Flagelul corectitudinii politice

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Vineri, 14 August 2015, ora 13:05
9953 citiri

Democratia contemporana a evoluat spre un cult (aproape totalitar) al minoritatilor. E consecinta corectitudinii politice. Iarasi un atac neo-conservator la adresa "stangii PC"?

A ceea ce Paul Barbaneagra numea "californizarea Occidentului"? Nu e niciun atac. Incerc doar sa descriu, sa gasesc cauze si sa masor efectele acestei ideologii asupra felului in care gandim si ne organizam social.

Pentru ca, orice s-ar spune, corectitudinea politica (political correctness, PC) a cucerit nu numai stanga post si neo-marxista, ci si principalele citadele universitare - de la UCLA pana la London School of Economics...

Sustinut pe flancuri de alte armate - precum cele inrolate pe frontul "studiilor de gen" - noul manual de conformism etic actioneaza ca o inchizitie tot mai eficienta. De ce fac trimitere la inchizitie si nu la vreun Leviathan modern? Pentru ca asemenea tribunalului doctrinar al catolicismului tridentin, PC iti vrea binele, te ajuta sa te mantuiesti.

Sa te mantuiesti mai intai de memorie. Omul PC nu mai are memorie. A fost deprins sa priveasca trecutul odiosului om alb ca pe o colectie de orori indicibile. Nimic din ce a facut gloria militara, intelectuala sau religioasa a Occidentului nu mai poate fi salvat. Totul a fost minciuna, opium pentru popor, sclavie, cucerire ilegitima, opresiune sociala, crima, genocid, viol.

Ca orice revolutie - inevitabil radicala si utopica - si PC pleaca de la "tabula rasa": 10.000 de ani de istorie gresita, defecta, perversa, irationala vor fi in fine corectati printr-o politie morala intransigenta, care culpabilizeaza majoritatea, rasa alba, crestinismul, cultura pretins "inalta", canonul absurd care afirma ca Novalis sau Shakespeare ar fi cumva mai importanti decat cutare "street performer" din Harlem sau vreun rapper nigerian revoltat de nedreptatile post-coloniale...

In contraoferta, PC ridica in slavi minoritatile etnice, sexuale sau macar "al doilea sex" (vorba Simonei de Beauvoir). Dar mai exista in PC o trasatura strict totalitara: generalizarea de tip stalinist a procesului de intentie, rastalmacirea fara alternativa, distrugerea nuantelor, absolutizarea schemelor dualiste, mania suspiciunii apriorice: in fata acestui mod de functionare te simti exact ca un ins legat la ochi, aflat la cativa metri de plutonul de executie.

Degeaba iti clamezi inocenta, buna credinta, dorinta intelectualmente neutra de a descoperi adevarul. Esti vinovat, pentru ca esti alb, crezi in Iisus Hristos, iubesti cultura "inalta" - de la presocratici la Wittgenstein - si ai vrea ca stranepotii tai sa nu deschida ochii la Paris ca la Bamako.

Multi filozofi conservatori - cititi-l bunaoara pe englezul Roger Scruton - au denuntat aceasta deriva otravita si, la limita, suicidara. Intoarcearea lor la bunul simt al autoconservarii civilizationale prin apararea valorilor tari nu a convins sau a fost sabotata mediatic.

Degeaba au aratat ei ca idolatrizarea minoritatilor duce la o dictatura a acestora asupra oricarei majoritati morale, civice, intelectuale. Ca asta genereaza distorsiuni in selectia fireasca a valorilor. Sau ca rascumpararile pe baza de cecuri in alb produc nedreptati si ipocrizie.

Procesul de castrare si angelizare a majoritatii "vinovate" continua si nu mai are chiar nicio rusine: presupun ca va amintiti cazul unui profesor, detinator al premiului Nobel, care a fost concediat de la o mare universitate britanica pentru ca a facut niste remarci considerate "sexiste" cu prilejul unui congres in Asia... (Nicholas Taleb boicoteaza oficial universitatea cu pricina).

Cand o etica totalitara te lasa fara serviciu, iti sugereaza sau chiar impune auto-cenzura, te stigmatizeaza si te asasineaza in efigie, prin campanii mediatice sustinute uneori chiar la posturi publice, democratia se clatina foarte serios. Si chiar asta se intampla.

Iar noi, romanii, avem o prea mica experienta democratica pentru a produce anticorpi eficienti fata de insidioasa agresiune a "corectitudinii politice".

Problema PC e legata de monopolul abuziv asupr bunelor intentii. Numai adeptii ei - care practica foarte lucrativ meseria de "victima" - au dreptul sa spuna ce e bine, sa impuna acel bine si sa condamne tot ce le trazneste.

Ni se spune, bunaoara, ca suntem o societate primitiva, predominant si rezidual rurala, macho, intoleranta cu minoritatile (dupa veacul de "romanizare" descris de Lucian Boia).

OK. Si de ce nu ne-am deprinde cu rigorile tolerantei democratice pe filiera crestin-democrata sau pe cea a unui umanism ortodox deschis spre modernitate. De ce sa scad rata violurilor in Vaslui prin difuzarea academica a ideii ca toti barbatii sunt potential violatori (cum sustine feminismul radical) in loc sa reabilitez, sub forme sociologice si retorice moderne, teologia rasariteana a feminitatii ca reflex al maternitatii divine? Sunt simple exemple sub forma interogativa. Fireste ca lista ar putea fi mult lungita.

As vrea ca acest text sa suscite o dezbatere mai serioasa pe tema corectitudinii politice. E straniu: ea actioneaza tot mai represiv si cu toate astea multa lume - deja pavlovizata - nu are nici macar constiinta faptului ca i-a cazut... victima. Victima? Da, ideologia victimizarii ofensive are oroare de discriminari...

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ideologie politica, #corectitudine politica, #democratie politica , #politica externa