2014 - prabusirea Occidentului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 22:59
12277 citiri
2014 - prabusirea Occidentului (Opinii)

Daca am interpreta aliniamentul unic al galaxiilor Andromeda si Sombrero fata de Calea Lactee de anul viitor, in cheia clasica a cititului in stele, ar trebui sa avem curajul sa spunem adevarul pe care mai marii zilei se feresc sa-l rosteasca.

Ar trebui sa descriem viitorul Vestului si prabusirea indicatorilor macro-economici ai Occidentului asa cum ne apar noua - ghicitorilor in galaxiile universului: sumbru.

Nu peste foarte mult timp totul se va prabusi, civilizatiile vor disparea, Soarele se va stinge si, peste alti cativa eoni, galaxia noastra se va inlantui cu vecina sa Andromeda intr-un ultim dans a carui frumusete va paraliza si ultimul zeu al Universului. Fortand semnele care abia se arata si interpretandu-le in cheia stiintei absolute (dar niciodata probata sau dovedita) a economiei, la fel au procedat si analistii de la The Economist cu topul tarilor in functie de riscul de revolte si proteste sociale.

Potrivit analistilor britanici, Romania se va confrunta cu un "risc ridicat" de revolte si proteste in 2014, in a patra categorie din cinci posibile, alaturi de tari ca Bulgaria, Turcia, Ucraina, Moldova, Portugalia, China sau Spania. Cu un "risc" mai mare de revolte s-ar confrunta doar Grecia, Argentina, Egipt, Irak sau Siria.

Pana sa ne spuna de ce protestele si revolte sociale ar fi un lucru rau in sine, simpla alaturare a unor tari devastate de criza economica si conflicte sociale e suficienta pentru a transmite ceea ce profunzii analisti isi propusesera de la bun inceput.

Din analiza The Economist se intelege automat ca miscarile din tarile cu grad ridicat "de risc" nu pot si nu vor avea nicicum un efect pozitiv, ele fiind condamnate sa adanceasca eventual mizeria care le-a dat nastere. Printre cauzele care vor conduce la proteste si manifestatii violente, analistii britanici enumara - scaderea economica, guvernarea slaba si ineficienta si o inegalitate tot mai mare intre venituri.

Curios e ca in niciuna dintre tari, indiferent de potentialul economic si de dezvoltare, protestele si revoltele sociale nu sunt privite ca un posibil factor de reglare a acestor anomalii prezentate mai sus. De ca si cum democratia nu include in insasi definitia ei taman aceste mecanisme de autoreglare impotriva autoritarismelor de tot felul, dar mai cu seama contra celor dezlantuite de clasa politica actuala ce a impus monopolul economic al corporatiilor, fata de care vedem ca a protesta reprezinta un risc crescut pentru stat si societate.

Ironia maxima a topului celor de la The Economist e ca printre tarile cu risc crescut de revolte nu se numara Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia si alte tari unde cel putin inegalitatea intre venituri continua sa creasca si sa se adanceasca in ritm accelerat, mult peste cel din tarile mentionate in primul batalion. Ceea ce implica o guvernare cel putin slaba si ineficienta, ca sa ne ferim a gandi ca vorbim despre o guvernare care si-a propus astfel de rezultate.

Problema din aceste tari, ca si in Franta, Germania sau Italia, e ca in momentul in care vor avea loc proteste ele nu se limiteaza la cateva zeci de mii de persoane, asa cum se intampla astazi in Balcani. Strazile Parisului si Londrei au fost luate cu asalt de milioane de revoltati doar cand Guvernul a anuntat cresterea varstei de pensionare sau taxelor de scolarizare pentru studenti. Sa ne imaginam doar cum ar fi ca premierul Marii Britanii sa anunte taierea cu 15% a pensiilor si presedintele Frantei ar reduce cu 25% salariile tuturor angajatilor de la stat.

Si, desi economiile lor nu se simt deloc mai bine decat cele ale statelor cu risc ridicat de revolte, propaganda atrage atentia asupra zonelor care pun in pericol tocmai monopolul corporatiilor capitalului occidental. La fel ca astronomii care se tem de ciocnirea galaxiilor de peste miliarde de ani si o invoca drept pretext pentru obtinerea de fonduri pentru finantarea laboratoarelor de cercetare a impactului.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#proteste masive Europa, #economie criza proteste, #coruptie politicieni proteste , #politica externa