Romania in urmatorii 10 ani - cu cine se va alia si cum va pierde Rusia din putere

Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 13:10
17805 citiri
Romania in urmatorii 10 ani - cu cine se va alia si cum va pierde Rusia din putere
Foto: Ziare.com

Ce se va intampla cu lumea pana in 2025? Ce rol va avea Romania in scrierea istoriei regiunii? Cum si de ce va pierde Rusia din putere?

Stratfor a realizat, in raportul "Decade Forecast", o prognoza a ceea ce ar urma sa se intample in urmatorii zece ani, iar Romania a intrat in atentia analistilor sai.

"Am prezis incapacitatea Europei de a supravietui crizei economice, declinul Chinei si desfasurarea razboiului dintre Statele Unite ale Americii si jihadisti. Am facut, de asemenea, si erori", spun cei de la Stratfor, adaugand ca nu au prezis atacurile de la 11 septembrie 2001, pentru ca ei nu pot sa prevada totul, mentionand ca ei se concentreaza pe tendintele majore din lume.

Cum va arata lumea peste 10 ani - Ce se va intampla cu Rusia, SUA si cum se va rupe Europa

Analistii prevad ca Germania va intra intr-o perioada preungita de declin economic, care va duce la o criza interna sociala si politica si ca acest lucru va reduce influenta tarii in Europa in urmatorii zece ani.

In centrul cresterii economice si politice va fi Polonia, avand in vedere evolutia sa impresionanta. In plus, mai spun analistii, chiar daca populatia se micsoreaza, scaderea va fi mai mica decat in alte tari europene. Tot ei adauga ca Polonia isi va diversifica relatiile comerciale.

"Mai mult de atat, ne asteptam ca Polonia sa fie liderul unei coalitii antirusesti, care include si Romania", spune Stratfor.

Potrivit raportului, in a doua jumatate a deceniului, aceasta alianta va juca un rol major in remodelarea granitelor Rusiei si in revendicarea unor teritorii pierdute, cu mijloace formale sau informale.

"Pe masura ce Moscova isi pierde din importanta, aceasta alianta va deveni o putere dominanta, nu numai in zona Republicii Belarus si Ucraina, ci si in est. Acest lucru va spori influenta politica si economica a Poloniei si a aliatilor sai", arata raportul citat.

Analistii sustin ca Polonia va beneficia de pe urma unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii.

"Ori de cate ori o putere mondiala intra intr-o relatie cu un partener strategic, este in interesul acelei puteri sa sporeasca economia respectivei tari, a partenerului, atat pentru a o stabiliza din punct de vedere social, cat si pentru a construi o forta militara. Polonia se afla pe o astfel de pozitie cu Statele Unite ale Americii, la fel si Romania. Washingtonul a aratat care este interesul sau in regiune", sustin analistii.

Analistii Stratfor cred ca este foarte putin probabil ca Rusia sa supravietuiasca in forma sa actuala si ca va esua cu planul de a-si tranforma veniturile din energie intr-o economie de sine statatoare.

"La vestul Rusiei, Polonia, Ungaria si Romania vor incerca sa recupereze regiunile luate de rusi in diferite momente. Acestea vor incerca sa aduca Belarus si Ucraina in acest parteneriat", spun analistii, adaugand ca in sud, rusii nu vor mai reusi sa controleze Caucazul de Nord, iar Asia Centrala se va destabiliza.

Stratfor adauga ca nu va fi o revolta impotriva Moscovei, dar capacitatea de control in teritorii va scadea.

"Aceasta va fi cea mai mare criza a deceniului urmator. Rusia dispune de multe arme nucleare, care se afla pe toata suprafata tarii. Declinul puterii Moscovei duce la intrebarile: Cine va controla aceste rachete si cine va garanta ca nu vor fi utilizate? Acesta va fi un test major pentru SUA", se arata in raport, care mai precizeaza ca "SUA vor trebui sa inventeze o solutie militara, dar care este greu de conceput acum".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania alianta antiRusia, #Romania analiza politica Stratfor, #analiza politica externe Romania , #politica externa
Comentarii