Ministrul maghiar de Externe: Nicio forta politica majora din Ungaria nu considera Romania un dusman

Luni, 04 Martie 2013, ora 23:27
2673 citiri
Ministrul maghiar de Externe: Nicio forta politica majora din Ungaria nu considera Romania un dusman
Foto: eu2011.hu

Ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, a declarat, luni, dupa intrevederea cu omologul Titus Corlatean, ca nicio forta politica majora din Ungaria nu considera Romania dusman, ca a venit la Bucuresti ca prieten, iar in chestiunea minoritatilor trebuie mai multa "ncredere reciproca".

"Am venit aici ca prieten. In Ungaria nu exista forta politica majora care sa considere dusman Romania", a afirmat Martonyi, el aratand ca in problema minoritatilor cu Romania exista "discutii, nu certuri".

El a aratat ca "prin dialog sincer" se poate ajunge la obtinerea unor rezultate dorite si cu privire la minoritati.

"Am obtinut rezultate in anii precedenti, dar s-ar putea sa nu fie complete. Sunt deosebiri de vedere, incordari, momente mai grele. In momentele mai grele, trebuie sa fim prudenti. De aceea am venit aici. Trebuie sa avem incredere", a spus Martonyi, aratand ca Budapesta a sprijinit si va sprijini in continuare "interesele legitime" ale minoritatii maghiare din Romania si nu are nimic impotriva ca si Bucurestiul sa faca acelasi lucru in privinta minoritatii romanesti din Ungaria.

De asemenea, ministrul ungar a subliniat faptul ca Romania este a doua piata de export pentru Ungaria, dupa Germania, un lucru mai putin cunoscut, iar Budapesta doreste ca si pe piata ungara sa vina cat mai multi investitori romani, cu produse romanesti si sa existe o Camera de comert romano-ungara care sa stimuleze aceasta cooperare.

El a amintit de importantele proiecte energetice comune ale celor doua tari, dar si de infrastructura de transporturi, aratand ca trebuie ca interconectarea sa se faca si la nivel de autostrazi.

La randul sau, ministrul Corlatean a punctat faptul ca sistemul de protectie a minoritatilor din Romania este "un model care depaseste in numeroase situatii standardele europene omologate si care este foarte apreciat ca atare pe plan european si international".

"Ne dorim, in acelasi timp, mai mult echilibru in eforturile depuse de autoritatile ungare in favoarea minoritatii romane din Ungaria, astfel incat aceasta sa se bucure la nivel de standarde europene, de drepturile respective pentru prezervarea identitatii nationale", a punctat Corlatean.

Corlatean: Unii dintre politicienii contemporani au tendinta de a se raporta superficial la parteneriatul strategic romano-ungar

Ministrul Corlatean a amintit si de importanta parteneriatului strategic dintre cele doua tari.

"Din pacate, unii dintre politicienii contemporani au tendinta de a se raporta superficial la acest parteneriat strategic romano-ungar, ignorandu-i poate importanta sa deosebita pentru tarile noastre si regiunea in care traim, trecand relativ usor peste eforturile si meritele unor generatii succesive de politicieni romani si ungari, apartinand mai multor curente politice, care au construit cu migala acest parteneriat strategic", a spus el.

Corlatean a evidentiat si el importanta schimburilor comerciale dintre cele Romania si Ungaria.

"Comertul nostru bilateral a batut adevarate recorduri in plina criza economica, 7,3 miliarde de euro in anul 2011, iar cifrele pe care le detinem cu privire la volumul comertului bilateral aferent primelor 11 luni ale anului 2012, ne fac sa speram la o noua crestere. Privind la aceste cifre, nu pot sa nu constat faptul ca perioada de criza i-a ajutat pe intreprinzatorii romani si unguri sa se descopere reciproc (...) Cele peste 11.500 de companii romanesti cu capital ungar si cele peste 6.000 de companii cu capital romanesc din Ungaria dau o dinamica deosebita legaturilor economice dintre statele noastre", a afirmat el.

Corlatean a mai aratat ca prin dezvoltarea parteneriatului strategic in domenii cum ar fi apararea, infrastructura, serviciile de asistenta in cazuri de urgenta, tinerii, turismul, cultura, "romanii si ungurii vor putea sa reprezinte pentru celelalte tari din regiune un model de urmat, asa cum parteneriatul franco-german a fost si este o sursa de inspiratie pentru noi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ministru externe ungur Romania, #Ungaria Romania parteneriat, #comert Romania Ungaria , #politica externa