Ciamba: Romania si Polonia sa isi coordoneze mai bine actiunile la nivel european

Marti, 05 Februarie 2013, ora 14:53
2668 citiri
Ciamba: Romania si Polonia sa isi coordoneze mai bine actiunile la nivel european
Foto: Calea Europeana

Romania si Polonia trebuie sa isi coordoneze mai bine actiunile la nivel european si sa-si consolideze Parteneriatul Strategic, a declarat marti secretarul de stat George Ciamba, la conferinta de lansare a "Siglei prieteniei romano-polone".

Conferinta a avut loc in contextul aniversarii, in anul 2013, a douazeci de ani de la semnarea "Tratatului cu privire la relatiile prietenesti si la cooperarea dintre Romania si Republica Polona".

"Acest tratat a marcat deschiderea unui nou capitol de cooperare intre statele noastre, care, la acel moment, erau chemate sa raspunda provocarilor de a-si construi un viitor in perioada postcomunista. In anii care au urmat, relatiile noastre bilaterale s-au dezvoltat pe baza contactelor si a vizitelor, in special la cel mai inalt nivel", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE George Ciamba, care a reamintit ca cele doua tari au trecut semnat la 7 octombrie 2009 Declaratia de Parteneriat Strategic, care a fost urmata de finalizarea in octombrie 2010 a Planului de Actiune.

"Decizia noastra de a stabili un Parteneriat Strategic a avut la baza interesele comune ale tarilor noastre, atat in plan european, cat si in plan international. Mai mult, ne-am bazat pe accelerarea cooperarii bilaterale, pe faptul ca avem o situatie geografica similara si suntem parte a frontierei externe a UE si a NATO in regiunea Europei de Est, avem foarte multe interese comune care necesita un dialog politic cat mai intens si trebuie sa facem totul pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus. Trebuie sa ne coordonam mai bine la nivelul UE, cred ca avem in fata noastra exercitiul legat de negocierea cadrului financiar multianual si cred ca am demonstrat solidaritate impreuna in Prietenii Coeziunii. De asemenea, trebuie sa avem in vedere extinderea UE si avem interese comune legate de conceptul de securitate energetica", a mai spus Ciamba.

Secretarul de stat a subliniat faptul ca anul acesta Romania si Polonia si-au propus consolidarea Parteneriatului Strategic, "inclusiv prin finalizarea evaluarii de etapa a implementarii Planului de Actiune, astfel incat sa trecem la un nou stadiu in care vom identifica noi proiecte de cooperare, speram noi cat mai multe din sfera economica".

La randul sau, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a declarat ca Bucurestiul si Varsovia au decis sa marcheze a 20-a aniversare a Tratatului "printr-o mai buna vizibilitate" si iar sigla prieteniei reprezinta "o buna ilustrare a relatiilor noastra apropiate".

"Tratatul pe care il aniversam astazi, tratatul intre Polonia si Romania, semnat la Bucuresti la 25 ianuarie 1993, a devenit o piatra de temelie a relatiilor noastre bilaterale si, in special, dupa caderea sistemului comunist si eliberarea de sub dominatia sovietica a acestei parti a Europei. Initiativa semnarii unui astfel de tratat s-a bazat pe credinta ferma ca tarile noastre au legaturi puternice, sunt legate de o prietenie traditionala si de o istorie care merge in Evul Mediu. A fost, de asemenea o incercare de a readuce la viata excelenta traditie a prieteniei si coperarii din perioada interbelica", a declarat diplomatul polonez.

Ambasadorul a evocat faptul ca a contribuit personal la pregatirea documentelor de ratificare, ca tanar diplomat in MAE polonez.

Marek Szczygiel a mentionat faptul ca Tratatul cu Romania a fost "unul dintre primele tratate fundamentale din perioada in care diplomatia poloneza a incercat sa-si organizeze pozitionarea internationala intr-o situatie geostrategica complet noua", iar Articolul 3 cuprinde "prevederi specifice privind asistenta mutuala si consultari in situatii de criza. A fost unul dintre putinele tratate, 3 de fapt, pe care Polonia le-a semnat si care au continut astfel de prevederi in anii 90".

"Tratatul a creat conditiile optime din punct de vedere legal pentru dezvoltarea ulterioara a relatiei romano-poloneze, o dezvoltare foarte dinamica in anii urmatori, mai ales dupa accederea tarilor noastre intai la NATO, apoi la UE", a mai spus diplomatul polonez.

Marek Szczygiel si-a exprimat speranta ca evenimentele organizate cu ocazia implinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului bilateral vor culmina "cu o vizita la nivel de ministru de externe". "Suntem inca in faza de pregatiri, dar suntem pe drumul cel bun si aproape de a stabili o data", a mai spus ambasadorul Poloniei la Bucuresti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ciamba tratat Romania Polonia, #Sigla prieteniei romano polone , #politica externa