Iulian Chifu: Riscam ca UE sa ne abandoneze in izolare

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 11:57
3994 citiri
Iulian Chifu: Riscam ca UE sa ne abandoneze in izolare

Consilierul prezidential pe probleme de Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, Iulian Chifu, a declarat ca Romania trebuie sa isi recastige credibilitatea si imaginea externa, dupa ce actiunile guvernului au afectat imaginea tarii.

El trage un semnal de alarma, intr-o declaratie acordata Ziare.com, privind o posibila izolare a Romaniei de catre Uniunea Europeana in ceea ce priveste interesele noastre ca stat generata de "actiuni politice realizate cu ignorarea angajamentelor politice de la nivelul UE si a suprematiei legii".

"Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenta si activismul nostru in NATO si operatiunile Aliantei sau actiunea sustinuta pentru integrarea mai profunda in UE sunt coordonate incontestabile pe care nu le neaga cred, nici un politician repsonsabil. In plus, un lucru devine cert, daca nu exista vointa pentru a respecta angajamentele europene, riscam oricand ca UE sa mearga inainte si sa ne abandoneze in izolare si ignorare a propriilor interese, pana ne vom dori cu adevarat si vom dovedi ca mergem pe acest drum.

Reactiile unanime ale partenerilor nostri din UE si ale aliatilor din NATO marcheaza cu claritate faptul ca Romania este un actor important relevant, dar care risca substantial prin actiuni politice realizate cu ignorarea angajamentelor politice de la nivelul UE si a suprematiei legii", spune Iulian Chifu.

Recastigarea de catre tara noastra a credibilitatii pe plan extern nu se poate realiza rapid, "peste noapte" acest lucru presupunand cooperarea tuturor institutiilor statului.

Evenimentele politice din Romania din ultimele doua luni au avut un impact major si asupra relatiilor externe ale tarii noastre, iar acest lucru inseamna costuri importante, adauga consilierul lui Traian Basescu.

"Efortul de refacere a imaginii si prestigiului Romaniei tine de modul in care politicienii, clasa politica din Romania, vor sti sa inverseze pe deplin efectele directe ale institutiilor statului de drept pe care le-au adus prin actiunile ilegale din 3-6 iulie. Important este ca institutiile statului de drept au rezistat ingerintei politice, si acest fapt este cel mai puternic argument pentru a putea obtine un raport MCV cat mai bun in iarna. Evident ca cele 10 puncte din ultimul raport, introduse special dupa evenimente, vor trebui indeplinite", a explicat Iulian Chifu.

El a abordat si problema fondurilor europene, despre care spune ca trebuie rezolvata, ea fiind garantia crearii locurilor de munca, dar si a investitiilor in proiectele de dezvoltare a comunitatilor locale. "Viitorul va dovedi repede ce anume se mai poate reconstrui" a concluzionat Chifu.

Marti, cu prilejul reuniunii anuale a Diplomatiei Romane, presedintele Traian Basescu a afirmat ca Romania isi mentine obiectivele strategice de pana acum si ca intamplarile din 3-6 iulie, precum si din 29 iulie nu modifica in nici un fel politica externa a statului nostru.

Seful statului a acuzat insa guvernul USL ca "a facut tandari statul de drept", ceea ce ne-a creat probleme ca tara.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Iulian Chifu UE izolare, #Iulian Chiu imaginea Romaniei , #politica externa