Criza din Qatar sau cum pot hackerii patrioti si stirile false sa destabilizeze o intreaga regiune

Autor: Ramona Manescu - europarlamentar
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 07:43
7937 citiri

In ultimele zile, lumea intreaga a asistat cu uimire cum o intreaga regiune - 14 tari din Egipt pana in insulele Maldive, a ajuns, peste noapte, in pragul razboiului.

Printr-o miscare complet neasteptata, intre 5 si 6 iunie, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Egipt, Maldive si Bahrein au anuntat ca rup legaturile diplomatice cu Qatarul, impunand interdictii comerciale si de calatorie.

Guvernul interimar din Liban, aflat in Libia de Est si care este unul dintre cele trei guverne rivale ale Libiei, a intrerupt si acesta legaturile cu Qatarul. Toate tarile implicate au cerut propriilor cetateni sa paraseasca statul.

Trei state din Golf (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrein) au dat termen doua saptamani vizitatorilor si rezidentilor din Qatar sa paraseasca tarile respective. Ministerele de Externe din Bahrein si Egipt au dat termen 48 de ore diplomatilor din Qatar sa paraseasca statele respective.

Acest lucru a creat unele situatii dramatice, cand familii mixte au trebuit sa se separe din cauza interdictiilor de calatorie sau a ordinelor de a parasi tara.

Alte masuri luate au fost excluderea Qatarului din coalitia armata, condusa de Arabia Saudita, care deruleaza operatiuni in Yemen, inchiderea biroului local al retelei media Al Jazeera din Arabia Saudita, interzicerea accesului navelor qatareze sau a navelor aflate in proprietatea companiilor si a persoanelor din Qatar in porturile saudite si ale UAE, inchiderea frontierei terestre dintre Arabia Saudita si Qatar, restrictii bancare si restrictionarea spatiului aerian pentru Qatar Airways deasupra Arabiei Saudite.

Aceasta ultima masura, luata peste noapte, a generat haos in intreaga regiune, cu implicatii globale si incertitudini mari privind viitorul Conventiei de la Chicago si al Acordului de Tranzit care asigura libertatea de tranzit pentru toata lumea.

Ca un detaliu, trebuie sa spun ca Hamad Saif al-Shamsi, procurorul general al Emiratelor Arabe Unite, a anuntat pe 7 iunie ca publicarea unor mesaje de simpatie fata de Qatar, prin intermediul mass-media, al retelelor de socializare sau oricarei tip de comunicare publica scrisa, vizuala sau verbala este considerata ilegala in conformitate cu Codul Penal federal al UAE si cu Legea federala privind combaterea criminalitatii in domeniul tehnologiei informatiei.

Cei care sunt gasiti vinovati de astfel de infractiuni sunt pasibili de inchisoare de la 3 la 15 ani, amenda de pana la 500.000 Dirhami (136.000 de dolari) sau ambele.

Toate acestea arata ca si cum intreaga regiune s-ar pregati de razboi deoarece, in termeni diplomatici, nu a mai ramas mare lucru de facut pentru a arata mai multa agresiune decat ceea ce s-a facut si s-a spus deja.

Intr-o regiune cu probleme, inconjurata de cateva conflicte in desfasurare (Libia, Siria, Irak si Yemen) precum si de unele dintre cele mai sarace si mai instabile tari (Eritreea, Sudanul sau Somalia), a crea si mai multa instabilitate este ultimul lucru de care oamenii au nevoie.

Ce a pornit toata aceasta furtuna diplomatica?

Daca cineva se uita la imaginea generala din zona Golfului, fata de cum era ea pana acum cateva zile, poate observa existenta unor tensiuni mai vechi intre Arabia Saudita si vecinul sau mai mic - Qatar. Aceste tensiuni dateaza din 2014, cand Arabia Saudita, UAE si Bahrein si-au rechemat temporar ambasadorii din Qatar din cauza sprijinului acordat de aceasta din urma pentru Fratia Musulmana.

Dar nu este vorba doar de Fratia Musulmana. Este vorba de asemenea despre Arabia Saudita care incearca sa-si impuna politica in cadrul CCG, despre Qatar care incearca sa exercite regional si global o influenta mult mai mare decat ar lasa-o sa se inteleaga dimensiunea populatiei si teritoriului sau, precum si despre conflictul regional dintre Iran si Arabia Saudita pentru controlul celui mai mare depozit de gaze naturale din lume ce este impartit intre Qatar si Iran.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste tensiuni nu a lasat sa se intrevada ceea ce se intampla acum.

Totul a inceput pe 24 mai, la doar trei zile dupa vizita presedintelui Trump la Riyadh, cu un atac informatic asupra agentiei de stiri de stat din Qatar, continuat cu inserarea unor stiri false in portalul de stiri, pe teme regionale sensibile si atribuite emirului tarii, seicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

Ulterior, s-a constatat ca si contul oficial de Twitter al agentiei a fost compromis, cont prin care s-au transmis alte pozitii false, despre rechemarea ambasadorilor statului Qatar din mai multe tari din regiune.

Printre declaratiile inserate in fluxul de stiri si atribuite emirului sunt cele despre conflictul palestiniano-israelian, relatiile cu Iranul si Hamas. Au existat, de asemenea, remarci negative despre relatia Qatarului cu noua administratie a presedintelui american Donald Trump (aceasta in ciuda declaratiilor presedintelui Trump in Riyadh, cu doar trei zile inainte, care spuneau ca "statul Qatar, care gazduieste Comandamentul Central al SUA, este un partener strategic crucial").

In ciuda declaratiei biroului de comunicare al Guvernului, care a spus ca "site-ul web al agentiei de stiri din Qatar a fost compromis de o entitate necunoscuta" si "o declaratie falsa atribuita altetei sale a fost publicata", stirile false in discutie au fost preluate si date mai departe de agentiile din regiune.

Cu adevarat interesante sunt concluziile preliminare ale unei anchete a FBI asupra atacului cibernetic, initiata la cererea autoritatilor qatareze.

Informatiile culese arata ca hackeri rusi se afla in spatele intruziunii. Ministrul de Externe al Qatarului, seicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat pentru CNN ca FBI a confirmat atacul informatic si inserarea de stiri false.

Daca aceasta declaratie va fi confirmata de raportul final, putem spune cu totii ca este pentru prima data in istorie cand un atac cibernetic, combinat cu stiri false, creeaza o adevarata criza regionala.

Ceea ce este la fel de interesant este legatura dintre unii hackeri rusi si publicarea unor stiri false extrem de elaborate, prin intermediul unei agentii de stiri de stat. Nu exista nici un fel de cerere de rascumparare, nici un furt de date, nici macar un anunt de tipul "acest site a fost spart de... ".

De fapt, este dificil, daca nu chiar imposibil, sa credem ca un grup de hackeri (indiferent de nationalitatea lor sau de nivelul de patriotism) ar realiza un astfel de atac altfel decat la cererea si indrumarea unui actor statal. In acest caz, vorbim de Rusia.

In investigatiile Politiei, criteriul de baza este "urmareste banii". In geopolitica, echivalentul il reprezinta "cui prodest".

Cine ar beneficia de pe urma unui GCC fragmentat si a unei aliante cu SUA slabita?

Siria? Regimul lui Bashar al-Assad nu are sub nicio forma capacitatea de a derula un astfel de atac.

Iran? Iranul profita acum de efectele acordului nuclear, care este o certitudine preferabila unei situatii conflictuale cu Arabia Saudita si a majoritatii tarilor arabe.

Exista un singur actor statal, prezent in regiune, capabil sa organizeze o astfel de actiune, si care ar beneficia de roadele unui GCC fragmentat, a unor State Unite slabite in regiune si a unei incertitudini crescute pe piata resurselor de petrol si gaze. Acest actor statal este Rusia!

Nici un analist lucid nu poate accepta teoria conform careia toate aceste probleme se datoreaza strict numeroaselor acuzatii la adresa Qatarului, conform carora acesta este un sponsor major al unor organizatii teroriste.

Aceste acuzatii nu sunt noi, ele circula de ani de zile si, chiar daca acum este momentul sa le clarificam, ele nu justifica uriasa criza regionala la care asistam.

Nu trebuie sa uitam ca exista acuzatii similare, chiar mai grave, precum raportul guvernului britanic, inca nepublicat, despre finantarea terorismului in Regatul Unit, si care arata inspre Arabia Saudita. Despre legaturile deja dovedite dintre Iran si Hamas sau Hezbollah nici nu mai are rost sa amintim.

Daca toate acestea se refera la taierea legaturilor cu terorismul si finantarea acestuia, nu exista un moment mai bun. Comunitatea internationala nu a fost niciodata mai hotarata sa abordeze aceasta problema in asa fel incat raul sa fie taiat de la radacina. Dar destabilizarea unei intregi regiuni nu rezolva problemele, doar aduce unele noi.

Cred ca, in loc de actiuni pripite, este timpul pentru calm, diplomatie si viziune.

Viitorul tarilor din Golf este impreuna, cooperand ca o alianta puternica si reprezentand un partener de incredere atat pentru SUA, cat si pentru UE. Toata lumea are nevoie de o alianta puternica a tarilor arabe din zona Golfului, de la cetatenii din regiune pana la tarile din vecinatate.

De asemenea, este timpul ca ONU sa intervina si sa abordeze problema actorilor de stat acuzati de sponsorizarea terorismului. Acest lucru nu se poate limita la o singura tara si trebuie sa acopere toate acuzatiile care plutesc in jurul acestui subiect.

In cele din urma, dar poate cel mai important, este timpul ca in comunitatea internationala sa se recunoasca urgenta criminalizarii razboiului cibernetic, a terorismului cibernetic si a criminalitatii cibernetice, astfel incat sa poata fi urmarite penal de o maniera credibila.

Tarile care blocheaza inca acest proces trebuie sa inteleaga ca nimeni si nimic nu este in afara pericolului atunci cand vorbim despre amenintarile cibernetice si orice agresor poate deveni victima la randul sau.

Ramona Manescu se afla la cel de-al treilea mandat in Parlamentul European, unde activeaza in comisia pentru Afaceri Externe (AFET) si Comisia pentru comert international (INTA).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza Qatar Rusia , #politica externa
Comentarii