De ce au succes partidele eurosceptice?

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 14:16
2186 citiri
De ce au succes partidele eurosceptice?
Foto: Reuters

Pascal Delwit, analist politic al Free University din Bruxelles, a raspuns pentru Euronews unei intrebari referitoare la cauzele pentru care partidele antieuropene au reusit sa intre in prim-planul politicii statelor membre ale Uniunii Europene.

Partidele eurosceptice si de extrema dreapta ce promoveaza mesaje indreptate impotriva imigrantilor si institutiilor europene obtin tot mai multe voturi la alegerile nationale. Jobbik din Ungaria, Adevaratii Finlandezi, Frontul National din Franta sau partidul anti-european UKIP din Marea Britanie sunt doar cateva dintre numeroasele exemple de partide politice ce promoveaza pe scena politica nationala mesaje antieuropene, antisolidaritate sau impotriva imigratiei.

In cadrul interviului acordat Euronews, Delwit sustine ca trebuie sa vedem cresterea partidelor eurosceptice si de extrema dreapta populiste in lumina schimbarilor prin care Uniunea Europeana trece in aceasta perioada.

Prima schimbare se datoreaza transformarilor Uniunii in sine, de la o mica comunitate la o zona ce cuprinde 28 de state membre. Astfel, din punctul de vedere al identitatii, de la ceea ce reprezinta Uniunea Europeana in aceste zile ne aflam intr-o configuratie diferita.

A doua schimbare se datoreaza crizei economice care a afectat Europa inca de la sfarsitul anilor '70 si a devenit mai severa incepand cu anii 2007 - 2008. Acest fapt a creat o multime de incertitudini si temeri care au dus la dezvoltarea izolationismului identitar.

A treia schimbare se datoreaza reprezentarii Europei pe scena internationala. Europa se afla intr-un declin industrial, ea isi pierde locul istoric pe care obisnuia sa il ocupe.

Astfel, crede Delwit, ne aflam intr-o "logica a izolationismului identitar" care duce la respingerea diferitelor forme a solidaritatii. Aceasta respingere poate fi exprimata prin cresterea regionalismului in statele membre. La nivel national, respingerea poate explica ridicarea partidelor politice precum Adevaratii Finlandezi sau Alternativa pentru Germania ori FPO din Austria, partide care promoveaza sfarsitul solidaritatii in interiorul Uniunii Europene.

Aceste partide influenteaza si formatiunile majoritate traditionale care se tem ca si-ar putea pierde electoratul in defavoarea lor. Partidele mari tind astfel sa fie mai precaute cand vorbesc despre extinderea UE si sa fie retincente in a fi pro-active la nivelul Consiliului Europei.

Aceasta tendinta a putut fi observata atunci cand, la votul pentru bugetul Uniunii Europene, statele membre si cateva partide politice au fost extrem de ezitante in a aproba bugetul din cauza temerilor ca ar putea fi "pedepsite" de electorat la alegerile nationale sau europene.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#partide eurosceptice, #succes partide eurospectice, #politica Uniunea Europeana , #politica externa