Trupe noi pe frontul politic (Opinii)

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 10:03
2012 citiri
Trupe noi pe frontul politic (Opinii)
Foto: wordpress.com

O observatie de bun simt: transee se sapa demult, iar acum, dupa apelul de seara, deja se alcatuiesc formatiile de atac si se pozitioneaza in terenul de lupta. O caracteristica a Romaniei este ca asezarea trupelor la nivel national se va repeta in sistem oglinda la nivel de judete si apoi de localitati.

Nu va asteptati la cine stie ce. Urmeaza doar un exercitiu de forta pe 25 mai, cu ocazia alegerilor europarlamentare. Adevarata confruntare va avea loc la sfarsitul lui noiembrie, la prezidentiale. Tinand cont de specificul functiei prezidentiale, nu atat de felul cum este ea descrisa in Constitutie, cat de contributia personala a presedintelui Traian Basescu, alegerile prezidentiale sunt cheia si lacatul politicii romanesti.

Noi si restul lumii

De ce vorbim de trupe, osti, formatii de atac, front si alti termeni din recuzita cazona? Fiindca la noi intai incep bataliile si abia apoi aflam de ce. Asta intr-un caz fericit: cel mai adesea nu ni se spune de ce.

In democratiile care se iau in serios, prima faza o constituie discernerea motivelor si anuntarea obiectivelor politice, economice, sociale, culturale, faza a doua, stabilirea unui calendar riguros si abia apoi, in functie de acestea, se organizeaza trupele, se stabilesc strategiile si tacticile. Cu toate acestea, noi suntem nevoiti sa descriem situatia pe care o avem, nu pe aceea pe care ne-am dori-o.

Schimbare de pozitii?

Deocamdata asistam la o serie de miscari de trupe: parlamentarii si consilierii PPDD se incoloneaza mai toti in oastea generalilor UNPR, alegand sa lupte in taberele USL. UDMR se antreneaza batand pasul pe loc pentru a intra, ca de obicei, la momentul oportun, in tabara invingatorilor. Repeta figura din 2012, sperand ca, de data aceasta, nu li se va spune pas.

Concomitent cu asezarea trupelor in teren, are loc primenirea comandantilor, asa explicandu-se intarirea comenzii pe flancul drept, nu la PDL, unde lucrurile nu se discuta, ci se executa, ci la noul Partid al Miscarii Populare, unde exista un numar foarte mare de comandanti, toti unul si unul, mai putin armata numeroasa care sa scoata, nu sabia, ci voturile la urne.

Comandantii isi incurajeaza trupele

Iata ca tocmai acolo unde e, tot acolo se indreapta, se spune, cei 8 fosti consilieri prezidentiali, demisi sau eliberati recent din functiile de la Cotroceni. Gata sa intareasca sectorul comanda. Comanda, care, iarasi se zvoneste, va fi preluata indata de insusi Traian Basescu. Un arbitru constitutional poate renunta la impartialitate ca sa se angajeze intr-o tabara beligeranta? Greu de crezut.

Ce se intampla, insa, cu motivarea si imbarbatarea soldatilor? Isi aveau un rol bine determinat inca din antichitate: Milites, vos non mulieris estis... Cum prada de razboi nu mai este, batalia se va da pentru cele 32 posturi de europarlamentari, bine aspectate si mult mai bine remunerate decat un post sarac de presedinte la toamna. Dar, la razboi, ca la razboi.

O stare de fapt critica

Care este starea actuala de fapt? Una cu totul dezechilibrata: de o parte un Matusalem greu de dislocat, variind intre 65 si 75% din preferintele electoratului, si un PDL cu 15-20% alaturi, nu impreuna cu, de o puzderie de formatiuni autonumite de dreapta, printre care PMP si o A.DA rediviva a lui Mihai Razvan Ungureanu.

Cu claritate se vede deocamdata un singur lucru: PDL & co isi propun sa ciupeasca din procentele USL. Cum, necum, alta cale nu e. Partea interesanta e ca singurul care a anuntat ceva spor pe campul de lupta pare sa fie PDL, apropiindu-se, se spune, de 18-19%, celelalte zbatandu-se undeva sub pragul electoral de 5%.

Intrebari fara raspuns

Ce sanse are ranforsarea comenzii la PMP? Din capul locului trebuie spus ca suma tuturor procentelor Opozitiei actuale coincide cu marja de credibilitate a lui Traian Basescu, cresterea in sondaje a PDL datorandu-se, se spune, oarecarei distantari de presedinte. In aceste conditii exista o singura sansa de crestere a PMP: crearea unei busculade, a unui eveniment iesit din comun care sa reaseze formatiunile pe scena politica, favorizandu-i pozitia.

Ei, aici e cuiul lui Pepelea: la crearea unei asemenea invalmaseli se lucreaza de la ultimele alegeri, dar iata ca a venit 2014 iar starea de fapt ramane aproape neschimbata. Poate intoarcerea lui Traian Basescu si a celor 8 consilieri pe transee sa o schimbe? Nu stiu daca se poate raspunde. Acum.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#repozitionare partide alegeri europarlamentare, #politica presedinte dreapta PMP , #partid