Acordul de la Bruxelles, "dictatul german" in UE - vezi cine se opune

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 09:01
2709 citiri
Acordul de la Bruxelles, "dictatul german" in UE - vezi cine se opune

Liderul socialistilor spanioli din Parlamentul European, Juan Fernando Lopez Aguilar, a criticat vineri rezultatul Consiliului european de iarna, afirmand ca la aceasta reuniune s-a acceptat ceea ce a numit "dictatul" Germaniei.

"Germania a impus de trei ani un diagnostic si un tratament dezastruos", prescriind "o supradoza de anemie bugetara" care ii afecteaza "pe cei mai slabi", a spus eurodeputatul, transmite agentia EFE.

El a mai afirmat ca socialistii europeni considera ca acest summit doreste sa prezinte pactul bugetar incheiat ca pe o uniune fiscala, dar realitatea este diferita, intrucat pentru a se ajunge la acest obiectiv este nevoie de cresterea prerogativelor Bancii Centrale Europene, de un adevarat guvern economic al UE si de o armonizare fiscala in interiorul Uniunii.

In opinia sa, "se prezinta drept o uniune fiscala" ceea ce nu este decat "un ansamblu de restrictii bugetare de o legitimitate juridica indoielnica" si cu numeroase consecinte negative pentru populatie si in special pentru cei mai defavorizati.

Pentru eurodeputatul spaniol, rezultatul Consiliului European este "dezamagitor" pentru europenism, "nu doar prin continut, ci si prin metoda folosita". Acesta metoda consta, potrivit lui Lopez Aguilar, in simple intalniri bilaterale intre cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, inaintea fiecarui summit european, la care liderul german impune o pozitie urmata de cel francez din ratiuni electorale.

Parlamentarul spaniol considera ca acest mod de lucru este contrar "abordarii comunitare" in procesul de luare a deciziilor in interiorul Uniunii si afecteaza in plus "autonomia politicii" ansamblului statelor membre.

El mai afirma ca socialistii europeni sunt convinsi ca nu vom iesi din criza actuala pana cand nu vom schimba "abordarea".

In urma propunerilor formulate de Franta si Germania, liderii statelor membre in zona euro au convenit la ultimul Consiliu European asupra unui pact bugetar care urmeaza sa fie definitivat pana anul viitor in luna martie si care prevede in special inasprirea disciplinei bugetare.

Statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro (cu exceptia Marii Britanii care s-a opus categoric acordului) au anuntat ca s-ar putea ralia acestui pact dupa consultarea Parlamentelor nationale.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Spania acord Germania UE, #acord fiscal UE, #pact fiscal UE, #restrictii bugetare UE Germania , #politica externa