Consilier prezidential: Rusia ne-a dat un semnal, a venit colaboratorul lui Putin Interviu

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 18:43
5715 citiri
Consilier prezidential: Rusia ne-a dat un semnal, a venit colaboratorul lui Putin Interviu

Consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, considera ca vizita la Bucuresti a secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev, e un semnal al unei schimbari de atitudine a Rusiei fata de Romania.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Fota spune ca vizita e semnificativa in conditiile in care Patrusev e numarul 2 din Administratia Prezidentiala de la Kremlin si colaboratorul apropiat al sefului statului rus, Vladimir Putin.

Fota spune ca Romania a trimis semnale Rusiei inca de acum cativa ani, insa abia anul acesta pare anul in care relatia se va imbunatati semnificativ.

El a subliniat insa, in contextul vizitei de a doua zi a sefului CIA, John Brennan, si a paralelelor facute de presa, ca Romania nu pune semnul egal intre SUA, aliatul cel mai important pe care il avem, si Rusia, care e un partener strategic.

Vine o schimbare in relatiile Romaniei cu Federatia Rusa?

E o crestere de calitate si nivel in relatiile bilaterale. Noi am descris pana acum relatia cu ei ca foarte buna din punct de vedere economic si buna din punct de vedere politic. Noi am avut permanent dialog cu ei, dar dialogul era pana la nivelul secretarului de stat.

Vizita generalului Patrusev e cea mai importanta vizita (a unui oficial rus-n.red) pe care am avut-o din 2008 incoace. Daca tinem cont ca si ministrii de Externe, domnul Lavrov si domnul Corlatean, se vor intalni in maxim 2 saptamani, e o crestere calitativa a interactiunii cu Rusia.

Ce a generat cresterea asta?

Noi intotdeauna am fost disponibili si receptivi si am insistat pentru intalniri de genul asta, dar nu intotdeauna am avut un raspuns pozitiv. De data asta, ei au hotarat sa ne raspunda pozitiv...Eu l-am invitat pe domnul Patrusev sa vina si acum 2 ani, si acum 3 ani.

Noi am dorit toti anii astia sa avem dialog si la nivel politic inalt. Faptul ca abia anul asta reusim sa avem dialog la nivel ministerial si peste arata o incalzire a relatiilor bilaterale. Sau un inceput de incalzire, daca nu ne grabim.

Incalzirea relatiilor e impartasita si de presedinte si de premier in acelasi mod, au aceeasi viziune asupra relatiei cu Rusia?

Cred ca si dincolo. Domnul Patrusev s-a intalnit si cu domnul presedinte, asta a fost momentul principal.

Aici as face o precizare despre generalul Patrusev. Descurajez aceasta abordare a noastra, de a-l privi pe generalul Patrusev ca pe seful serviciilor de informatii. El e al doilea om in administratia prezidentiala, e unul din principalii colaboratori ai presedintelui Putin, el a venit la Bucuresti ca si consilier important al presedintelui Putin. La noi s-a vorbit de aceasta coincidenta de vizita cu seful CIA, or nu e acelasi lucru.

Domnul Patrusev e secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei, cu rang de viceprim-ministru.

E un semnal politic pe care ni-l da Rusia. Seful CIA vine ca un tehnician de varf, pentru o discutie tehnica, in timp ce generalul Patrusev vine pentru un semnal politic.

Si aici e o precizare care trebuie facuta - vizita lui Brennan e vizita unui demnitar dintr-un stat aliat. Noi nu punem egalitate intre Statele Unite si Rusia. America e un aliat, Rusia e un partener strategic important pentru NATO, Romania. Sa nu creada cineva ca le amestecam.

Care sunt domeniile la care trebuie sa adancim coperarea cu Rusia?

Dincolo de ce am transmis in comunicat, accentul cade pe consultare. Noi, prin semnarea acestui memorandum intre doua structuri tehnice, mergem pe ideea acestor consultari. Procesul de consultari poate identifica zone de cooperare.

As vrea sa se inteleaga un lucru - noi, in toti acesti ani, pe canalele presedintiei sau pe canalele guvernului, am transmis disponibilitatea noastra de dialog si comunicare cu Rusia. Chiar si in perioadele in care momentele in care eram in contradictoriu erau mult mai multe decat azi noi n-am intors spatele comunicarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iulian Fota Rusia semnal, #Patrusev vizita Romania , #politica externa