Premierul R. Moldova si-a facut bilantul pentru 2012

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 12:18
2154 citiri
Premierul R. Moldova si-a facut bilantul pentru 2012

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a facut bilantul anului ce se incheie in curand, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Chisinau.

Adevarul scrie ca Filat a explicat de ce nu a fost respectat termenul propus pentru atragerea investitiilor straine in Republica Moldova.

Filat a anuntat ca "stocul investitiilor straine directe (ISD) acumulat catre sfarsitul trimestrului III (Septembrie 2012) a fost evaluat la 3.224 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o crestere cu 54 milioane de dolari fata de stocul investitiilor straine directe calculat la finele anului 2011.

Trebuie sa ofer si niste explicatii de ce acest termen nu a fost respectat. Noi cand am inceput actiunea, care nu este in responsabilitatea unei persoane, am pornit de la experienta Balcanilor Occidentali, care au reusit in termen de 1 an si 8 luni sau 2 ani... Am spus ca noi in R. Moldova putem sa reusim si noi.

Am fi reusit daca nu ar fi existat anumite circumstante obiective din interior si exterior. Efectele din Balcanii Occidentali au schimbat abordarile UE fata de acest proces. Criteriile pe care le avem noi pentru implementare sunt criterii pentru spatiul Schengen.

Este mult mai strict. Noi am acceptat acest lucru deoarece nu am avut alta alegere. Dar obiectivul de liberalizarea vizelor este unul vital pentru R. Moldova. Drept consecinta a existat o anumita incetinire".

Prioritatea Guvernului in 2013 este sa indeplineasca conditiile necesare pentru liberalizarea regimului de eliberare a vizelor pentru tarile Uniunii Eurropene, a declarat premierul Vlad Filat, cand a prezentat bilantul de activitate.

Potrivit Moldpres, Filat a mai anuntat ca anul viitor, Republica Moldova va deschide cate o misiune diplomatica in Canada si Olanda. In cadrul raportului, Premierul s-a referit si la politica externa a Republicii Moldova. Potrivit acestuia, in 2012, R. Moldova a continuat politica sa externa foarte activa atat in Vest, cat si in Est.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Filat bilant Moldova, #premier Moldova bilant 2012 , #politica externa