Barometrul de Incredere Edelman 2020: Oamenii se tem ca fenomenul fake news va fi utilizat ca arma

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 16:29
4083 citiri
Barometrul de Incredere Edelman 2020: Oamenii se tem ca fenomenul fake news va fi utilizat ca arma
Foto: Pixabay

Cu toate ca economia globala este puternica, iar somajul se afla la un nivel foarte scazut, cele mai multe persoane din statele dezvoltate nu se asteapta sa fie intr-o situatie mai avantajoasa peste cinci ani, arata Barometrul de Incredere Edelman 2020.

"Traim intr-un paradox al increderii. De cand am inceput sa masuram nivelul de incredere, acum 20 de ani, cresterea economica a dus la cresterea increderii. Acest trend continua in Asia si in Orientul Mijlociu, dar nu si in tarile dezvoltate, unde inegalitatea veniturilor nationale este acum un factor mai important.

Fricile inabusesc speranta, iar crezul ca munca sustinuta duce la ascensiune sociala a fost invalidat", spune Richard Edelman, CEO al Edelman.

Potrivit Barometrului, ingrijorarile sunt diverse si profunde. Majoritatea angajatilor (83%) la nivel global se tem ca isi vor pierde locul de munca din cauza automatizarii, se tem de o recesiune care se intrezareste, de lipsa unei pregatiri adecvate, de o concurenta straina mai ieftina, de imigratie si de o economie bazata pe contracte temporare, se arata intr-un comunicat transmis Ziare.com.

57% dintre respondenti sunt ingrijorati ca vor pierde respectul si demnitatea de care s-au bucurat in trecut, in tarile lor. Aproape doua din trei persoane simt ca ritmul schimbarilor tehnologice este prea rapid.

De asemenea, nu exista un adevar acceptat de toata lumea, 76% spun ca se tem ca fenomenul fake news va fi utilizat ca arma.

Un numar record de tari inregistreaza o fragmentare a increderii la un nivel fara precedent, raspandindu-se de la tarile dezvoltate spre cele in curs de dezvoltare. La nivel global, exista un decalaj de 14 puncte procentuale intre publicul informat (65) si marea masa a populatiei (51).

Decalaje mari sunt in 23 de tari, inclusiv in Australia (23 de puncte), Franta (21 de puncte), Arabia Saudita (21 de puncte), Germania (20 de puncte), Marea Britanie (18 puncte) si Spania (17 puncte).

Mediul de business (58%) este cea mai de incredere institutie, preluand rolul de conducere in guvernanta globala. Totodata, mediul de business ocupa si cel mai bun loc la capitolul competenta, detinand un avantaj masiv de 54 de puncte fata de guvern, ca institutie care se pricepe la ceea ce face (64% fata de 10%).

ONG-urile conduc la capitolul comportament etic comparativ cu guvernul (un decalaj de 31 de puncte) si cu mediul de business (un decalaj de 25 de puncte). Guvernul este perceput ca fiind incompetent si lipsit de etica, dar se bucura de o incredere de doua ori mai mare decat mediul de business in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator si reducerea decalajului provocat de inegalitatea veniturilor.

Presa este, de asemenea, vazuta ca fiind incompetenta si lipsita de etica: o majoritate (57%) nu considera ca mass-media diferentiaza asa cum ar trebui opiniile de fapte, dar catalogheaza presa ca fiind inestimabila in ceea ce priveste stirile (58%).

Desi guvernul, la fel ca presa, ramane institutia care beneficiaza de cel mai scazut nivel de incredere, este totusi considerata institutia cea mai potrivita pentru a aborda probleme precum: asistenta medicala (53%); inegalitatea veniturilor (51%); imigratia (48%); produsele daunatoare (42%); incluziunea (41%).

Nicio institutie nu are o viziune pentru viitor in care majoritatea respondentilor sa creada: guvern (35%), mass-media (35%), mediul de afaceri (41%), ONG-uri (45%).

Barometrul de Incredere Edelman 2020 este cel de-al 20-lea studiu anual de incredere si credibilitate. Sondajul a fost realizat de Edelman Intelligence si a constat in interviuri online de 30 de minute, efectuate in perioada 19 octombrie - 18 noiembrie 2019. Studiul a fost realizat pe un esantion de 34.000 de respondenti, care include 1.150 de respondenti ai populatiei generale din 28 de tari si cate 200 de respondenti informati in fiecare tara, cu exceptia Chinei si SUA, care au avut fiecare cate un esantion de 500 de respondenti informati.

Toti respondentii informati au respectat urmatoarele criterii: varsta cuprinsa intre 25-64 de ani; studii superioare; venit de nivel superior specific varstei lor, in tara lor; care citesc si urmaresc stirile si presa de business de cel putin cateva ori pe saptamana; urmaresc in presa subiecte de politica publica de cel putin cateva ori pe saptamana.

I.O.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#eurobarometru incredere institutii Edelman , #politica externa