Ultima carte a lui Liviu Dragnea si imposibila alianta cu Traian Basescu

Vineri, 05 August 2016, ora 12:08
11321 citiri
Ultima carte a lui Liviu Dragnea si imposibila alianta cu Traian Basescu

Care e situatia politica in Romania cu trei luni inainte de alegerile parlamentare? Da, e luna august si toata lumea e plecata in vacanta, dar ce se intampla la sediul partidelor? S-a schimbat ceva dupa alegerile locale?

Prea putin. Cel mai putin la PSD si la PNL. Ambele par a fi anchilozate. Liderii actuali nu sunt prezenti in dezbaterea publica.

La PNL, in opinia mea, strategia e facuta la Palatul Cotroceni. Presedintele Klaus Iohannis, chiar daca si-a pastrat tacerea monumentala, si-ar dori ca Dacian Ciolos sa ramana premier. Cred ca va face tot ce-i va sta in puteri pentru a folosi slabiciunea si inertia celor doua mari partide in folosul proiectului sau.

Pe de alta parte, Dacian Ciolos a castigat enorm in popularitate. Firescul comportamentului sau, puterea de a reveni, de a se schimba din mers, diplomatia si eleganta cu care conduce o echipa eterogena au adus echilibru intr-o tara devastata de cei peste trei ani de mandat Victor Ponta.

Acesta din urma e destul de vocal. Posteaza intens pe Facebook, provocand reactii in media traditionala si fiind singura voce care se aude dinspre PSD. Dar, in opinia mea, e o voce ragusita, arsa de pacate si care canta prea tare, dar fals.

Fostul premier incearca sa se apere si sa se pozitioneze astfel incat sa ramana in prima linie a politicii. Dar va reusi?

Acuzat in mod oficial de plagiat, cu titlul de doctor retras, cu un picior afara din Baroul Bucuresti, Victor Ponta are putine sanse sa revina.

Contextul s-a schimbat mult de cand a pierdut puterea.

Mult mai dinamice sunt partidele mici. USR se organizeaza la nivel national si e destul de prezent in dezbateri. Clotilde Armand a devenit un politician exotic care atrage atentia. Va fi foarte interesant de urmarit traiectoria acestui partid venit din sfera societatii civile.

Dupa esecul Monicai Macovei cu M 10, a venit randul lui Nicusor Dan sa incerce sa schimbe peisajul politic din Romania.

S-a vorbit mult in ultimele doua saptamani despre posibilitatea ca Traian Basescu sa se alieze cu PSD, UDMR si ALDE si sa devina noul premier dupa alegeri.

Dar, in opinia mea, aceasta posibilitatea are putine sanse de reusita.

O apropiere intre PSD si PMP ar insemna dezintegrarea social-democratilor. Dupa atatia ani in care l-au diabolizat pe fostul presedinte, sustinatorii lor nu au cum sa inghita o astfel de apropiere. Asa ca o alianta PSD-PMP nu are decat un singur rezultat, preluarea PSD de catre Traian Basescu, ceea ce ar fi inacceptabil si pentru tot mai putinii sustinatori ai fostului presedinte.

Alianta dintre PMP si UNPR, chiar daca are logica in ce priveste strategia electorala, la nivel de ideologie si de perceptie publica cred ca nu e decat o povara pentru Traian Basescu.

Acesta a iesit din zona charismatica a politicii romanesti, dominata astazi de oameni care au aratat ca se poate guverna si fara coruptie, cercuri de interese, coterii si egoism. Ma gandesc la Dacian Ciolos, Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu si altii. Acestia vor avea un cuvant de spus si dupa ce nu vor mai fi ministri, mai ales ca au demonstrat ca se poate exercita puterea si in interesul oamenilor.

La toate acestea se adauga si presiunea exercitata de DNA asupra mediului politic. Majoritatea alesilor din actualul Parlament nu concep ca efortul de a fi ales sa nu fie urmat de o imbogatire rapida.

In timp ce partidele sunt slabite de scandalurile de coruptie, institutiile de aplicare a legii s-au intarit, iar multe dintre acestea se bucura de sustinerea oamenilor. Cine va accepta, in conditiile de azi, o alianta intre Dragnea, Basescu si Tariceanu? Nimeni. Acesta e motivul pentru care, desi e ultima barca de salvare a multor politicieni corupti, nu se va realiza niciodata.

In trei luni se vor intampla multe, iar primul lucru pe care-l vor face multi pesedisti cand se vor intoarce din vacanta va fi acela sa incerce sa stranga o majoritate care sa doboare Guvernul Ciolos? Va avea Dragnea curajul sa joace totul pe o singura carte? Poate, ultima!

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PSD alianta PMP, #Basescu alianta UNPR, #USR parlamentamentare, #Iohannis Ciolos premier , #partid