Despre amestecul in treburile noastre

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Vineri, 07 August 2015, ora 11:00
7257 citiri

Din lipsa de subiecte si poate din dorinta de vizibilitate in plina arsita, tot felul de avertizori de suveranitate, evident siguri pe ei, tenebrosi si extrem de bine informati, ne alerteaza in legatura cu asa zisul pericol de "lichefiere" a demnitatii nationale sub presiunea intereselor oculte ale vestului.

In plina vara, guverne, super guverne sau grupuri de super bogati ar fi luat la tinta Romania si cauta, febril, teme pe care sa le impuna poporului roman.

Mai direct sau mai pe ocolite, in functie de experienta, persoanele ingrijorate ne avertizeaza ca interesele vestului, chiar incerte, dar ce mai conteaza, ne impiedica sa avem un Cod Fiscal, ne aseaza pe picior de razboi cu Estul sau listeaza dosarele de coruptie.

In opinia unora, alerta din partea FMI privind perspectivele de cheltuire desantata a banului public nu ar fi efectul necesitatii indeplinirii unor obligatii din partea institutiei financiare internationale sau al faptului ca Romania este angajata, juridic, prin Tratatul fiscal. Nu. Ar fi prea simplu si ar parea ca noi, decidentii romani, am fi iresponsabili.

In viziunea acestora, laboratoarele finantei mondiale ar elabora strategii de blocare a cresterii economice a Romaniei a caror implementare s-ar realiza prin manevre exercitate de papusari politici verosi vizand descurajarea intentiilor pro demnitate nationala, in economia romaneasca.

Retorica frustrata de tipul "de ce Franta, Italia sau Spania sa se poata indatora pana la nivelul PIB-ului sau mai sus, iar noi nu?" are ceva succes in satisfacerea orgoliului populist.

De aceea, societatea trebuie anuntata ca mandria nationala este in pericol, iar argumentele de rationalitate economica vor veni mai tarziu spre niciodata. Cu argumente de genul "cei mari si puternici ne impun sa incetinim cresterea economica", politicienii cred ca nu mai au nevoie sa justifice pe ce vor sa cheltuiasca banii.

Am incheiat intelegeri cu statele UE sau institutiile financiare internationale tocmai pentru a ne pastra credibilitatea si predictibilitatea, ambele esentiale pentru a supravietui ca tara pe o piata extrem de sofisticata si dura, iar acum acesti parteneri nu vor sa inteleaga ca ne-am sucit.

Daca semnalele, scrisorile, mesajele politice venite de la cei pe care noi ni i-am dorit parteneri li se par unora umilitoare, i-as intreba cum se vor simti cand vor sta cu mana intinsa pentru programe de salvare ca sa platim salarii si pensii.

Experienta Greciei chiar nu ne invata nimic?

NATO isi mobilizeaza forte de reactie rapida in Romania, deci "cei bine informati" au gasit rapid explicatia. Occidentul vrea sa ne bage in razboi cu rusii. Cei care considera ca intr-o lume complexa orice amenintare cu folosirea fortei sau incalcarea dreptului international si schimbarea abuziva a granitelor trebuie sa primeasca un raspuns sunt rapid pusi la colt ca vanduti intereselor straine.

O precizare necesara si cat se poate de factuala. Zeci de reuniuni la toate nivelurile, inclusiv doua Summituri NATO, au constatat ca in proximitatea Romaniei este in desfasurare o criza deschisa care genereaza un anumit nivel de insecuritate pentru Romania si partenerii sai, iar, pe cale de consecinta, au decis aplicarea unor masuri politice, diplomatice sau militare adecvate. Mi se pare de bun simt sa nu pun la indoiala expertiza tuturor partenerilor.

Si, in sfarsit, cel mai serios si dramatic amestec. Lupta impotriva coruptiei este "dirijata" de catre vest europeni, dar mai ales de catre americani.

Este ideea care s-a insinuat adanc in mentalul public. Demersurile repetate ale oficiilor diplomatice occidentale pentru sustinerea integritatii statului de drept, sprijinul prin expertiza si programe de pregatire reprezinta - in opinia unora - "amestecul inadmisibil in treburile noastre interne".

Nu as fi ales aceste teme daca nu as fi sesizat si o oarecare confuzie la multi oameni de buna credinta. Pentru acestia vreau sa fac o subliniere apasata. Odata elaborate liniile de politica externa, statele partenere nu se pot abate de la o conduita corecta in relatile dintre ele. Atitudinea echilibrata este garantata de mecanismele de decizie, in cadrul organizatiilor din care facem parte.

Amestecul brutal, cu orice mijloace, santajul statal, promovarea manipularii vulnerabilizatoare la adresa securitatii sau stabilitatii unei tari se practica in afara zonei euro atlantice.

Deosebit de ne-prieteni care incearca sa ne convinga ca nu suntem in stare sa ne luam propiile decizii, nu intelegem ce se intampla in lumea care ne inconjoara, partenerii si-au asumat obligatia, politica si juridica, de a se sprijini reciproc tocmai pentru a evita esecul de tara.

Acele mesaje care ne insulta inteligenta nu au viata lunga.

Romanii vor fi mereu alaturi de cei care sustin egalitatea in fata legii, care ne apara impotriva abuzurilor de orice fel sau care sprijina institutiile in exercitiul constitutional si democratic al responsabilitatilor.

O simpla subliniere as dori sa mai fac. Cei care vorbesc despre Romania sau ne dau sfaturi sunt parteneri cu care NOI am dorit sa ne asociem. Am convenit cu lumea occidentala, sute de acorduri si tratate, investite cu forta obligatorie. Impartim aceleasi standarde si valori. Sau cel putin asa am scris in cererea de integrare.

PS: In atentia politicienilor si activistilor de mediu care s-au exprimat activ si interesant in urma cu ceva timp.

Cianura si fracturarea hidraulica sunt la fel atat la americani cat si la rusi.

Baile Felix sau Maramuresul sunt in Romania.

Ramaneti consecventi pentru ca atfel s-ar putea ca ideea cu amestecul din exterior sustinut interesat de unii decidenti corupti sa aiba un sambure de adevar.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Romania securitate nationala, #conflicte Romania Rusia, #forte NATO Romania , #politica externa