegeri, vom constata ca electoratul de dreapta este cel care s-a retras cel mai masiv in absenteism, provocand o rasturnare a raportului de forte intre stanga acum majoritara in sondaje si dreapta, in contractie.

Este si firesc sa fie asa dupa prestatia lamentabila si pesedizarea galopanta a PD-L, dar si dupa spectacolul gretos oferit la alegeri de PNL, transformat in vasalul PSD si al lui Mircea Geoana. Dreapta romaneasca a esuat lamentabil in populisme si inconsecvente, de la Guvernul Tariceanu care a umflat fara precedent aparatul bugetar si a majorat nesustenabil pensiile, pana la Guvernul Boc, care a introdus impozitul minim pentru firme, cocheteaza cu impozitul pe avere si aproape a blocat mediul de afaceri cu imense datorii neplatite.

Cat timp stanga, la randul ei, nu are proiect si practica aceeasi politica iliesciana a pomenilor, un partid autentic de centru dreapta, care sa promoveze munca, competenta si initiativa ar putea avea mare succes in randul clasei mijlocii si a celor care aspira sa ajunga in clasa mijlocie.

Pentru un astfel de succes este insa nevoie de un proiect simplu, clar, credibil si coerent, fara promisiuni fanteziste si compus din solutii fezabile pe termen mediu, caci in minuni de azi pe maine nu prea mai crede nimeni. Cu alte cuvinte, oamenii au nevoie de un partid care sa le propuna munca multa si chiar sacrificii, dar ca parte a unui plan bine articulat la capatul caruia recompensa sa fie clara si probabila. Cu alte cuvinte, de un partid care sa redea oamenilor speranta.

Cel mai important ar fi insa ca acest plan credibil sa fie prezentat de oameni credibili, caci electoratul a tot auzit vorbe frumoase, iar marile principii si teme, de la anticoruptie la relansare economica au fost compromise. Mai exista asa ceva in politica romaneasca? Ma tem ca daca luam cu penseta din toate partidele, strangem cat de o filiala a unui partid national. Ar fi nevoie de lideri noi, de figuri proaspete si necompromise. Nu cred ca ele nu exista, dar in calea lansarii lor sta, in principal, o imensa depresie.

Oamenii valorosi si curati fug de politica ca dracu' de tamaie. S-a creat deja mentalitatea cvasiunanima ca tot ce tine de politica e murdar, ca toti cei intrati acolo se compromit intr-o lume de ratati capatuiti prin hotie si minciuna. Asa ca oamenii valorosi prefera sa-si vada de treaba lor, cat mai departe de latrina puturoasa numita Palatul Parlamentului.

Dar nu este vorba doar despre mentalitatea potentialilor politicieni. Dincolo de proiecte, un partid are nevoie de bani si de presa pentru a se face cunoscut. Finantarea partidelor este una dintre cauzele relelor din Romania, la care nimeni nu si-a propus macar sa umble. Sponsorizarile sunt fie tain, fie mita date de oamenii de afaceri pentru a primi avantaje. Banii acestia au insa un pret, iar un partid care porneste de la premisa eradicarii clientelismului este condamnat la saracie.

In ceea ce priveste presa controlata de moguli, ma indoiesc sincer ca ar acorda sansa unei mediatizari oneste unui partid care ar ameninta tocmai interesele si practicile acestor moguli, fie ca se numesc SOV, Voiculescu sau Paunescu.

In aceste conditii, ma tem foarte tare ca scenariul ceh sau slovac nu este repetabil in Romania. Cel mult ne putem trezi cu ineptii de tip Dan Diaconecu, chiar mai periculoase decat ceea ce avem deja pe scena politica.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#partid nou Romania, #Dan Diaconescu partid , #partid
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Pană nu dispar hienele securisto-comuniste criminale vesnic hămesite, nimic nu se intamplă in Romania! Să ne amintim că a existat un partid (URR) care nu a avut succes tocmai pentru că nu era condus de criminali si lichele.