Un nou partid - solutia minune (Opinii)

Luni, 23 Mai 2011, ora 19:16
3520 citiri
Un nou partid - solutia minune (Opinii)
Foto:parloar.ro

Mai intai, a fost Alba ca Zapada. Un partid anuntat, care inca nu a aparut. Dupa ce a plecat de la Cotroceni, fostul consilier Sebastian Lazaroiu a spus din nou ca ar putea aparea un nou partid. Al carui strateg i-ar placea sa fie. Apoi, Dinu Patriciu a vorbit si el despre aparitia unei formatiuni. "Singura solutie", cum a numit-o.

Totusi, cat de viabil e un nou partid? Ar putea el aparea? Ar putea el avea succes? Cu siguranta, da. In alte conditii. Doar ca, in contextul de acum, nimeni nu pare in stare sa-l faca asa cum trebuie. Astfel incat sa fie un succes. Timpul e prea scurt. Resursele, prea putine, pentru ca un nou partid poate fi construit de la zero doar cu o mare alianta politico-financiara. Si cu sprijin de la varf. Dar, mai ales, lipsesc oamenii. Pentru ca un nou partid sa aiba succes, are nevoie fie de un lider extrem de puternic si popular, fie de o suita de lideri cu notorietate si cu un plan. Si de niste structuri in teritoriu pe care nimeni nu va reusi sa le construiasca atat de rapid.

Da, e posibil

La o prima vedere, un nou partid ar cadea pe pamant fertil. E clar ca cei mai multi romani sunt nemultumiti de partidele traditionale. Foarte nemultumiti, daca ne uitam la cat de mica e prezenta la vot. Sau la nivelul de nemultumire fata de partide si liderii lor, aratat foarte clar in sondaje. Ar vota un nou partid, daca ar fi convingator. Si ar veni cu altceva fata de aceste partide.

Si, peste tot in lume, au existat noi partide care au avut un succes urias in alegeri, chiar la scurt timp dupa infiintarea lor. In Italia anilor '90, Forza Italia a lui Silvio Berlusconi castiga alegerile si dadea premierul la doar patru luni dupa infiintare. Ce-i drept, in conditiile in care partidele traditionale fusesera decimate de scandalul de coruptie "Mainile Curate". N-ar fi imposibil nici la noi. Ba chiar un partid nou ar putea fi un adevarat succes. Daca ar exista conditiile.

Evident, au mai fost partide nou aparute care au jucat roluri importante pe scena politica. UNPR-ul e un model. PLD-ul lui Stolojan, altul. Doar ca aceste partide nu au aparut chiar din nimic. Primul s-a constituit la putere, din parlamentari care urmareau puterea, cu resursele uriase si atractia puterii.

Al doilea a fost constituit tot in preajma puterii. PLD-ul e de fapt aripa pro-Basescu a PNL-ului. Nu a fost construit de la zero, ci a preluat o parte din structurile formatiunii pe care a parasit-o. Cu promisiunea clara ca poate castiga alegeri, locuri, functii. Startul, de altfel, fusese excelent, cu un rezultat la europarlamentarele din 2007 care-i permitea sa trimita trei eurodeputati la Bruxelles si Strasbourg.

Problemele unui nou partid

Nu ar fi cazul si acum. In primul rand, ar trebui sa aiba pe cineva in spate. O persoana sau un grup de persoane extrem de potente financiar. Cine sa fie? La declaratiile de pana acum, multi speculeaza ca Dinu Patriciu ar putea sa fie acea persoana. Ceea ce ar insemna ca partidul ar porni la drum cu o uriasa piatra de moara, din punct de vedere al imaginii.

Alina Mungiu Pippidi: Partidul lui Dinu Patriciu

Apoi, pentru a construi un nou partid, trebuie sa aduci oameni puternici si oameni cu imagine. Prima varianta ar fi sa-i rupi de la alte partide, asa cum s-a facut pana acum. In principal primari si parlamentari. Dar de unde? De la putere e greu. Cine pleaca de la putere, in conditiile astea? Daca pleaca, pleaca la USL, care are sanse uriase de a castiga alegerile. Tocmai de asta, nici de acolo nu se prea poate rupe.

Mai ramane varianta unor alti oameni. Dar cine sa fie ei? Unde poti gasi fie un "lider maxim" care sa atraga, fie un grup de lideri cu credibilitate? Nu prea ai de unde. Asemenea oameni exista, dar nu e clar ca ar vrea sa se implice in politica sau ca ar fi favorabili unui asemenea proiect politic riscant.

Cu alte cuvinte, problemele sunt multe. Si posibilitatile putine. Problema care se pune e - cui ar conveni acest partid? Puterii, pentru ca ar rupe din capitalul USL? USL-ului, pentru ca ar rupe din nucleul de oameni inclinati spre reformism cu care PDL se mandreste ? Niciunuia dintre acestia? Asta e greu de crezut.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#nou part, #creare nou partid, #nou partid Patriciu , #partid