Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Democratia semisovietica a Kremlinului (Opinii)

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 11:16
8626 citiri
Democratia semisovietica a Kremlinului (Opinii)

Rusia mimeaza mai deplorabil decat un cabotin piesa de tip burlesc a libertatilor umane fundamentale. De fapt, cazaciocul politic comandat de la Kremlin se joaca intr-un singur picior, stangul, care topaie cadentat pe ritmul "orgii lui Stalin".

Clamata democratie intinsa pe 17 milioane de kilometri patrati si 9 fuse orare este una de tip semisovietic unde spui ce vezi, dar vezi ce spui. In documente publicate de WikiLeaks, Federatia Rusa este vazuta ca "un stat mafiot", oficialii, oligarhii si crima organizata fiind legate in mod inextricabil.

Duetul interschimbabil Putin- Medvedev de la Balsoi Teatrul moscovit cunoaste aceste trasaturi, insa nici nu se omoara cu firea in a le escamota daca nu a le sari din scena.

Comitetul de ancheta din Rusia a anuntat vineri deschiderea unei investigatii pentru "escrocherie si spalare de bani" impotriva lui Alexei Navalnii, unul dintre liderii Opozitiei care il contesta pe Vladimir Putin. De altfel, tarasenia a inceput in vara, atunci cand cunoscutul blogger fusese acuzat de furt. Noutatea este ca acum a intrat in crucea lunetei sniperului suprem si fratele vocalului contestatar al regimului, Oleg.

Maniosul exKGB-ist si-a intersectat cariera politica (intamplator?) cu episoade in urma carora au cazut victime alte nume sonore modului sau original de interpretare a actului democratic. Afacerea "Iukos" a fost considerata ca fiind orchestrata de puterea rusa pentru a-l zdrobi pe omul de afaceri Mihail Hodorkovski.

Socotit prea independent, un om ce finanta Opozitia si nu ezita sa-l contrazica pe prezidentul Volodea, magnatul, impreuna cu principalul sau asociat, s-a vazut condamnat si incarcerat oficial pentru furtul a 218 milioane tone de petrol.

Conform unor diplomati americani, Hodorkovski a incalcat cel putin una din regulile tacite ale jocului: "daca nu te amesteci in politica, iti poti umple buzunarele cat vrei". Altfel, "konet filma". Ceea ce s-a si intamplat.

Mai grav, celebra scriitoare si jurnalista Anna Politkovskaia a fost ucisa la comanda (octombrie 2006) in fata locuintei sale. Cunoscuta militanta pentru respectarea drepturilor omului si atitudinea sa critica fata de politica Moscovei in Cecenia, una dintre cele mai proeminente figuri ale disidentei in Rusia lui Putin, a sfarsit rapusa de gloante. La numai 48 de ani.

In ultima ei opera, "Dureroasa Rusie", aparuta cu o luna inaintea asasinarii, Politkovskaia facea un dur rechizitoriu al politicii tarului blond si al Rusiei in general. Iata ce prezicea ziarista: "Daca va izbucni o revolutie in aceasta tara, nu va fi nici portocalie, nici de catifea, ci rosie ca sangele".

Si fostul mare campion la sah, Garry Kasparov, a simtit nu o data ce inseamna sa muti un pion otravit in preajma regelui de la Kremlin. Aprig combatant al lui Putin, reprezentant de seama al opozitiei liberale, co- fondator al gruparii "Solidaritatea", acest candva numar unu mondial in sportul mintii s-a vazut retinut si imbarcat in duba Militiei. Se intampla in luna august anul curent.

El a povestit apoi ca timp de 5 ore, cat s-a aflat in custodia haidamacilor cu uniforma, a fost legat cu mainile la spate si batut bestial. Marele sahist a mai cunoscut arestul in 2007, tot ca urmare a unor proteste de "lezmajestate". Pana si cateva Pussy Riot l-au scos din sarite cu rock-ul lor pe "ruskii nomer odin".

Ramane memorabila o secventa televizata a unei vizite de lucru intreprinse de catre Putin intr-o unitate industriala din Rusia. Indignat proletariceste ca fusese intarziata plata salariilor, i-a convocat fulger pe toti sefii acelui combinat.

Dupa ce i-a sfredelit cu priviri de otel albastru, spunandu-le ca s-au "ascuns ca niste tarakani" (gandaci - n.red), l-a chemat pe director langa el. I-a intins o foaie si un pix, ordonandu-i scurt: "Pisati!" (semneaza - n.red). Pe urma, i-a adresat cuvinte de bascalie referitoare la condei. Consecintele nu mai trebuie ghicite.

Cam in acelasi registru, cu multe decenii inainte, Stalin inspecta o fabrica de chibrituri. Evident, inconjurat de o armata de preaplecate gazde. A luat o cutie de pe banda rulanta, dupa care a vrut sa aprinda un bat. Primul n-a luat foc, la fel si urmatorul. S-a uitat in ochii directorului, aratandu-i-l pe al treilea.I-a spus: "de acesta depinde viata ta!". Spre norocul acestuia, flacara s-a facut vazuta.

Doua intamplari, multe fapte, un singur numitor comun. Asa s-a trait si se traieste "liber" in "Mama Rusie". Cu sensibilitate, mangaind un splendid tigru de Amur (cazul Putin) sau pedagogic, scarpinand Makarovul din tocul de la centura (marca Iosif Visarionovici).

Daca suna prea strident ca sa fie adevarat, inseamna ca asa este.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#democratie Rusia, #opozanti Vladimir Putin , #politica externa