Cine si de ce externalizeaza conflicte interne? (Opinii)

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 22:19
3377 citiri
Cine si de ce externalizeaza conflicte interne? (Opinii)
Foto: Arhiva

Daca pana prin 2004 comunicarea externa se facea formal prin ambasade si servicii consulare tinand de Ministerul de Externe, dar si informal, prin mass-media, ei bine, dupa aceasta data politicienii insisi comunica informatii in afara, dar externalizeaza concomitent si conflicte interne.

In plus, daca pana atunci liderii politici incercau sa obtina sprijin exterior, preponderent pentru acoperirea unor necesitati economice, sociale sau culturale, ei bine, dupa 2006-2007 comportamentul lor fata de Occident, mai ales fata de UE si CE, s-a schimbat treptat, partenerii externi fiind solicitati sa arbitreze jocurile interne de putere.

O istorie zbuciumata

Istoria noastra cunoaste un lung sir de astfel de situatii, din antichitate pana azi, dar din aceasta pricina nu e cazul sa ne victimizam cu orice pret: in majoritate tarile si popoarele de mica si mijlocie intindere/putere au cautat arbitrajul celor mai puternici, uitand sau descoperind foarte tarziu ca in relatiile politice internationale nu a existat niciodata ajutor politic dezinteresat. Vezi situatia fostelor entitati statale ale Iugoslaviei.

Din 2004-2007, insa, Romania si-a schimbat statutul international, devenind parte a NATO si a UE, cu drepturi egale cu ale tuturor celorlalte tari. De aceea, era de asteptat ca evolutia politicii noastre externe sa se inscrie pe acelasi trend cu a tuturor partenerilor. Or, dupa o negociere de admitere in UE calificata de majoritatea comentatorilor interni ca fiind facuta "in si pe genunchi", nimeni nu s-a mai preocupat de reprezentativitatea, demnitatea si identitatea Romaniei nici in Parlamentul European, nici in Comisiile Europene sau in fata inaltilor comisari.

Batalia se muta in exterior

In schimb, daca Guvernul Tariceanu si majoritatea parlamentara conjuncturala PNL-PSD s-au concentrat atunci mai mult pe agenda economica si mai putin pe activitatea externa, presedintele Basescu si PDL, proaspat integrat in Partidul Popularilor Europeni, au cerut si au obtinut un sprijin consistent al acestuia, nu in ceea ce priveste pozitia romaneasca la Bruxelles, ci in castigarea puterii politice in Romania.

Ceea ce s-a si intamplat in 2008, cand, printr-o lovitura de teatru si un artificiu juridic, Coalitiei Iohannes i s-a barat accesul la Putere, desi castigase scrutinul, atribuindu-se PDL sarcina alcatuirii Guvernului, cu un mandat in plus fata de PSD, desi acesta avusese un numar superior de voturi. Ca sa nu bata la ochii Europei, partidul dlui Geoana a fost asociat la guvernare, realizandu-se o majoritate foarte confortabila, "visul dlui Basescu".

Dreptatea facuta de altii

Fiind la Putere, in perioada 2009-2012 PDL si presedintele nu mai externalizeaza conflicte, nu mai fac plangeri la inaltele curti, dar nici nu incearca sa imbunatateasca pozitia si reprezentativitatea noastra in Occident si la UE.

In schimb, contestarea USL si a liderilor sai, strigatele dupa ajutor survin imediat dupa demiterea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, la 27 aprilie 2012, dupa destructurarea majoritatii parlamentare portocalii create prin traseism si mai ales dupa ce Traian Basescu fusese suspendat de catre Parlament.

De regula, lucrurile s-au intamplat astfel: de fiecare data cand PDL era slabit in urma pierderii scrutinelor, a tradarilor interne si a cotelor joase de credibilitate, activistii sai incepeau asaltul asupra institutiilor UE, a inaltilor comisari si a presei, a mediilor controlate de PPE, externalizand conflictul intre Putere si Opozitie, prin acuzatii de care astazi se rusineaza ei insisi: lovituri de stat, confiscarea Justitiei, desfiintarea CCR, a DNA, majoritati parlamentare reactionare, antinationale, anticonstitutionale, partide, guvern, toate puscariabile...

Adevarul trebuie spus

Au mai cazut guverne in Europa, ba chiar si in Romania inainte de 2000, numeroase partide si-au erodat si pierdut puterea, au mai fost si in alte tari presedinti suspendati, dar nimanui nu i-a trecut prin cap sa se duca cu jalba-n protap la Inalta Poarta.

N-am aflat alti lideri de partid cerand in nume personal sprijin la Bruxelles sau plangandu-se in strainatate de rele tratamente in propria tara decat in lumea a treia.

Oricum, presa n-a scris despre politicieni occidentali care sa se fi dus in redactiile marilor cotidiene apusene ca sa aranjeze articole impotriva concurentilor pe acelasi culoar politic din tarile lor. Tocmai aceasta deconspira miza: se vrea cu orice pret Puterea in Romania si, daca nu se poate obtine cinstit prin alegeri, se cauta ajutor in afara.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Romania exporta conflicte politice, #UE arbitru jocuri politice, #Putere alegeri cinstite , #politica externa