Vine a doua criza. Prea mare pentru politicienii mici (Opinii)

Luni, 28 Martie 2011, ora 09:11
7170 citiri
Vine a doua criza. Prea mare pentru politicienii mici (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Toate semnele duc spre un nou val de criza. Chiar daca economia Romaniei este un pic mai pregatita ca anul trecut, clasa politica este la acelasi nivel: mediocru. In fiecare zi care trece politicienii nostri defileaza pe micile ecrane si isi striga neputinta si incompetenta. De acum, insa, nu mai e de joaca.

La Londra sute de mii de oameni au iesit in strada, dar nu pentru a protesta fata de imbecilul atac cu avioane in Libia. Au mai facut-o o data londonezii cand cu razboiul din Irak. Acum ies in strada pentru ca nu inteleg de ce trebuie sa plateasca din buzunarele lor huzurul bancherilor din ultimii 10 ani. Si Guvernul nu are un raspuns. Pentru ca ar trebui sa le spuna britanicilor de ce au inchis ochii politicienii atunci cand bancile jucau la ruleta banii clientilor.

Inteleg ceva dambovitenii din Palatul Parlamentului din lectia de la Londra? Mai nimic. Populistii de la Putere si din Opozitie voteaza vesel scaderea TVA la alimentele de baza. Adica vor sa dea mancare mai ieftina la popor. Dar cand mancarea va fi la fel de scumpa si doar banii la buget mai putini, o sa ii vedem pe iresponsabili cum arunca vina unii pe altii ca nu se platesc salariile si pensiile.

Dezastrul din Japonia poate afecta intr-o anumita masura economia globala. Pe de o parte, Japonia este un mare importator de petrol, produse agricole si alte materii prime. Cat timp economia japoneza e in suferinta, preturile la materii prime vor scadea. Pe de alta parte, Japonia este un mare exportator de automobile si produse IT, care acum lipsesc de pe piata.

Japonia are nevoie de bani de pe piata, pentru reconstructie. Poate o suta sau doua sute de miliarde de dolari. Si parca piata va fi mai inclinata sa le dea bani japonezilor, chiar afundati in dezastru, pentru ca au stiinta sa se ridice, decat romanilor, care nu inceteaza sa stea cu mana intinsa si dupa ce li s-a luat inapoi din populismele nerusinate ale lui Tariceanu.

Ati vazut politicienii de la noi vorbind despre asa ceva? Nu. Ei sunt prea mici pentru teme atat de mari. Ei continua sa isi umfle muschii ca sa ramana sau sa vina la putere. Boc mareste pensiile la anul. Ialomiteanu salariile bugetarilor anul acesta. Ponta se rafuieste cu moderatorii si televiziunile mogulilor. Antonescu cu Plesu, Liiceanu si Cartarescu.

La Bruxelles, statele semneaza Pactul Euro plus. In Romania, politicienii sunt cu gandul la cati euro le intra in plus in conturi. Cu Severin in cap de lista.

Unul Socrates este ghilotinat pentru masurile de austeritate propuse. Daca ii intrebi pe parlamentarii nostri despre incident iti vor spune ca e vorba de vreun filosof care a baut cucuta. Dar nu, e premierul socialist al Portugaliei, care a vrut sa faca ce ar face si socialistii lui Ponta daca ar veni maine la guvernare. Adica, austeritate. Guvernul portughez a cazut in Parlament, aruncand tara intr-o criza si mai adanca.

Portugalia este pe marginea prapastiei si, cand va cadea, va trage dupa ea si alte tari. Credeti ca asta ii impresioneaza pe "dambovitenii" nostri de dreapta sau de stanga? Nu, ei au alegeri in partid sau au alegeri peste un an. Ei dau din gura, se acuza reciproc si vand sperante desarte romanilor.

Libia e sub asediu, dar intreg Orientul Mijlociu e pe un butoi de pulbere. Siria, Bahrein, Yemen urmeaza la rand. In plus, o coalitie militara ad-hoc se joaca cu chibritul aprins pe langa petrolul arabilor. Credeti ca asta produce frisoane la Bucuresti? Nici vorba.

Crin Antonescu nu intelege de ce nu plecam si noi la razboi. Intre timp pretul benzinei la pompa provoaca exasperare, iar preturile la toate celelalte produse risca sa fie aruncate in aer. Guvernul nu face nimic sa tina sub control scenariul unei inflatii galopante. Da din umeri neputincios.

Poate ca a sosit vremea sa plece si acest Guvern. Oricum atarna de un fir de par. Soarta lui depinde de jocurile interne din PD-L si de umorile UDMR si UNPR. Boala lunga, moarte sigura.

Dar pe cine sa pui in loc? Tot politicieni aflati intr-o perpetua campanie electorala in vreme ce mapamondul se zgaltaie din toate incheieturile? Tot oameni lipsiti de viziune care nu inteleg ce se intampla in jurul lor?

Daca e asa, atunci nu ne ramane decat sa asteptam resemnati sa ne scufundam odata cu ceilalti.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#criza mondiala razboi Libia, #demisie premier Portugalia, #proteste Londra Yemen , #politica externa