De la negocierea in genunchi la ploconirea politica (Opinii)

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 11:27
2827 citiri
De la negocierea in genunchi la ploconirea politica (Opinii)
Foto: www.stiri.com.ro

Dupa cateva sovaieli si intoarceri, politica noastra externa incepe sa-i preocupe mai mult pe politicieni si guvernanti, nu atat din cauza refuzului recent al Germaniei de a permite Romaniei accederea in spatiul Schengen, cat din pricina dorintei oportuniste a majoritatii actantilor nostri politici de a capitaliza imagine si notorietate din orice eveniment.

Se impune o prima observatie: schimbul de generatii provocat de venirea USL la Putere a fost benefic politicii externe si asta deoarece sunt adusi in discutie doi vectori foarte importanti: demnitate nationala si onoare, vectori care, sa recunoastem, nu au fost punctul nostru forte de-a lungul ultimelor 2-3 decenii.

Demnitate si onoare

Daca la inceput despre demnitate si onoare se discuta doar in mass-media, acum respectivele concepte isi croiesc drum in marea politica. De obicei, noii diriguitori puneau in carca fostilor nerealizarile si deficientele, numindu-le "dezastruoasa mostenire", dar, de data aceasta, toate fortele politice care au guvernat dupa 1989 sunt puse la colt.

Principalele capete de acuzare impotriva-le sunt ca pozitia Romaniei in diverse organizatii si organisme internationale "s-a negociat cu capul plecat", "in genunchi" sau "pe genunchi", adica amatoristic, pompieristic.

De asemenea, se aud tot mai multe voci ca reprezentantii sau delegatii Romaniei in diverse forumuri europene si mondiale au avut adesea un comportament lipsit de onoare si demnitate, urmarind sa obtina prin cedarea demnitatii favoruri pentru tara lor. Caci a sta cu capul plecat inseamna musai si sa intinzi mana, pilduitor in acest sens fiind videoclipul extraordinar de jignitor si chiar frustrant care a rulat pe mai multe posturi de televiziune franceze acum cativa ani.

Un sector vitregit si frustrari

Abordarea de fata vrea sa evidentieze lipsa de corectitudine si de profesionalism, de competente si expertize in domeniile vizate de negocieri, deoarece, iata, rezultatele incep sa ne impovareze cu tot felul de servituti: desi nu tuturor membrilor recent admisi in UE li s-a aplicat vreun MCV, Romaniei si Bulgariei le este blocata intrarea in spatiul Schengen pe baza acestuia; desi toate statele membre ale UE au aceleasi drepturi, unele au primit bani in plus in bugetul multianual, iar Romaniei i s-au taiat peste 9 miliarde de euro; desi toate guvernele sunt consultate cand este vorba de rapoarte asupra Justitiei, Guvernului Ponta nu i s-a permis dreptul la aparare..., iar exemplele, din pacate, ar putea continua.

O noua strategie externa

In aceste conditii apare fireasca incercarea actualei Puteri politice de a-si asuma "schimbarea strategiei" in gestionarea relatiilor cu UE si CE, asa cum anunta prim-ministrul Victor Ponta.

Numai ca in aceasta situatie sunt posibile doua, de nu cumva mai multe, scenarii: in lumea negociatorilor internationali exista cutume instaurate de secole, cutume care trebuie respectate.

Exista, de asemenea, profesionisti de prima clasa, asemeni dlui Bogdan Aurescu, insa numarul lor este, din cat se vede, extrem de mic si deloc diversificat, ca dovada necazurile pe care le intampinam atat la negocieri, cat mai ales dupa. Nu cumva aceasta actiune de schimbare a statu-quo-ului european vine ea insasi amatoristic si pompieristic, fara o pregatire prealabila si temeinica absolut obligatorie?

O schimbare de paradigma sau doar de discurs?

Caci schimbarile de paradigma si de discurs in domeniul politicii externe pot provoca retorsiuni si replici punctuale, asta insemnand ca deja trebuie sa avem la posturi oameni foarte inalt calificati, cu mandate foarte clare de negociere.

Alaturi de ei e nevoie de experti nu doar in vorbe pe ecranele patriei, ci de functionari dedicati unor astfel de domenii de top, de care se pare ca ducem mare lipsa.

Pentru ca numai impaunarea si incordarea muschilor in fata partenerilor externi nu poate sa ne fie de nici un folos, intre profesionistii occidentali ai negocierilor asa ceva lipsind cu desavarsire. Fireste, este vorba deocamdata de declaratii de intentie, iar ele trebuie judecate ca atare.

In plus, ele transmit un mesaj lipsit de dubiu: data viitoare trebuie sa venim pregatiti; faza specifica intrarii intr-o casa noua, cu bucuria intaiului foc in soba, a trecut. A sosit vremea sa avem nu doar conditii impuse si obligatii, ci sa beneficiem de tot ce beneficiaza si ceilalti parteneri. Ceea ce nu va fi usor de pus in practica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Schengen atitudine Guvern Ponta, #politica externa Schengen Romania , #politica externa