135 de ani de relatii cu americanii: Mesajul lui Dean Thompson pentru viitor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 14:30
3588 citiri
135 de ani de relatii cu americanii: Mesajul lui Dean Thompson pentru viitor
Foto: Ziare.com

Reprezentantul Americii in Romania, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a apreciat, marti, ca tara sa are un parteneriat "foarte strategic" cu Romania si la implinirea a 135 de ani de relatii bilaterale doreste sa vada cum va evolua tara noastra in urmatorii 135.

Relatia "este construita pe cooperarea militara, dar e mult mai profunda de atat, este vorba despre aplicarea legii, schimburi culturale, legaturi intre oameni, intensificarea schimburilor economice", a afirmat Thompson la un eveniment de aniversare a 135 de ani de relatii SUA-Romania, organizat de Fundatia Universitara a Marii Negre.

Thompson a insistat pe faptul ca cele doua tari impartasesc valori comune si Statele Unite doresc ca "toti romanii sa traiasca in pace si securitate, intr-un stat de drept, prosperi economic". Miezul acestui lucru este "transparenta, stabilitatea si predictibilitatea", a afirmat reprezentantul SUA.

Acesta a incheiat subliniind ca "trebuie sa mentinem una dintre cele mai grozave cooperari militare din lume si sa continuam sa lucram in continuare pentru libertate".

Un alt vorbitor la eveniment, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe si confirmat ambasador al Romaniei la UNESCO, a afirmat ca "a fi pro-american inseamna a fi pro-roman, nu vad o contradictie, filonul nostru occidental este unul pe care il dorim, il construim".

Cioroianu a vorbit despre "parcursul sinuos al relatiei bilaterale" si ca "ne-am dorit un parteneriat in prosperitate, cu care neamul romanesc asociaza Occidentul. Numai ca acest parteneriat de prosperitate tinde sa devina in primul rand un parteneriat de securitate, care e cel putin la fel de presanta".

La randul sau, Teodor Melescanu, fost ministru de Externe si sef SIE, a aratat ca "Romania ca tara a fost mereu interesata sa aiba o relatie puternica cu o tara puternica aflata la departare, pentru a contrabalansa relatia cu o putere aflata in apropiere".

Dan Dungaciu, presedintele Fundatiei, considera ca "Romania e poate tara cu cea mai mare consistenta strategica. Azi e statul cel mai asezat, nu se schimba directia strategica in functie de partidele care se succed la guvernare".

Acesta a vorbit despre "geopolitica coruptiei", utilizata de Rusia in confruntarea cu Occidentul: "Coruptia este un instrument strategic in acest moment. Carentele pe care le gaseste in sistem Rusia le valorifica, nu le inventeaza", asa ca problema coruptiei nu mai este una de politica interna si "a fi pro-american inseamna a fi atent la aceasta problema, pentru ca e o chestiune strategica".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dean Thompson relatie Romania SUA, #135 ani relatie Romania SUA , #politica externa
Comentarii