Ziare.com

Al treilea soc al secolului

de Cristian Diaconescu, profesor de drept international
Luni, 23 Martie 2020, ora 08:43

   

Al treilea soc al secolului
Cristian Diaconescu
Este din ce in ce mai clar pentru toata lumea. Criza epidemiei de coronavirus este al treilea soc al secolului, dupa 11 septembrie 2001, caderea Lehman Brothers in 2008, avand drept consecinta imediata contagiunea economica si financiara, in lant.

Citeste toate textele scrise de Cristian Diaconescu pentru Ziare.com

Comunitatea internationala este supusa unui soc uman, de productie si consum, pe termen scurt, precum si perspectiva unei crize financiare globale.

In criza din perioada 2008-2010, neincrederea in mecanismele economice nu a condus la solicitarea societatii privind interventia guvernelor in piete. Astazi, oamenii se asteapta la organizarea unei aparari colective impotriva epidemiei.

Sunt salutate masurile de forta luate de statele lovite de coronavirus, institutiile europene reduc plafoanele si limitarile bugetare. Prin "flexibilizare", UE anunta ca a renuntat, temporar, la controlul cheltuielilor si la sanctionarea deficitelor in statele membre.

1. Se asteapta interventia marilor puteri, de la gasirea solutiilor sanitare privind preventia si tratarea Covid-19 pana la limitarea consecintelor crizei economice care se anticipeaza. Eficienta guvernelor va fi judecata dupa capacitatea de a schimba comportamentul oamenilor.

2. Se repozitioneaza rolul global al natiunilor, inclusiv simbolistica frontierelor. In conditii normale, starea sanatatii nu este un criteriu de diferentiere, dupa argumentul nationalitatii. Reactia la virus presupune, in multe abordari nationale, prioritizarea propiilor cetateni. Apare un nou tip de nationalism, care tinde sa ridice ziduri intre propriii cetateni.

3. Reapare increderea in profesionalism. In primul rand, in sistemele medicale. De la gasirea metodelor medicale adecvate pentru combaterea epidemiei, pana la vaccinuri, o lume intreaga asteapta cu sufletul la gura, concretizarea expertizei medicale. O schimbare radicala - spre profesionalism - dupa ce crizele financiare (2008) si migratia (2015) au determinat o mare neincredere in experienta profesionala si cresterea populismului.

4. Autoritarism. China a fost criticata pentru deficientele in ceea ce priveste alerta timpurie si lipsa de transparenta, dar eficienta prin control in combaterea epidemiei a fost considerata o performanta demna de respect. Cetatenii compara eficienta guvernului lor cu structurile de conducere din alte state.

5. Managementul crizei. Dupa experienta celorlalte crize (economica, refugiati, teroristi), guvernele au invatat ca panica este cel mai mare dusman. Dupa actele teroriste care au lovit Europa in 2015-2016, cuvintele de ordine erau "NU sta in casa, nu ceda in fata fricii, nu te panica, pentru ca altfel teroristii vor avea de castigat".

In aceasta perioada, mesajele guvernelor se schimba fundamental: "stati in casa, temerea ponderata este un factor de convingere a cetatenilor sa-si ia masuri de protectie personala, ca forma de responsabilitate". Ceea este clar pentru intreaga comunitate politica este faptul ca nicio strategie politica nu va avea influenta daca nu se refera in termeni concreti la combaterea Covid-19.

Este de asteptat chiar un nivel ridicat de tensiune sociala in conditiile in care politicienii nu actioneaza rapid si structurat pentru combaterea epidemiei. Globalismul este vulnerabil, ca si ultranationalismul agresiv. Statele reactioneaza national, dar nimeni nu isi imagineaza ca fara un efort conjugat, prin cooperare internationala, epidemia ar putea fi contingentata.

Populistii pierd politic daca in exercitiul guvernamental pastreaza tentatia mesajelor in dauna solutiilor concrete. O lume in schimbare, cu un deznodamant greu de anticipat.

Articol publicat si pe site-ul INACO.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13821 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acesta este adevarat jurnalism sau mai degraba spus, comunicare

simpla, clara, la subiect. Aceasta foaie de hartie (articolul) poate reprezenta foarte bine un doctorat (inca unul, daca mai era nevoie) pentru domnul ministru Diaconescu!

Fiecare fraza este justa si argumentata de maniera perfecta. Aceasta va fi Europa de maine, in care Romania va trebui sa ocupe un loc pe care il va merita cu siguranta. Decizia Europei de a lasa fiecare stat sa-si gestioneze resursele, energiile, finantele, economia asa cum vor ele, fara frica celor 3% deficit, la care se adauga fondurile suplimentare europene, la care se adauga si capacitati de finantare europeana la o taxa modesta, ... iata cateva dintre oportunitatile pe care RO nu are dreptul sa le RATEZE!

Incepand de anul acesta, se va desfasura planul "Marshal" 2020, la un nivel european inca niciodata atins. Virusul va fi invins, iar Europa va iesi victorioasa!
Nu ma indoiesc ca si restul Occidentului va actiona absolut la fel ca Europa, fiecare tara dupa nivelul sau economic si financiar.

Pot spune deja ca virusul chinezesc a distrus doua imperii: imperiul rus si imperiul chinez. Nici una dintre aceste doua entitati nu are capacitatile Occidentului. Nici intelectuale, nici financiare, nici economice, nici militare!

 

Cite alte socuri vor mai fi....?

Si dintre toate relele cite sunt sau vor mai veni,romanul inca nu a vazut ce este mai rau.Nici acum in ceasul al 12lea romanul nu vrea sa inteleaga,mai bine zis nu este pregatit sa inteleaga ca sunt atitea lucruri de care depinde insasi existenta lui,incit ar trebui sa dea dovada de mult mai multa ascultare si disciplina.Daca se va intimpla ce este mai rau,cei care vor ramine vor incerca sa explice,dar nu vor spune ca tot romanul este de vina,si nimeni altul.Romanii vor incerca sa gaseasca pe alt cineva vinovat,vor da vina pe x,y,z,dar nu vor putea spune ca nu au fost atentionat,preveniti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor