Cum ramane(m) cu Rusia dupa 29 iulie? (Opinii)

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 22:50
9926 citiri
Cum ramane(m) cu Rusia dupa 29 iulie? (Opinii)
Foto: MAE.ro

Daca Angela Merkel are suficiente motive sa nu se bucure de o eventuala demitere a lui Traian Basescu, ganduri de o cu totul alta factura il incearca pe actualul "tar" de la Moscova.

Dupa cum se stie, unele declaratii ale oficialitatilor romane, in frunte cu Traian Basescu, au fost catalogate drept "neprietenoase" in orasul cel mai aglomerat din Europa, cel putin prin zicerile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Fostul mare "prieten" (citeste stapan) de la Rasarit nu e nicidecum amnezic. Afronturile cu axa Bucuresti-Londra-Washington, Marea Neagra transformata in lac rusesc, Insula Serpilor, chiar daca acum are ramificatii de inventar ucrainean, sunt tot atatea pricini de memorie sifonata.

Desigur, pintenul valah ramane cel care impunge bagajul veleitatilor reale, dar nemarturisite in legatura cu seculara Basarabie. La fel, petecul de "stars and stripes" localizat la Kogalniceanu ca si scutul antiracheta de tip Deveselu nu au cum sa constituie prilejuri de veselie la Kremlin. E de reamintit ironia lui Putin cu oferta de un dolar pe mia de metri cubi de gaz facuta Romaniei.

Cu mult sub cea inaintata surorii de democratie URSS-ista existenta in Belarus de sub stapanirea lui Lukasenko.

In ultima perioada, Traian Basescu, dupa previzibila rocada Putin-Medvedev, si-a nuantat discursul despre relatiile romano-ruse, accentuandu-le pe cele de natura economica. Kremlinul n-a separat niciodata subiectul politic de cel al beneficiilor pecuniare considerandu-le, dupa caz, daruri sau mijloace de santaj.

Sub acest aspect, Traian Basescu a procedat destul de bine. Istoria ne-a demonstrat de multe ori ca Mama Rusie iubeste atat de patimas incat isi sufoca la pieptu-i opulent vremelnicul ibovnic. Sau copilul de suflet. Asadar, facem negot, insa peste pragul pravaliei.

Mult mai dispus la o reconsiderare a atitudinii Bucurestiului fata de tara cat un continent s-a aratat a fi Andrei Marga. Cel care declara la inceputul lunii mai anul acesta ca Vladimir Putin este un om foarte competent si ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie la fel.

Ministrul nostru de Externe nu a numit si capitolele in care exceleaza presedintele rus incat sa poata constitui un titlu de urmat de catre alti politicieni de top. In niciun caz asemanator petro-miliardarilor refugiati sau jurnalistei Anna Politkovscaia.

Daca in cazul Romaniei, unde diletantismul politic e la el acasa, teoria se justifica, nu vad ce exemple de conduita ruseasca ar fi compatibile la Viena, Paris sau Berlin. Pun aprecierile laudative ale sefului diplomatiei romane pe seama faptului sustinut de catre domnia sa intr-o conferinta de presa: "Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin si bun prieten cu Vladimir Putin."

De acord, potrivit aceluiasi demnitar de la Externe, ca: "Trebuie sa facem ca populatia din Rusia sa stie ce e in Romania actuala si romanii sa stie ce este in Rusia actuala (ce stil didactic!). Exista multe idei preconcepute in Rusia fata de noi si invers", concluziona Andrei Marga.

Nimic mai adevarat in ceea ce ne priveste decat spusele din ultima propozitie. Totusi, nu ar dauna nimanui sa fie rasfoite analele romanesti macar la paginile 1812, 1940, 1944 si 1947. Apoi poate facem noi pasul catre amicitia reala cu ocazia restituirii apartinatorilor de drept a tezaurului valorand peste 320 milioane de lei aur la valoarea din decembrie 1916. O himera, nu-i asa?

Revenind, in cazul unei victorii a lui Traian Basescu pe 29 iulie, vom asista la un stau quo pe doi ani, cel putin din punct de vedere personal. Dimpotriva, de va fi demis actualul presedinte suspendat, e cu putinta de luat in calcul un dezghet al relatiilor dintre cele doua state.

USL are o importanta componenta de centru stanga (PSD). Liberalii sunt mai rezervati. Mult mai tacuti decat omologii lor din PNL-Rep. Moldova, de curand oficializati prin lege. Acestia nu s-au sfiit sa declare franc: "Vrem unirea cu Romania!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu Putin relatii, #relatii Romania Rusia gaz, #Basescu ataca Rusia, #Marga lauda Rusia , #politica externa